Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Δεύτερη ημέρα της Πανορθοδόξου συνδιάσκεψης για θέματα αιρέσεων

Μετά την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, συνεχίστηκαν χθες, 1η Νοεμβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας, οι εργασίες της ΚΓ' Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων.

Ο πρώτος εισηγητής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος, ανέπτυξε το θέμα: «Χρειάζεται η Εκκλησία μια δεύτερη Πεντηκοστή;». Ο εισηγητής τόνισε ότι «Τα ποιμαντικά κενά που δικαιολογούν την ανάγκη μιας –ούτως ειπείν- “δεύτερης” Πεντηκοστής μας, θεραπεύονται με τα εξής “φάρμακα”: 1. Την ένταξη και τον έλεγχο της προσωπικής εμ-πειρίας μέσα στην καθολική εμπειρία της Εκκλησίας. 2. Την εμπειρική μετοχή στην εκκλησιαστική Αλήθεια αλλά και την επαρκή θεολογική κατάρτιση των ασκούντων το διδακτικό έργο. 3. Την κατοχύρωση με την γλώσσα (του εκάστοτε τόπου και) της εκάστοτε εποχής της υπερβαινούσης τα νοήματα και ρήματα εμπειρίας της Πεντηκοστής. 4. Την υιοθέτηση ζωντανής κατανοητής γλώσσας για την ενίσχυση της συνειδητής συμμετοχής στη λατρεία. 5. Την ποιμαντική αξιοποίηση της σωστής σημασίας του θαύματος. 6. Την αφύπνιση και την άσκηση συνεχούς ετοιμότητας μέσω της υγιούς εσχατολογίας».

Ο δεύτερος εισηγητής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Μύρου ανέπτυξε το θέμα: «Το γεγονός της Πεντηκοστής και η παρερμηνεία του από τα κινήματα των Πεντηκοστιανών». Ο εισηγητής παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι: «Οι Πεντηκοστιανοί κρατούν στα χέρια τους κλεμμένη την Αγία Γραφή, όπως τον χάρτη μιας άγνωστης χώρας. Χωρίς να έχουν καμμία παραδοσιακή επαφή με αυτούς που σχεδίασαν τον χάρτη, και καμμία πραγματική εμπειρία με την αποκαλυφθείσα μακρινή χώρα, προσπαθούν μόνοι τους να φτιάξουν μία χώρα δική τους, όμοια με εκείνη του χάρτη, αλλά ερμηνεύοντας υποκειμενικά και αυθαίρετα τους συμβολισμούς του. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργήσουν ένα κακέκτυπο της αποστολικής Εκκλησίας και να ζουν φανατικά με την ψευδαίσθηση ότι είναι οι μόνοι που έχουν την αληθινή αποστολική εκκλησία».
Ακολούθησε συζήτηση. 

Μετά το γεύμα στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εισηγήσεις:
Ο εισηγητής, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκανάς, στην εισήγησή του με θέμα: «Η “ανθρώπινη” φύση αποστρέφεται το “θρησκευτικό” κενό: Σχόλιο στην εμφάνιση και εξάπλωση του Πεντηκοστιανού κινήματος», επεσήμανε ότι: «Η γενικότερη πολιτισμική ατμόσφαιρα των αρχών του 20ου αιώνα κινείται ενάντια στις έννοιες της αυθεντίας και του δόγματος, δίνοντας προτεραιότητα στην απτή εμπειρία και στην αυτοπραγμάτωση, ενάντια στην αυτοπειθάρχηση υπό τις επιταγές του ορθού λόγου, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για την εμφάνιση των Πεντηκοστιανών» και κατέληξε: «Μήπως αντί να αναλωνόμαστε μόνο σε μια δριμύτατη κριτική των εσφαλμένων δοξασιών και πρακτικών τους θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή και την κριτική στις δικές μας αδυναμίες, προσπαθώντας να πληρώσουμε το πνευματικό κενό που χαίνει όλο και μεγαλύτερο στις ζωές και των δικών μας πιστών; Η ερώτηση του αποστόλου Παύλου προς τους χριστιανούς της Εφέσου “όταν βαπτισθήκατε λάβατε το Άγιο Πνεύμα;” είναι μια ερώτηση που συνεχίζει να απευθύνεται σε όλους όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους χριστιανούς σε κάθε εποχή».

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Βασιλείου Γεωργοπούλου, Λέκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α. Π. Θ., με θέμα: «Η ενδοπροτεσταντική κριτική κατά της Πεντηκοστιανής κίνησης». Ο εισηγητής παρουσίασε αντιπροσωπευτικά παραδείγματα, παλαιότερα και νεώτερα, κριτικής κατά της Πεντηκοστιανής κίνησης, τόσον από τον διεθνή όσον και από τον ελληνικό προτεσταντικό χώρο, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως τους κοινούς θεματικούς-θεολογικούς άξονες, πέριξ των οποίων δομήθηκε η ενδοπροτεσταντική κριτική.

Μετά τις εισηγήσεις διεξήχθη συζήτηση.
Ακολούθησε ενημέρωση των συνέδρων για τις νεώτερες εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό των αιρέσεων από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριακό Τσουρό και παρεμβάσεις των Εντεταλμένων των Ιερών Μητροπόλεων για την δραστηριότητά τους στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.

Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως θα ολοκληρωθούν αύριο με την επεξεργασία των Πορισμάτων της Συνδιασκέψεως.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: