Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Θερμή υποδοχή των κληρικών στο Σύνταγμα

του Νίκου Παπαχρήστου από το AMEN.gr

Πλατεία Συντάγματος, Κυριακή βράδυ. Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν για την Ελλάδα. Ενάντια στη μνημονιακή πολιτική, την ανεργία, το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, την υποθήκευση του μέλλοντος της νέας γενιάς αλλά και των γενιών που θα έρθουν. Και ξαφνικά ένα δυνατό χειροκρότημα αρχίζει να «απλώνεται» ταχύτατα από τις αρχές της Αμαλίας μέχρι τον Άγνωστο Στρατιώτη, συνοδεύοντας τον παπά-Ηλία που ήρθε στην πλατεία με την τετράτροχη μηχανή του. «Μπράβο Πάτερ», «Ζήτω στον παπά», «Και η Εκκλησία είναι μαζί μας» φώναζε όλος ο κόσμος βλέποντας στον χαμογελαστό παπά-Ηλία το πρόσωπο της Εκκλησίας.

«Εγώ παιδιά μου δεν είμαι άνεργος. Και τα παιδιά μου δουλειά έχουν. Αλλά είμαστε εδώ. Όλοι μαζί. Για την Ελλάδα μας, για την πατρίδα μας, τους νέους και τους εργαζόμενους. Είμαστε εδώ, ενωμένοι!». Τα λόγια του πατέρα Ηλία, που διακονεί στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Αχαρνών, προκάλεσαν τον ενθουσιασμό ιδιαιτέρως των νέων που σταμάτησαν προς στιγμήν τα συνθήματα για ν’ ακούσουν τον ιερέα. 
 
Και εκείνος με λόγια θερμά μιλούσε για την Ελλάδα, για την σημασία να μείνουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι, για την οικογένεια, για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Αρκαδία, την ανάγκη να γνωρίζουμε ιστορία, για τον Κολοκοτρώνη και τους ήρωες. Δεν μάσησε τα λόγια του για τους ξένους που προσβάλλουν την Ελλάδα με τα υποτιμητικά σχόλια τους και τις εκβιαστικές πολιτικές τους αλλά και για τους έλληνες πολιτικούς που έφεραν την χώρα σε αυτό το σημείο. Λόγος απλός, απέριττος, γεμάτος νοήματα, πλημμυρισμένος με συγκίνηση και πατρική αγάπη, ειλικρινής, σκληρός, αληθινός, χωρίς φιοριτούρες και λογοτεχνικές περικοκλάδες. Λόγος ασυνήθιστος για πρόσωπο της Εκκλησίας που όμως όπως φάνηκε έτυχε θερμής υποδοχής από τον συγκεντρωμένο λαό. Άνθρωποι κάθε ηλικίας έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον πατέρα Ηλία, να τον ασπαστούν, να του φιλήσουν το χέρι. Μαζί τους και πολλοί νέοι από την ενορία του που βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν. «Είναι ο καλύτερος παπάς. Πάντα κοντά μας, πάντα δίπλα μας, ένας δεύτερος πατέρας» θα μας πει ένας από τους νέους.
 
Και αυτό συνέβη με κάθε ιερωμένο που έφτασε στο Σύνταγμα για να λάβει μέρος στην παλλαϊκή συγκέντρωση. «Παπά γερά, μπροστά με τσαμπουκά!» φώναξε μια ομάδα μεσήλικων, στη συμβολή της Βουκουρεστίου με την Σταδίου, βλέποντας έναν νεαρό Ιερέα να κατευθύνεται στην πλατεία Συντάγματος. Λίγο πιο ψηλά, στην Ακαδημίας, δύο Ιερείς με τις πολυμελείς οικογένειες τους έγιναν ένα με το πλήθος. Τα μικρά παιδιά τους κρατούσαν ελληνικές σημαίες και η μόνη λέξη που φώναζαν ρυθμικά ήταν «Ελλάδα». «Για τα παιδιά αυτά, για το μέλλον της πατρίδας μας, γι’ αυτά είμαστε εδώ» μας είπε ο π.Αντώνιος που ήρθε από τον Πειραιά. «Κάποιοι νομίζουν ότι οι παπάδες είναι μόνο για τις πανηγύρεις, τις γιορτές, τα άμφια και τις λαμπρές τελετές. Νομίζουν ότι είμαστε πλούσιοι. Αλλά και εμείς δίνουμε τον αγώνα μας για επιβίωση όπως όλος ο κόσμος. Και αγωνιούμε και εμείς για το αύριο» πρόσθεσε.

Οι κληρικοί της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κρατώντας πανό που έγραφε «Οι ιερείς της Μητρόπολης Αιγιαλείας είναι εδώ μαζί σας», γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό από τους συγκεντρωμένουςΜε ενθουσιασμό έγιναν δεκτοί περίπου 30 κληρικοί που ταξίδεψαν από την Αιγιαλεία για να δηλώσουν το δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση των Αθηνών. Στο πέρασμά τους οι πολίτες χειροκροτούσαν. «Επιτέλους να μιλήσει η Εκκλησία. Να αφήσει τα «σεις» και τα «σας». Να κατέβουν για λίγο οι δεσποτάδες από τους θρόνους τους και να έρθουν μαζί με το λαό. Να πάψουν να χαϊδεύουν την Κυβέρνηση και την εξουσία. Έχουμε ανάγκη την Εκκλησία να σταθεί κοντά μας» μας δήλωσε ο κ.Γιάννης Κωνσταντινίδης από την Εύβοια, άνεργος πατέρας 3 παιδιών, ο οποίος με θέρμη χειροκρότησε την παρουσία των Ιερέων. «Είναι από τα Καλάβρυτα και το Αίγιο, τους έστειλε ο Αμβρόσιος» είπε μια νεαρή κοπέλα. «Ποιος είναι αυτός;» την ρώτησε η φίλη της. «Αυτός με τα’ άσπρα τα μακριά τα γένια» της απάντησε αφοπλιστικά η κοπέλα. «Μπράβο του! Μπράβο του!» σχολίασε η φίλη της και συνέχισαν να βλέπουν τους ιερείς να κατευθύνονται προς τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης. 

Όσοι Ιερείς βρέθηκαν χθες στη συγκέντρωση έτυχαν θερμής υποδοχής ιδιαίτερα από τους νέους ανθρώπους. Ακόμα και εκείνοι που είχαν κάποιες επιφυλάξεις κατάλαβαν ότι από ένα τόσο σημαντικό γεγονός, όπως είναι οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις του λαού για την Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να λείπει ο ιερός κλήρος και το τιμημένο με αγώνες και αίμα ράσο. 

Σημείωση Αmen.gr: Αξίζουν συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα που στην επαρχία του έχει κληρικούς όπως ο π.Ηλίας με θάρρος γνώμης, ειλικρίνεια και λόγο αληθινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: