Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Μητροπολίτης με ανορθόδοξο στυλ και απόψεις

Αν και στην αρχή προβλήθηκε ως ο εναλλακτικός ιεράρχης που φορούσε καουμπόικες μπότες κάτω από τα ράσα, στη συνέχεια έχτισε τη δημόσια εικόνα του με λεκτικούς αφορισμούς και δικαστικές διαμάχες

Κάποιοι τον παρομοιάζουν με τον μακαριστό Αυγουστίνο Καντιώτη, άλλοι τον θεωρούν απλώς υπερορθόδοξο και πολλοί που τον γνώρισαν ως αρχιγραμματέα της Συνόδου, λίγο πριν από την ανάρρησή του στον μητροπολιτικό θρόνο, θυμούνται έναν νέο άνθρωπο με χιούμορ, σίγουρα πολύ πιο χαμηλών τόνων από τη σημερινή του εικόνα.

Το σίγουρο είναι ότι ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στην αρχή της θητείας του προβλήθηκε ως ο εναλλακτικός ιεράρχης που φορούσε καουμπόικες μπότες κάτω από τα ράσα. Σταδιακά, ωστόσο, έχτισε τη δημόσια παρουσία του με λεκτικούς... αφορισμούς, δικαστικές διαμάχες με την ομοφυλοφιλική κοινότητα και σκληροπυρηνικές απόψεις για κοινωνικά θέματα.

Ο 55χρονος σήμερα μητροπολίτης, που υπήρξε συμμαθητής με τον Κώστα Καραμανλή, φαίνεται πως έχει τη νομική στο αίμα του. Όχι μόνο σπούδασε την επιστήμη, αλλά απέκτησε και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, παρότι τελικά φόρεσε σχήμα.

Η νομική όμως τον ακολούθησε και στην εκκλησιαστική του πορεία. Από το 1985 έως το 2000 ήταν γραμματέας των συνοδικών δικαστηρίων. Διαχειρίστηκε φακέλους άκρως απόρρητους και διετέλεσε εκκλησιαστικός ανακριτής σε αρκετές «καυτές» υποθέσεις.

Εκρηκτικός χαρακτήρας
Το 2000 ο κ. Σεραφείμ, κατά κόσμον Χρήστος Μεντζελόπουλος, μετακόμισε στη μακρινή Αυστραλία και έγινε επίσκοπος Χριστιανουπόλεως, παρά τω πλευρώ του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, με τον οποίο πάντως συγκρούστηκε και δύο χρόνια μετά επέστρεψε στα πάτρια εδάφη.

Ηδη, όπως λέγεται, ο ιεράρχης είχε αρχίσει να δείχνει τον εκρηκτικό του χαρακτήρα.

Σε περίπου έναν μήνα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ανάρρησή του στον μητροπολιτικό θρόνο του Πειραιά. Σε αυτά τα χρόνια ο ιεράρχης έχει εκτοξεύσει μύδρους εναντίον των ομοφυλοφίλων, των πολιτικών κομμάτων, της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, των Εβραίων, των μουσουλμάνων, των Τούρκων, των μασόνων, του επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ, τηλεοπτικών σταθμών, του τραγουδιστή Ελτον Τζον και πολλών ακόμη.

Η φρασεολογία και η ορολογία που χρησιμοποιεί ο ιεράρχης συνήθως δεν χαρακτηρίζονται από... χριστιανική συγχώρεση και ηπιότητα: «γραικύλοι», «αίσχιστο διευθυντήριο παγκοσμιοποιήσεως», «ετεροκίνητα νευρόσπαστα», «ψυχοπαθολογικές εκτροπές και ψυχασθένειες» είναι μερικές από τις εκφράσεις που έχει χρησιμοποιήσει στις κατά καιρούς δηλώσεις του, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις.

Ο κ. Σεραφείμ όμως δεν βγάζει μόνο ανακοινώσεις. Το 2009 είχε και έναν δια ζώσης... διαπληκτισμό με τον τότε υφυπουργό Εσωτερικών Χρήστο Ζώη. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε μία αίθουσα του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Λάρισα και επειδή ο κ. Ζώης είχε αρνηθεί να δώσει ένα όχημα στη μητρόπολη, ο ιεράρχης δεν δίστασε να... στολίσει τον υφυπουργό και η συζήτηση να καταλήξει με τη φράση «εγώ δεν φοβάμαι και τιμώ τα παντελόνια και τα ράσα μου»! Όλα αυτά μπροστά στο αμήχανο βλέμμα του Αρχιεπισκόπου και των τοπικών αρχόντων που περίμεναν να υποδεχτούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο...

Οι «εμμονές»
Ούτε, όμως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει γλιτώσει από τη... ρομφαία του κ. Σεραφείμ. Ο διάλογος με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποτέλεσε σημείο κριτικής του ιεράρχη προς τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι βασικές «εμμονές» πάντως του κ. Σεραφείμ είναι οι ομοφυλόφιλοι, οι Εβραίοι και οι μουσουλμάνοι. Εξαιτίας των αφοριστικών του δηλώσεων για τους δύο τελευταίους δε, η... φήμη του ιεράρχη ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, αφού τη μία φορά έγινε θέμα στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» και τη δεύτερη πρωτοσέλιδο στα ΜΜΕ της γείτονος χώρας.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο του μητροπολίτη Πειραιώς άνοιξε πριν από μερικά χρόνια με τους ομοφυλόφιλους. Ο μητροπολίτης μάλιστα είχε υποβάλει αγωγή κατά περιοδικού το οποίο σε άρθρο του στηλίτευε τις απόψεις του.

Για το δε σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο δεν επεκτάθηκε τελικά και σε ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Σεραφείμ είχε δηλώσει ότι «οι συζητήσεις που γίνονται για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων και άλλων τέτοιων ψυχοπαθολογικών καταστάσεων νομίζω ότι είναι παρανοϊκές».

Αίσθηση επίσης είχε προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο αντέκρουσε τις απόψεις του διάσημου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ για τη δημιουργία του σύμπαντος. Ο μητροπολίτης απέδωσε τον τρόπο που σκέφτεται ο επιστήμονας στην αναπηρία του.

Ο κ. Σεραφείμ έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις για τις απόψεις του, προχθές ωστόσο βρήκε και έναν απρόσμενο σύμμαχο, τον μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση... συμπαράστασης.

Οι σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι μάλλον ουδέτερες. Επί της ουσίας δεν έχει ποτέ εκφραστεί εναντίον του, ούτε τον έχει αμφισβητήσει. Ωστόσο, οι θέσεις του σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζουν απόκλιση από αρκετές επίσημες θέσεις της Εκκλησίας.

Οι δηλώσεις του που προκάλεσαν «σεισμό»

Ομοφυλόφιλοι
«Η ομοφυλοφιλία είναι μία έκπτωσις από την ανθρώπινη σεξουαλικότητα...». Εχει αποκαλέσει τους ομοφυλόφιλους «ηθικά απονευρωμένους, με ψυχοπαθολογικές εκτροπές και ψυχασθένειες, με μανία ικανοποιήσεως της ψυχοπαθολογικής των εκτροπής».

Εβραίοι και Χίτλερ
«Ο Χίτλερ ήταν όργανο του παγκοσμίου Σιωνισμού και χρηματοδοτήθηκε από την περίφημη οικογένεια Rothschild με μοναδικό σκοπό να πείσει τους Εβραίους να φύγουν από την Ευρώπη και να κατεβούν στο Ισραήλ για να συστήσουν τη νέα αυτοκρατορία».

Σιωνισμός
«Το εκτελεστικό όργανο της εγκληματικής οργανώσεως του διεθνούς Σιωνισμού αποτελεί υπερστοά με το όνομα ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ και είναι ένα αίσχιστο Διευθυντήριο παγκοσμιοποιήσεως που προωθεί την ιδέα μιας παγκόσμιας υπερκυβέρνησης».

Μουσουλμάνοι
«Ο Ισλαμισμός προωθεί ως μέσον εξαπλώσεώς του όπως αναφέρει το Κοράνι, το έγκλημα, τη βία και το θάνατο. Συνεπώς ο Νόμος που εψηφίσθη διά τη δημιουργία τεμένους στην πρωτεύουσα της Χώρας τυγχάνει αντισυνταγματικός».

Της Παρασκευής Βονάτσου στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: