Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

"Να δούμε τις ευθύνες μας και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος" σημειώνει ο Μακαριώτατος στο μήνυμά του κατά των Ναρκωτικών

Nα μην επιτρέψουμε πια συμπεριφορές αδιαφορίας, να αντιληφθούμε το χρέος μας απέναντι στους νέους ανθρώπους και να κάνουμε την αυτοκριτική μας, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών ο Μακαριώτατος.

Το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου έχει ως εξής:

"Στους καιρούς της πολυποίκιλης κρίσης, που μαστίζει την εποχή μας και την πατρίδα μας, ίσως μοιάζει εξωπραγματικό να θυμόμαστε τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, τη στιγμή που όλοι ασχολούμεθα με άλλα πολλά, με αριθμούς και λογιστικές, με το χρέος και το μνημόνιο.

Κι όμως! Η σημερινή ημέρα δεν μπορεί παρά να είναι ημέρα περισυλλογής, αλλά και ημέρα χρέους. Του αληθινού μας χρέους απέναντι στη νέα γενιά! Για το τι ακόμη μπορούμε όλοι μας να κάνουμε για την καταπολέμηση του βασάνου αυτού -και γενικότερα των εξαρτήσεων- που κατατρώγει τα σωθικά της νεολαίας μας.

Σήμερα που όλοι αναρωτιόμαστε: «ποιά Ελλάδα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;», επιβάλλεται να στρέψουμε τους προβολείς του ενδιαφέροντός μας σε όλα εκείνα, που κρατούν ανύστακτη τη διάθεσή μας για αληθινή προσφορά στις νεώτερες γενιές. Να συνειδητοποιήσουμε και πάλι πως η πραγματική κρίση είναι το έλλειμμα ήθους, παιδείας, πολιτισμού και πνευματικών αισθητηρίων, που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Να τολμήσουμε την αυτοκριτική μας, να μη διστάσουμε να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, να θωρακίσουμε τα παιδιά μας με τις αρχές και τις αξίες, που άρδευσαν χαρισματικά τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Έχει πολύ σωστά διαπιστωθεί, πως η οικονομική και κάθε άλλη κρίση σπρώχνει τους νέους κυρίως ανθρώπους ακόμη περισσότερο σε αδιέξοδους δρόμους, σε διαρκές εσωτερικό κενό και απόγνωση, στη μάστιγα της κάθε εξάρτησης, στον ψεύτικο παράδεισο, που δεν λυτρώνει, αλλά καταδυναστεύει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Η τωρινή κρίση και η σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών μας δίνουν την πολύτιμη ευκαιρία να στοχεύσουμε στον πυρήνα του προβλήματος, να μην επιτρέψουμε συμπεριφορές αδιαφορίας, να αναζητήσουμε και πάλι τη χαμένη οικογενειακή θαλπωρή, να μιλήσουμε στα παιδιά και τους νέους –πρώτα με το παράδειγμά μας κι έπειτα με το λόγο μας- για την αληθινή ευτυχία της ζωής, για το υπερούσιο νόημα του βίου, για την αξία του αγώνα, της διαρκούς προσπάθειας χωρίς απογοητεύσεις και δεσμεύσεις, για την ελευθερία, την αγάπη, την κατανόηση, τη δικαιοσύνη. Πως όλα αυτά μπορούν να υπάρξουν στην κοινωνία μας, πως τίποτε δεν χάθηκε οριστικά, φτάνει να συνοδοιπορήσουμε με τον Αρχηγό της ζωής, τον Ιησού, όχι στο δρόμο των ψεύτικων παραδείσων, αλλά στην προοπτική της βιώσεως του αληθινού.

Θέλω ακόμη να εκφράσω την πατρική αγάπη και τη συμπαράστασή μου προς τους νέους και τις νέες που βρίσκονται ακόμη στο λαβύρινθο των εξαρτήσεων και να τους καλέσω να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να μην απελπισθούν, να ζητήσουν τη βοήθεια του Θεού και να απευθυνθούν στους αρμοδίους φορείς, που δραστηριοποιούνται παντοιοτρόπως για την επίλυση του προβλήματός των. Ιδιαιτέρως προσεύχομαι για εκείνους, καθώς επίσης και για το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον τους, για τους ανθρώπους που αληθινά τους αγαπούν και ανηφορίζουν κι εκείνοι το δικό τους σκληρό Γολγοθά.

Με σεβασμό και τιμή δίνω το χέρι μου και συγχαίρω τα εξειδικευμένα στελέχη των φορέων, που αγωνίζονται νυχθημερόν για την επιστροφή αυτών των πληγωμένων παιδιών μας στην πραγματική ζωή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Γνωρίζω τις φιλότιμες προσπάθειές τους σε καιρούς δύσκολους, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, ακόμα και το φάσμα ενός ιδιόμορφου ρατσισμού απέναντι στα εξαρτημένα πρόσωπα που κυριεύει δυστυχώς τις ψυχές πολλών συνανθρώπων μας.

Ο Κύριός μας, ο Θεός της αγάπης και της συμπόνοιας, να μας βοηθήσει για να δούμε ο καθένας τις ευθύνες μας, να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος, φανερώνοντας έμπρακτα την αγάπη μας προς το συνάνθρωπο, πράγμα το οποίο είναι και η απόδειξη της αγάπης μας προς τον ίδιο τον Θεό".

Πηγή: www.iaath.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: