Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ολοκληρώθηκε η Δ` Συνδιάσκεψη των Γυναικών - εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων

Πραγματοποιήθηκαν με τη χάρη του Θεού και με επιτυχία οι εργασίες της Δ Συν­δι­α­σκέ­ψεως Γυναικών - Εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος από 3 έως 4 Ιουνίου 2011 στην Αθήνα με κεντρικό θέμα : «Εθελοντισμός και η συμβολή των γυναικών».

Την ευθύνη της διοργανώσεως της Συνδιασκέψεως είχε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γυναικείων Θεμάτων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το απόγευμα της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Καρέα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ τέλεσε τον αγιασμό και με θερμούς λόγους υποδέχθηκε τα μέλη της Συνδιασκέψεως και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα αυτών των πρωτοβουλιών, οι οποίες τονίζουν τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία.

Ακολούθως ο Γραμματεύς της Επιτροπής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Πλάτων Κρικρής ανέγνωσε Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος τόνισε ότι : «η γυναίκα αποκτώντας ενεργό ρόλο στη ζωή της ενοριακής δραστηριότητας έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να προσφέρει πολλά και σε πλείστους όσους τομείς. Ο εθελοντισμός της καθίσταται ένα ωραίο και ιερό ιδανικό. Όσες γυναίκες υιοθετούν και αποδέχονται τον εθελοντισμό με την καρδιά τους να είναι βέβαιες ότι θα είναι ευτυχείς στη ζωή τους. Θα πληρούνται Χάριτος Θεού και ο μισθός πολύς εν τοις ουρανοίς».

Στην εισηγητική του ομιλία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων, ανέφερε ότι «Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός ενεργοποίησης εθελοντών, τους οποίους ενώνει το δίδαγμα της αγάπης και της αλληλεγγύης με τον συνάνθρωπο. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής που προϋποθέτει ευαισθησία, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συμμετοχή. Ο εθελοντής με ελεύθερη βούληση ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στο βόλεμα, στην αδιαφορία και κάθε είδους αδρανοποίηση».

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν οι εξής εμπεριστατωμένες Εισηγήσεις :

α. «Εννοιολόγηση και οριοθέτηση του Εθελοντισμού στην ιστορική του εξέλιξη» με Εισηγήτρια την κ. Όλγα Στασινοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής και Μέλους της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε : «Ο εθελοντισμός είναι δικαίωμα, χρέος και ανθρώπινη ανάγκη σε ένα μισάνθρωπο οικονομικό σύστημα. Για την σωστή αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος όμως είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα ορίζει τους κανόνες για την προώθηση εταιρικών σχέσεων μεταξύ κράτους και τρίτου τομέα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εθελοντών, τις μορφές και τους τρόπους ανάδειξης του έργου τους».

β. «Προβλήματα του Εθελοντισμού - Σημεία τριβής», με Εισηγητή τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. κ. Βασίλειο Θερμό, Θεολόγο - Ψυχίατρο, ο οποίος υποστήριξε ότι : «Αν δεν υπήρχε ο εθελοντισμός η κοινωνία θα κατέρρεε ολόκληρη. Με τον εθελοντισμό εξοφλούμε ένα μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται», παρότρυνε δε τους εθελοντές να εξετάζουν και να αναβαθμίζουν συνεχώς τα κίνητρά τους, ώστε να αποφύγουν τις παγίδες, οι οποίες υπάρχουν στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ ατελών προσώπων, όπως η υπεροψία, ο φαρισαϊσμός, η διχόνοια και ο αρχηγισμός. 

γ. «Οργάνωση του Εθελοντισμού στην ενορία και η συμβολή των Υπηρεσιών Γυναικείων Θεμάτων», με Εισηγήτρια την κ. Χριστίνα Βάγια, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας και Μέλους της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι : «Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ενορίες της Ελλάδος και της Κύπρου διαπιστώθηκε η ανισοβαρής σε ευθύνη ποικιλία δράσεων, για τις οποίες οι εθελόντριες ζητούν περαιτέρω ανάπτυξη και εθελοντικά χέρια, εκπαίδευση, βοήθεια επαγγελματιών της ψυχικής υγείας, και μεγαλύτερη στήριξη από την Εκκλησία ιδιαίτερα για νέα προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Μετά το τέλος των Εισηγήσεων επακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και παρατέθηκε δείπνο.

Το πρωί του Σαββάτου 4 Ιουνίου 2011 τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας στους Αμπελοκήπους, στο τέλος της οποίας ο Γραμματεύς της Επιτροπής καλωσόρισε τις συνέδρους εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και αναφέρθηκε στη σημασία του εθελοντισμού στο πολυσχιδές έργο που επιτελούν οι γυναίκες στην ενορία βοηθώντας το ποιμαντικό έργο των Ιερέων και επήνεσε τις γυναίκες για την προσφορά τους και την ανιδιοτελή τους αγάπη προς την Εκκλησία και τον συνάνθρωπο.

Στην συνέχεια οι κυρίες Εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων χωρίσθηκαν σε Ομάδες Εργασίας και συνεζήτησαν τρόπους και μεθόδους προγραμματισμού περαιτέρω δράσεων του εθελοντικού έργου των γυναικών, ως και τις δραστηριότητες και τις δυσκολίες της λειτουργίας του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Ο Εθελοντισμός προϋποθέτει ταπείνωση», σε παρέμβασή του υπογράμμισε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος συμμετείχε ως ακροατής στην Συνδιάσκεψη. «Ο εθελοντής μπορεί να βοηθηθεί με το να ασκήσει τον εαυτό του στο να μην υπερέχει, αποφεύγοντας τον εγωισμό που μπορεί να ανατρέψει το έργο του», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στους μετανάστες στην πατρίδα μας ο κ. Παύλος συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε ο άνθρωπος να φθάσει στην αθλιότητα για να σκύψουμε πάνω του, αλλά να τον διακονήσουμε αναζητώντας τον Χριστό που καθένας απʼ αυτούς κρύβει μέσα του.

Μετά από συζήτηση αποφασίσθηκε τα Πορίσματα της Συνδιασκέψεως να αξιολογηθούν από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γυναικείων Θεμάτων, η οποία και θα τα διαβιβάσει στην Ιερά Σύνοδο.

Τις εργασίες της Συνδιασκέψεως έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανακεφαλαίωσε τα λεχθέντα, ευχαρίστησε και συνεχάρη τις εισηγήτριες και την οργανωτική Επιτροπή και προέτρεψε τις Εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους προς δόξαν Θεού και έπαινο της Αγίας μας Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: