Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: συζήτηση για της δηλώσεις Πειραιώς Σεραφείμ και ανησυχία για τις προσλήψεις

Πειραιώς Σεραφείμ: «Αναλαμβάνω την ευθύνη για όσα είπα, δεν ζητώ κάλυψη της Συνόδου» (αρχικός τίτλος άρθρου)

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης για το 2011 της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ανέγνωσε στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επιστολή διαμαρτυρίας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος. «Αναλαμβάνω την ευθύνη. Δεν ζητώ, δεν επιθυμώ κάλυψη της Συνόδου. Είναι προσωπική μου ευθύνη τα όσα είπα» φέρεται να είπε προς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Ακολούθησε μακρά συζήτηση μεταξύ των Ιεραρχών κατά την οποία, σύμφωνα με συνοδικούς Μητροπολίτες, ετέθη το ζήτημα του Σιωνισμού και οι προεκτάσεις του. Τα μέλη της Συνόδου συμφώνησαν πως η Εκκλησία δεν διαπνέεται από ρατσιστικές αντιλήψεις αλλά φαίνεται να έλαβαν υπόψη τους πως δεν θα έπρεπε με κανένα τρόπο να μείνει έκθετος ένας αδελφός τους με μια εις βάρος του Συνοδική απόφαση. 

Στη συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκφράστηκε και η δυσαρέσκεια από κάποιους μητροπολίτες για τις επικριτικές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος καθώς και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. «Δεν είναι σωστό ένας Ιεράρχης να κρίνει έναν άλλο Ιεράρχη, ούτε ένας εξωκλιματικός Ιεράρχης να κάνει δημόσια δήλωση καταδίκης» φέρεται να είπε ένας εκ των συνοδικών Ιεραρχών.

Τελικά αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση αύριο Τετάρτη κατά την οποία αναμένεται να εγκριθεί σχετικό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με πληροφορίες θα σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι εναντίον κάθε μορφής ρατσισμού στο πλαίσιο και παλαιότερης – του 1999- σχετικής τοποθέτησης της Ιεράς Συνόδου. «Ο κάθε επίσκοπος έχει και την ευθύνη των λεγομένων του» σχολίασε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, εκπρόσωπος της ΔΙΣ, αμέσως μετά την χθεσινή συνεδρίαση της ΔΙΣ. 

Τριμελής αντιπροσωπεία της ΔΙΣ σε Κυβερνητικούς παράγοντες για τις προσλήψεις

Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συζήτησαν για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πειραιώς Σεραφείμ αλλά και για τις ανησυχίες που προκάλεσε έγγραφο του υπουργείου ΠαιδείαςΣτο μεταξύ η ΔΙΣ αποφάσισε τριμελής αντιπροσωπεία της, αποτελούμενη από τον Μητροπολίτη Ύδρας Εφραίμ, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου π.Μάρκο και τον Β’ Γραμματέα π.Ιερώνυμο, να συναντηθεί -εκτός απροόπτου- σήμερα το απόγευμα με τους Γ.Γραμματείς Οικονομικών και Εσωτερικών προκειμένου να ζητήσει διευκρινήσεις για το κατά πόσο αφορά τους εφημερίους η Κυβερνητική απόφαση που προβλέπει πως για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο θα γίνεται μια πρόσληψη. Και αυτό γιατί πολλούς μητροπολίτες προβλημάτισε έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που τους ζητεί να ενημερώσουν για τον ακριβή αριθμό αποχωρήσεων εκκλησιαστικού προσωπικού προκειμένου να προγραμματισθούν οι προσλήψεις του 2011. Ιεράρχες και έμπειροι νομικοί υπενθυμίζουν ότι οι κληρικοί δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι αλλά θρησκευτικοί λειτουργοί, ειδικού καθεστώτος μισθοδοτούμενοι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 

«Το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας δεν είναι με σαφήνεια διατυπωμένο αν αφορά μόνο τους λαϊκούς εκκλησιαστικούς υπαλλήλους ή αφορά και τους κληρικούς. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν επισυνάπτεται και η εγκύκλιος περί προσλήψεων» δηλώνει Ιεράρχης που έλαβε το έγγραφο.

Το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που ανησύχησε Ιεράρχες

Το έγγραφο που έχει προκαλέσει ερωτήματα σε πολλούς Μητροπολίτες φέρει τίτλο «Στοιχεία Ετήσιας Απογραφής Δημόσιου Τομέα και προγραμματισμός προσλήψεων έτους 2011», εστάλη με την μορφή του «εξαιρετικά επείγοντος» στις 4 Ιανουαρίου και υπογράφεται από τον κ.Ευάγγελο Γιαλεσάκη, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

«Επειδή έχει διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία της απογραφής του προσωπικού των εκκλησιαστικών φορέων, που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν εναρμονίζονται με τα στατιστικά στοιχεία του Γ’ τριμήνου, αλλά ενδεχόμενα και του Δ’ τριμήνου θα παρακαλούσαμε, για τον προγραμματισμό των προσλήψεων έτους 2011, να έχουμε σχετική ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των αποχωρήσεων – συνταξιοδοτήσεων το έτος 2011 ανά κατηγορία, όπως εμφανίζεται στο συνοδευτικό πίνακα. Υπενθυμίζουμε ότι από πρόχειρη εκτίμηση βάσει των στοιχείων του Γ’ τριμήνου, σημαντικός αριθμός ιδίως κληρικών φαίνεται να μην έχει απογραφεί, γι΄αυτό και θα πρέπει να ενημερωθούν, ώστε να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία για τους εφημερίους και τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα (υπηρετούντες 31/12/2010 και αποχωρήσαντες μέσα στο 2010 ανά κατηγορία» αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.

Όπως υποστηρίζουν Ιεράρχες που έλαβαν το έγγραφο, στον επισυναπτόμενο πίνακα μεταξύ των κατηγοριών εκκλησιαστικών υπαλλήλων υπάρχουν και για τους υπηρετούντες κληρικούς.

«Ζητούμε διευκρινήσεις. Δεν μπορεί να μετατρέπουν από τη μια στιγμή στην άλλη θρησκευτικούς λειτουργούς σε υπαλλήλους. Η σχέση μισθοδοσίας του κλήρου καθορίζεται μέσα από το ειδικό καθεστώς και καθιερώθηκε για τους γνωστούς ιστορικούς λόγους αλλά και γιατί “απορροφήθηκε” το 90% της εκκλησιαστικής περιουσίας από το Κράτος. Αν δεν τους αρέσει ας μας επιστρέψουν όσα μας πήραν, ας τηρήσουν τις συμβάσεις που δεν τήρησαν, ας καταβάλουν τις αποζημιώσεις που δεν κατέβαλαν και αν τα κάνουν όλα αυτά τότε να διακόψουν την μισθοδοσία του κλήρου» δηλώνει στο Amen.gr εμφανώς ενοχλημένος Ιεράρχης του Λεκανοπεδίου.

Του Νίκου Παπαχρήστου στο Amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: