Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

«Η Αποστολή και το έργο των κληρικών στις Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα»

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διοργανώνει Συνέδριο Στρατιωτικών Ιερέων στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2011 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με θέμα: 

«Η Αποστολή και το έργο των κληρικών στις Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα», 

υπό την αιγίδα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων και της Διευθύνσεως της Θρησκευτικής Υπηρεσίας Γ.Ε.ΕΘ.Α.

Την κήρυξη ενάρξεως του Συνεδρίου θα πραγματοποιήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Εξοχώτατος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Σύνδεσμος της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος κ. Ιωάννης Γιάγκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων. 

Την Διαρκή Ιερά Σύνοδο θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. 

Εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σεμιατίστε κ. Γεώργιος (Pankowski), Υποστράτηγος, Διευθυντής Ορθοδόξου Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων με θέμα: «Ο μυσταγωγικός χαρακτήρας της αποστολής των Στρατιωτικών Ιερέων».

Στην διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εισηγήσεις: 

Α) «Ψυχολογικά και κοινωνικά γνωρίσματα των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», με Εισηγητή τον Ψυχολόγο κ. Δημήτριο Κυριαζή, Ταξιάρχο ε.α. Στη συνέχεια θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Ιωάννου, Διευθυντής Θρησκευτικής Υπηρεσίας ΓΕΕΦ Κύπρου, και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Κιούλος, Διευθυντής Θρησκευτικής Υπηρεσίας ΕΛ.ΑΣ. 

Β) «Μέθοδοι και τεχνικές ασκήσεως μιας συγχρόνου Ποιμαντικής Διακονίας στο Στράτευμα», με Εισηγητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Παντελεήμονα Χανόγλου, Ταξίαρχο ε.α. και θα ακολουθήσουν Ομάδες Εργασίας. 

Μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Μουσείο της Ακροπόλεως. 

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ενόπλων Δυνάμεων «Παναγία η Παντάνασσα». 

Στη συνέχεια στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εισηγήσεις: 

Α) «Παιδαγωγικές αρχές ασκήσεως του πνευματικού έργου των Στρατιωτικών Ιερέων σήμερα», με Εισηγητή τον Δρα Θεολογίας κ. Αλέξανδρο Καριώτογλου, και 

Β) «Η προσωπικότητα του Στρατιωτικού Ιερέα ως παράγοντος επιτυχίας του έργου του σήμερα», με Εισηγητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Νικόλαο Γουρδούπη, Διευθυντή Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων. 

Θα ακολουθήσουν Ομάδες Εργασίας και τέλος θα παρουσιασθούν τα Συμπεράσματα και θα γίνει η ανακοίνωση των πορισμάτων του Συνεδρίου. 

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: