Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ελλιπές το νομοσχέδιο των μεταμοσχεύσεων


Κενά παρουσιάζει, κατά τη γνώμη των υπευθύνων των συλλόγων μεταμοσχευθέντων, το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και το οποίο, έγινε η αιτία να μείνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ακέφαλος, μετά την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού κ. Γιάννη Βλαχογιάννη.
Ιατρικός Τύπος: 02/06/2011
Πηγή: Ιατρικός Τύπος
Ανθή Αγγελοπούλου

Να θυμίσουμε, ότι, ο κ. Βλαχογιάννης υποστήριξε ότι η παραίτησή του δεν είχε καμία σχέση με ατζέντες, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός, αλλά με το γεγονός ότι το νομοσχέδιο πήγε στα χέρια του μόλις μία ημέρα πριν κατατεθεί στη Βουλή και ότι περιείχε μέσα σημεία ακατανόητα, τόσο για τον ίδιο όσο και για την ολομέλεια του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού. Το πρώτο σημείο διαφωνίας του, ήταν η δημιουργία οργανισμών αφαίρεσης σε ιδιωτικές κλινικές, κάτι που δεν ισχύει σε κανένα Ευρωπαϊκό Κράτος όπως είχε επισημάνει. Οι Οργανισμοί Μεταμόσχευσης εποπτεύουν, όπως είχε πει μετά την παραίτησή του, και πραγματοποιούν όλα τα στάδια της μεταμόσχευσης παγκοσμίως και είναι ένας τομέας που ανήκει στο δημόσιο χώρο γιατί είναι δωρεά και δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο κάτω από αυστηρό έλεγχο του δημοσίου. Ένα ακόμα σημείο στο οποίο είχε διαφωνήσει ο κ Βλαχογιάννης ήταν το πολύ σοβαρό ζήτημα των εικαζόμενων δοτών, όπου είχε τονίσει, ότι, σε κανένα πολιτισμένο κράτος δεν ισχύει αυτό το σκεπτικό. Ακόμα κι αν είναι ήδη δωρητής ο εν δυνάμει δότης πάντα ρωτούνται οι συγγενείς. Μόνο στα κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης ίσχυε κάτι τέτοιο είχε υποστηρίξει ο κ. Βλαχογιάννης. Και το τρίτο ζήτημα διαφωνίας με το νομοσχέδιο ήταν το θέμα της διεύρυνσης του κύκλου εν ζωή δοτών νεφρού που φτάνει μέχρι τη συναισθηματική σχέση, γιατί πως είχε επισημάνει αυτό ανοίγει διάπλατα τη πόρτα της συναλλαγής.

Στην σημερινή συνέντευξη τύπου με αφορμή το δημόσιο διάλογο που έχει ήδη ανοίξει για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις μεταμοσχεύσεις, ο Σύλλογος Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων της Μεταμόσχευσης «ΣυνεχίΖΩ» και το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευμένων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω» αποφάσισαν να συνεργαστούν και να τοποθετηθούν δημόσια τόσο για το νέο σχέδιο νόμου όσο και για ολόκληρο το φάσμα της μεταμοσχευτικής διαδικασίας. Υπό αυτό το πρίσμα, κατέθεσαν Υπόμνημα στους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικά τις προτάσεις των Συλλόγων για την κατάσταση των Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα και την τοποθέτηση τους για το Σχέδιο Νόμου.

Την ενημέρωση πραγματοποίησαν οι: Δρ Νίκος Καραφόλας, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων της Μεταμόσχευσης "ΣυνεχίΖΩ" και η Χριστίνα Θεοδωρίδου, Γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθεύντων Ελλάδος "ΗΠΑΡχω".

Τα στοιχεία των δοτών στην Ελλάδα είναι απογοητευτικά, αφού, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τον αριθμό των αξιοποιηθέντων δοτών (δεν ξεπερνά τους 100 ετησίως), δηλαδή μόλις 10 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια ώρα, πρώτη παγκοσμίως έρχεται η Ισπανία, με 35 α.ε.π., δεύτερη η Πορτογαλία, με 31 α.ε.π και Τρίτη η Κροατία με 29 α.ε.π.

Κύρια αιτία αυτής της "αδιαφορίας" του κοινού, είναι η έλλειψη ενός σωστά οργανωμένου συστήματος σε ΜΕΘ, ΕΟΜ και Υπουργείο Υγείας. Νόμος υπάρχει αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ομιλητές για να προσθέτουν πως οι αγκυλώσεις του συστήματος, η ελλιπής ενημέρωση και η απουσία θεσμοθετημένης αμοιβής για τους Συντονιστές στις ΜΕΘ, αποτρέπουν γιατρούς και νοσηλευτές να εμπλακούν στη ψυχολογικά και πρακτικά δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, της εξασφάλισης της έγκρισης από την οικογένεια και της συλλογής των οργάνων από το εγκεφαλικά νεκρό.

Εντύπωση δε, προκάλεσε σε όλους τους παρευρισκόμενους, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η συστηματική αποχή προσφοράς δοτών τα τελευταία δέκα χρόνια από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, τον Ευαγγελισμός και το ΚΑΤ. Πιθανή εκτίμηση είναι ο μεγάλο όγκος προγραμματισμένων χειρουργείων και σίγουρα μια λήψη οργάνων θα ανέτρεπε όλο το πρόγραμμα.
Το σύστημα είναι τόσο ασθενές που, όπως ανέφερε ο κ. Καραφόλας, υπάρχουν συγγενείς που απευθύνονται στο σύλλογο για να κινητοποιήσουν τους γιατρούς στα νοσοκομεία ώστε να συλλεχθούν όργανα από εν δυνάμει δότες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις συγγενών που παρακαλούσαν τους γιατρούς να πάρουν τα όργανα του κλινικώς νεκρού συγγενή τους.

Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, κύριος λόγος άρνησης των Ελλήνων στη μεταμόσχευση, με 45%, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα, ενώ ακολουθεί με 31% η ενδεχόμενη έλλειψη σεβασμού προς τη σωρό και θρησκευτικοί λόγοι με 10%.
«Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αντιγράψουμε το επιτυχές μοντέλο της Ισπανίας», ξεκαθάρισε ο κ. Καραφόλας, ο οποίος εκτίμησε πως το σχέδιο νόμου δεν καταρτίστηκε βασιζόμενο σε ορθές αναλύσεις και στοιχεία. Οι σύλλογοι παραθέτουν μια σειρά προτάσεων, εκτιμώντας πως με την υλοποίηση τους θα επιτευχθεί ο στόχος της κατάκτησης του μέσου όρου προσφοράς οργάνων (16-18 δότες α.ε.π.) σε 3 χρόνια και να συμβαδίζουμε με την Προτογαλία έως το 2020.

Σε ότι αφορά στην «εικαζόμενη συναίνεση» (το σ/ν προβλέπει πως, όσοι δεν έχουν δηλώσει αντίθετοι με τη μεταμόσχευση θα είναι εν δυνάμει δότες χωρίς να απαιτείται έγκριση της οικογένειας), διευκρινίστηκε πως στην Ευρώπη δεν εφαρμόζεται και όπου αλλού έχει θεσμοθετηθεί πρακτικά δεν εφαρμόζεται, με τον κίνδυνο των επιπτώσεων να απειλεί γιατρούς και νοσηλευτές.

Την ίδια ώρα, η οικονομική επίπτωση του χαμηλού αριθμού μεταμοσχεύσεων ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω της εξαιρετικά δαπανηρής θεραπείας αιμοδιάλυσης για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Στις ελλείψεις έρχεται να προστεθεί και η απουσία μοριοποιημένης εθνικής λίστας αναμονής και επιλογής, για όλες τις μεταμοσχεύσεις, πλην του νεφρού, καθώς η συστηματική καταγραφή μητρώου παρακολούθησης των μεταμοσχευμένων στον ΕΟΜ σε σχέση με την επιβίωση στον 1ο, 5ο, 10ο κοκ χρόνο μετά τη μεταμόσχευση. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας διαθέτει μόλις μια υπάλληλος στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) 3-4 άτομα και το Δίκτυο Συντονιστών, των οποίων ο ρόλος είναι κρίσιμος στη διαδικασία της μεταμόσχευσης, μόλις 50 με 60 γιατροί και νοσηλευτές ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: