ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
Νέο γύρο αντιπαραθέσεων μεταξύ Συνδέσμου Κληρικών και μητροπολιτικών γραφείων πυροδοτεί η ιδιόρρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον Ι.Ν. Παναγίας Ερειθιανής αναφορικά με τον διορισμό μόνιμου ιερέα μετά την προ ενός έτους συνταξιοδότηση του ιερέα Θ. Παπαληού.
Από τότε και μέχρι σήμερα το πρόβλημα δεν έχει τακτοποιηθεί αφού λειτουργούν, τρεις ιερείς ανάλογα με την περίσταση.
Συγκεκριμένα, λειτουργούν ο συνταξιοδοτημένος ιερέας, π. Θ. Παπαληός, ο ιερέας της ενορίας του Αγίου Μάρκου, π. Αντώνιος Παλιός ο οποίος κρατάει και τη σφραγίδα της εκκλησίας της Παναγίας της Ερειθιανής, καθώς και ο στρατιωτικός ιερέας της 96ΑΔΤΕ, υπολοχαγός (Θ) π. Δημήτριος Πιττάκης.
ΣΥΝΔ. ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΧΙΟΥ «Γιατί δεν κάνουν διαγωνισμό;»
Για προκλητική στάση των παραγόντων των μητροπολιτικών γραφείων έκανε λόγo ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών, π. Γ. Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η Μητρόπολη θα μπορούσε να είχε λύσει το θέμα από την πρώτη στιγμή εάν πραγματικά επιθυμούσε τον αξιοκρατικό διορισμό ιερέα.
«Πρόκειται για μια μη ομαλή κατάσταση, στη συγκεκριμένη ενορία. Εμείς το μόνο το οποίο θέτουμε είναι ο διορισμός λειτουργού μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες. Θέλουμε να προκηρυχθεί η θέση και να την καταλάβει όποιος πληροί τις προϋποθέσεις και έχει τα κατάλληλα προσόντα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών.
Ασχολίαστο όμως δεν έμεινε και το γεγονός της προσωρινής κάλυψης της θέσης από το Στρατιωτικό Ιερέα Υπολοχαγό (Θ), π. Δημήτριο Πιττάκη, αφού σύμφωνα με τον π. Γεώργιο Κωνσταντίνου, τη θέση θα μπορούσε να καλύψει κάποιος από τους τοπικούς ιερείς που έχουν είτε μικρές ενορίες είτε καθόλου.
«Αν ήθελε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ο συνάδελφός μας, θα μπορούσε να ζητήσει από την Ταξιαρχία να του παρέχει όχημα και να λειτουργεί κάθε Κυριακή σε απομακρυσμένα χωριά της βόρειας Χίου», ανέφερε ο ίδιος, ενώ κατέληξε ότι το ποίμνιο που αναζητά την πνευματική στήριξη του εφημέριού του είναι μπερδεμένο, αφού δεν ξέρει σε ποιον πρέπει να αποταθεί.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΙΟΥ «Υπάρχει πιθανότητα επέκτασης του προβλήματος»
Καθησυχαστικός στις δηλώσεις του στον «π» εμφανίστηκε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημ. Γεόμελος, ο οποίος τόνισε ότι το όλο θέμα πρακτικά έχει λυθεί με τη βοήθεια που παρέχει ο στρατιωτικός ιερέας, ενώ έκανε λόγο για ευφάνταστα σενάρια και ανύπαρκτες καταστάσεις που δημιουργεί ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου, προκειμένου να κρατηθεί στην επικαιρότητα.
«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την ενορία της Ερειθιανής. Εμείς συζητήσαμε με το στρατιωτικό ιερέα και του δώσαμε δύο επιλογές, ή την Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά ή την Παναγία την Ερειθιανή. Εκείνος διάλεξε τη δεύτερη περίπτωση, απόφαση στην οποία συνηγορήσαμε μια και οι ανάγκες λειτουργίας του μοναστηριού έχουν μειωθεί. Ο στρατιωτικός ιερέας λειτουργεί τακτικά κάθε Κυριακή και οι πιστοί έχουν άριστη σχέση μαζί του. Όταν παραστεί έκτακτη ανάγκη, στην Ερειθιανή πηγαίνει ιερέας της Μητρόπολή μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε και το θέμα των προθέσεων της Κυβέρνησης να μειώσει τους διορισμούς των κληρικών στα πλαίσια του «εκκλησιαστικού Καλλικράτη», λέγοντας ότι το πρόβλημα με την Ερειθιανή ήταν μόνο η αρχή, γιατί αν τελικά ισχύσουν τα όσα εξήγγειλε η Κυβέρνηση, τότε το πρόβλημα θα ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της Ερειθιανής και θα επεκταθεί και σε άλλες ενορίες του νησιού.
«Δεν είμαι “μπαλάκι” κανενός»
Ασχολίαστα άφησε τα λεγόμενα και των δύο αντεκδικούμενων πλευρών ο στρατιωτικός ιερέας της Ταξιαρχίας π. Δ. Πιττάκης.
«Δεν είμαι από εδώ. Εγώ ήρθα να υπηρετήσω την πατρίδα μου και ζήτησα εκτός των στρατιωτικών μου καθηκόντων να με χρησιμοποιήσει η Μητρόπολη όπου υπάρχει ανάγκη. Μου έδωσαν δύο επιλογές κι εγώ διάλεξε τη μία από αυτές. Η βοήθεια που παρέχω στη Μητρόπολη είναι και οικιοθελής και αφιλοκερδής. Η φύση του στρατιωτικού ιερέα είναι διττή. Με την έννοια αυτή υπόκειμαι και στον κ. Ταξίαρχο αλλά και στον τοπικό Δεσπότη»,
είπε ο ίδιος, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με κανένα φορέα και όποτε του ζητηθεί θα παρέχει τη βοήθειά του στον οποιονδήποτε.
«Ναι μεν στρατιωτικός ιερέας αλλά…»
Στην κοινωνική προσφορά των ενόπλων δυνάμεων κατατάσσει την εκτός στρατοπέδου υπηρεσία του ιερέα ο διοικητής της 96ΑΔΤΕ «Χίος», Ταξίαρχος Θ. Πανόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον «π», προβλέπεται από τη φύση του επαγγέλματος, να μπορεί να ιερουργήσει σε άλλες εκκλησίες ή όπου του ζητηθεί η συνδρομή του, με τη βασική προϋπόθεση ότι δεν έχει υπηρεσία ή άλλη υποχρέωση εντός της Ταξιαρχίας.
Για αλαλούμ, μέσα από το οποίο μοναδικός χαμένος είναι ο πιστός της ενορίας, έκανε λόγω ο ένας εκ των επιτρόπων της Ερειθιανής, Ν. Αρακάς.
«Εμείς το μόνο το οποίο ζητάμε είναι να έρθει ένας μόνιμος ιερέας. Ξέρουμε ότι τις Κυριακές λειτουργεί ο στρατιωτικός παπάς, αλλά αν τύχει κάτι μέσα στην εβδομάδα τότε είμαστε αναγκασμένοι να ψάχνουμε ιερέα. Είμαστε ευχαριστημένοι από τον ιερέα που λειτουργεί τώρα, αλλά θέλουμε έναν μόνιμο που να ξέρουμε πού θα τον βρίσκουμε κάθε ώρα και στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ρίχνοντας παράλληλα την ευθύνη της επίλυσης του προβλήματος απευθείας στη Μητρόπολη.
Ωστόσο, όλο αυτό το θέμα όσο και τα υπόλοιπα ζητήματα, εφημεριακού κυρίως τύπου, θα συζητηθούν στην έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Ελλάδος, την ερχόμενη Δευτέρα στις 17/1 όπου και θα συζητηθούν τα θέματα νέων προσλήψεων στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Π.Κ.ΦΥΚΑΡΗΣ
Δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ 14/1/2011 σελ. 1 και 3
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου