Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

«Διωγμοί» χριστιανών στην Αίγυπτο

Της Μαρίας Αντωνιάδου στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

«Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Αίγυπτο· η κατάσταση τότε ήταν εντελώς διαφορετική. Ζούσαμε αρμονικά μουσουλμάνοι και χριστιανοί. Σήμερα όλα είναι διαφορετικά» δηλώνουν στο «Βήμα» οι δύο κόπτες κληρικοί που ζουν στην Ελλάδα και εξυπηρετούν τις θρησκευτικές ανάγκες των αιγυπτίων χριστιανών. Ο αρχιμανδρίτης κ. Παύλος και ο πρεσβύτερος κ. Μάρκος διαπιστώνουν ότι τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο αναπτύσσονται ακραίες ομάδες οι οποίες στοχοποιούν τους χριστιανούς. Και όπως σημειώνει ο πρόεδρος των αιγυπτίων κοπτών, κ. Σάμι Ριάντ, «πρόκειται για ομάδες ανθρώπων που προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό. Πηγαίνουν», προσθέτει, «σε χώρες όπου φανατίζονται. Και αυτόν τον φανατισμό μεταφέρουν και στην Αίγυπτο». Τα μέλη του ποιμνίου των κοπτών ιερέων που συναντιούνται στον ναό που έχουν χτίσει στο Μενίδι φαίνεται να έχουν διαμορφώσει την άποψη ότι πλέον «οι χριστιανοί δεν είναι επιθυμητοί στην Αίγυπτο».

«Είμαστε 15 εκατομμύρια στην Αίγυπτο. Έχουμε 120 επαρχίες στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Αφρική», λέει ο πατήρ Παύλος, «και αυτό δεν φαίνεται στην Αίγυπτο. Έχουμε βουλευτές που αν τους μετρήσεις δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Και ακόμη λιγότερους υπουργούς. Ο πατριάρχης Σενούντα», προσθέτει, «εφαρμόζει όσα διδάσκει το Ευαγγέλιο. Την αγάπη, την καταλλαγή. Οι φανατικοί όμως ξεσηκώνουν διαρκώς τον κόσμο».

Από την πλευρά του ο πατήρ Μάρκος τονίζει ότι τα τελευταία γεγονότα δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. «Οι οπαδοί ακραίων τάσεων με τα κηρύγματά τους, είτε στην τηλεόραση είτε στα τζαμιά, ξεσηκώνουν τον κόσμο που είναι φτωχός και αγράμματος εναντίον μας. Και διαρκώς σημειώνονται επιθέσεις εναντίον μας. Κάθε χρόνο έχουμε μάρτυρες. Μάρτυρες της πίστεως και του χριστιανισμού. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν πολλές επιθέσεις είτε σε πόλεις του Βορρά, είτε στο Κάιρο, είτε στην Αλεξάνδρεια. Γι’ αυτό και πολλοί νέοι άνθρωποι φεύγουν από τη χώρα. Γιατί θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς, γιατί θέλουν να ζουν με τους υπολοίπους χριστιανούς. Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα παραμένει. Δεν μπορούμε να φύγουμε από εκεί όπου έζησε ο Χριστός. Εκεί όπου γεννήθηκαν οι παππούδες και οι προπάπποι μας» λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: