Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Έτοιμο την Άνοιξη το τέμενος στον Ελαιώνα. Θα αγγίξει το 1 εκατ. ευρώ.

Την Ανοιξη το τέμενος των Αθηνών
Θα είναι μία λιτή και μεταλλική κατασκευή και η μελέτη ανατέθηκε στο Γραφείο Τομπάζη
Αχιλλέας Χεκίμογλου (ΤΟ ΒΗΜΑ 2/11/2011

Με γοργούς ρυθμούς, αλλά και ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους προχωρά η δημιουργία του τεμένους των Αθηνών στον Ελαιώνα από το υπουργείο Υποδομών. Κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι η δημοπράτησή του έργου θα έρθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η αποπεράτωσή του εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην Ανοιξη, εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις. 
Η αρχιτεκτονική μελέτη ανατέθηκε από τον σύμβουλο του έργου στο Γραφείο Τομπάζη, που είναι ίσως το μόνο στη χώρα μας που διαθέτει σχετική εμπειρία, λόγω των έργων που έχει σχεδιάσει στη Μέση Ανατολή.
Οπως πληροφορείται το Βήμα, η μελέτη προβλέπει μία λιτή, διακριτική μετασκευή υπάρχοντος κτιρίου. Ο φέρων οργανισμός θα «ντυθεί» με μεταλλικό σκελετό, που θα συνάδει με το βιομηχανικό τοπίο της περιοχής. Το εμβαδόν του τεμένους δεν θα ξεπερνά τα 1.000 τ.μ., η χωρητικότητά του θα είναι περίπου 350 άτομα, ενώ δεν θα υπάρχει μιναρές. 

Η υλοποίησή του θα γίνει με ειδικούς πολεοδομικούς όρους, ενώ η μελέτη προβλέπει «συμμάζεμα» των υπαίθριων χώρων, που έχουν σημαντική λειτουργική σημασία στην ισλαμική πίστη.

Το κόστος του έργου εκτιμάται να ανέλθει στις 750.000 ευρώ, ενώ με τις αμοιβές των συμβούλων και το ΦΠΑ, θα αγγίξει το 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, μελετώνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει σηματοδότηση ή κόμβος και πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προσπελασιμότητα του τεμένους.

Ωστόσο, θα πρόκειται για προσωρινό τέμενος, το οποίο θα λειτουργεί έως την δημιουργία του κανονικού τζαμιού, όταν, βέβαια, αυτό χτιστεί στο μέλλον. Ομως, δεδομένης της οικονομικής στενότητας καθίσταται σαφές ότι το τέμενος που θα δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες, θα συνοδεύει τις ζωές των πιστών του Ισλάμ της Αττικής για αρκετό καιρό.

Το έργο υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων Κτιριακών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων, κατ' εφαρμογήν πρόσφατου νόμου, όμως οι δαπάνες μετασκευής θα βαρύνουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας.

Μετά την ολοκλήρωση της υλοποίησης του τεμένους, θα παραχωρηθεί δωρεάν στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», που συστάθηκε με νόμο του 2006, ενώ θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.

Σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών που αναρτήθηκε στο ιστότοπο της «Διαύγειας» αναφέρει: «Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης ευαισθησίας, για το οποίο δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία και απαιτείται ακρίβεια κατασκευής και υψηλή ποιότητα, επιπλέον δε η τήρηση του οικονομικού και χρονικού προγραμματισμού του έργου, δεδομένου ότι ο χρόνος κατασκευής προβλέπεται να διαρκέσει τρεις μήνες, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Υπηρεσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: