Ρεπορτάζ : ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πραγματοποιήθηκε την Tρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Παναγίας Λατομιτίσσης, ἡ πρώτη Ιερατική Σύναξη γιά τούς Κληρικούς της Ἱεράς Μητροπόλεως Χίου Ψαρών και Οινουσσών.
Κατά την πρώτη αυτή Σύναξη ομιλητής ήταν o Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης κ.κ Μάρκος, ο οποίος ανέλυσε τις θέσεις του και τις σκέψεις του για την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με τους ιερείς των ενοριών, ζητώντας τους περισσότερο φιλανθρωπικό έργο για το ποίμνιό τους ενώ παράλληλα είπε ότι θα οργανωθούν και πολλές επιτροπές ιερέων με διάφορους τομείς ευθύνης. Ανέφερε επίσης ότι από τις αρχές του νέου έτους θα επαναλειτουργήσει ο θεσμός του πρωτοσύγκελου στη Μητρόπολη, με κληρικό ο οποίος έχει τιμηθεί από το Πατριαρχείο.(ΣΣ ο τίτλος δίδεται σε κληρικό που φέρνει το αξίωμα του Αρχιμανδρίτη). Το ίδιο θα συμβεί και με τον Αρχιερατικό Επίτροπο. ( Σύμφωνα με τα λεχθέντα, πρωτοσύγκελος προβλέπεται να είναι ο π Γ. Λιαδής, ενώ παραμένει στην θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου ο π. Δ. Γιόμελος)
Κατά την πρώτη αυτή Σύναξη ομιλητής ήταν o Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης κ.κ Μάρκος, ο οποίος ανέλυσε τις θέσεις του και τις σκέψεις του για την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με τους ιερείς των ενοριών, ζητώντας τους περισσότερο φιλανθρωπικό έργο για το ποίμνιό τους ενώ παράλληλα είπε ότι θα οργανωθούν και πολλές επιτροπές ιερέων με διάφορους τομείς ευθύνης. Ανέφερε επίσης ότι από τις αρχές του νέου έτους θα επαναλειτουργήσει ο θεσμός του πρωτοσύγκελου στη Μητρόπολη, με κληρικό ο οποίος έχει τιμηθεί από το Πατριαρχείο.(ΣΣ ο τίτλος δίδεται σε κληρικό που φέρνει το αξίωμα του Αρχιμανδρίτη). Το ίδιο θα συμβεί και με τον Αρχιερατικό Επίτροπο. ( Σύμφωνα με τα λεχθέντα, πρωτοσύγκελος προβλέπεται να είναι ο π Γ. Λιαδής, ενώ παραμένει στην θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου ο π. Δ. Γιόμελος)
Η Σύναξη των κληρικών της Χίου διήρκησε περίπου δύο ώρες και έγινε στην Ενοριακή Αίθουσα του Κουκουναρείου, αφού προηγήθηκε και Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.
Γύρω στους 85 ιερείς συμμετείχαν στην Σύναξη, οι οποίοι αναχωρούσαν εμφανώς ενθουσιασμένοι, ευχαριστώντας και τον πατέρα Βασίλειο Φιλιππάκη, για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία, αφού ο ιερέας της Παναγίας της Λατομιτίσσης τα είχε φροντίσει όλα με κάθε λεπτομέρεια
« Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι όλοι οι ιερείς της Ι.Μ. Χίου, έχουν όρεξη και διάθεση να εργαστούν μαζί με τον Επίσκοπό τους, για το καλό του τόπου μας. Η συνεργασία αυτή θα έχει έναν και μόνο κοινό τόπο: Το θέλημα του Χριστού », ήταν τα λόγια του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να προάγει τον Ορθόδοξο Ευαγγελικό και Εκκλησιαστικό λόγο .
ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ
Η πρώτη σύναξης των ιερέων της Χίου πραγματοποιήθηκε, μετά από πολλά χρόνια το πρωί της Τρίτης στο Κουκουνάρειο Πνευματικό Ίδρυμα Παναγίας Λατομίτισας, με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου και με τη συμμετοχή 75 και πλέον κληρικών. Η ιερατική συγκέντρωση ξεκίνησε με τον Σεβαμιότατο να διαβάζει ένα κομμάτι από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, που αναφέρεται στις σχέσεις του Χριστού με τους μαθητές του, δίνοντας το στίγμα της σχέσης που φιλοδοξεί και εκείνος να έχει με όλους τους κληρικούς.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ανακοινώθηκαν και οι αλλαγές που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου στην Ιερά Μητρόπολη, ανάμεσα στις οποίες είναι η θέσπιση της θέσης του Πρωτοσύγκελου όπως και η διατήρηση αυτής του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, δυο θέσεις για τις οποίες δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των κληρικών που θα τις καταλάβουν, επεσήμανε μόνο ότι θα πρέπει να τους έχει απονεμηθεί οφφίκιο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Oι πληροφορίες θέλουν στην θέση του Πρωτοσύγκελου τον Αρχιμανδρίτη π. Γ.Λιαδή ενώ στη θέση του Αρχιερετικού Επιτρόπου την παραμονή του π. Δ.Γεόμελου. Παράλληλα στο πλαίσιο των αλλαγών, όπως ανακοινώθηκε, θα συσταθούν επιτροπές κάθε μια από τις οποίες θα καταπιάνεται με έναν τομέα ευθύνης, όπως πολιτισμός, παιδεία κλπ, στο πνεύμα των σύγχρονων αναγκών ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας.
Τέλος ο Σεβασμιότατος ανακοίνωσε ότι οι ιερατικές σύναξης θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κάθε χρόνο θα πραγματοποιείται ένα συνέδριο. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχθηκαν τις αλλαγές και τις εξαγγελίες αυτές οι κληρικοί και του συνδέσμου με τον πρόεδρο π.Γ.Κωνσταντίνου να επισημαίνει ότι ξεκίνησε μια νέα σελίδα για τα δεδομένα της Χιακής εκκλησίας ενώ όσον αφορά τις συνάξεις επεσήμανε ότι ήταν ένα χρόνιο αίτημα του συνδέσμου που επιτέλους ικανοποιείται.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΔΑ (23.11.2011)
Αντ’ αυτού… ο παπά - Γ. Λιαδής
ΧΩΡΙΣ εκπλήξεις η πρώτη υπό τον Μητροπολίτη κ. Μάρκο σύναξη των ιερέων του νησιού μας, καθώς επί 2,5 ώρες τέθηκαν οι βάσεις για τη νέα πορεία της τοπικής εκκλησίας, που από χθες –όπως ανακοινώθηκε από τον Μητροπολίτη- θα έχει πρωτοσύγκελλο (αντικαθιστά στην ουσία τον Μητροπολίτη ως δεύτερος την τάξη στην ιεραρχία) τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, πατ. Γ. Λιαδή, ενώ Αρχ. Επίτροπος παραμένει ο πατ. Δημ. Γιόμελος.
Με την καθολική συμμετοχή των ιερέων στην κατάμεστη αίθουσα του «Κουκουνάρειου» η σύναξη άρχισε με εισήγηση του Σεβασμιότατου που περιορίστηκε να διαβάσει το Ευαγγέλιο της Μ. Πέμπτης...
«Εγώ αυτά είχα να σας πω και σας ακούω», είπε ο κ. Μάρκος, «βλέπετε ο Χριστός τα έχει πει όλα, οδηγός θα είναι ό,τι λέει και θέλει ο ίδιος, αν το τηρήσουμε θα είναι ευλογημένο το έργο μας».
Ακολούθησαν ομιλίες πολλών ιερέων που έθεσαν τόσο λειτουργικά ζητήματα ή θέματα οργάνωσης της εκκλησίας, όσο και δικά τους αιτήματα, καθώς και το πρόβλημα επιμόρφωσης που μπαίνει πολλές φορές επιτακτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν τόσο ελεύθερο το κλίμα, που υπήρχε ιερέας που είπε ότι «ο Δεσπότης δεν πρέπει να ακούει τους ρουφιάνους» για να πάρει την απάντηση απ’ τον Σεβασμιότατο ότι όντως δεν πρέπει, αλλά και ένας ιερέας πρέπει να ψάξει απ’ την πλούσια ελληνική γλώσσα να βρει άλλη λέξη που να μην προσβάλλει.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος είπε ότι όσον αφορά ζητήματα του ΙΣΚΕ ή του τοπικού Συνδέσμου Κληρικών, περιμένει τα αιτήματά τους προς την πολιτεία για να τα στηρίξει, αλλά αυτό που προέχει, είπε, είναι να οργανωθεί το έργο της Μητροπόλεως (η νέα διάρθρωση στα γραφεία θα αρχίσει από την 1η/1/12) ώστε να αγκαλιάσει γνωστούς τομείς αλλά και νέους συγχρόνως.
«Θα εισηγηθώ», είπε, «στην Ι. Σύνοδο ώστε ο εσωτερικός κανονισμός της Ι. Μητρόπολης Χίου με πρότυπο την Ιερά Σύνοδο να περιλαμβάνει τις εξής επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν ιερείς αλλά και λαϊκοί».
Για την ακρίβεια, πρότεινε τις επιτροπές: Βιοηθικής, Οικολογίας, Αθλητισμού, Διαδικτύου, Οικογένειας, Βυζαντινών Μνημείων, Δογματικών Θεμάτων, Θρησκευτικού Τουρισμού, Φιλανθρωπίας κ.λπ.
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης έθεσε τα εξής ζητήματα: Λατρείας όσον αφορά την τάξη που πρέπει να τηρείται στο Ιερό, ιδιαίτερης πρόνοιας στους νέους και οικογενειάρχες ιερείς, συνάντησης των πρεσβυτέρων του νησιού ώστε να ακούγεται και ο δικός τους προβληματισμός.
Η εποικοδομητική αυτή σύναξη τελείωσε με την υπόσχεση ότι θα συγκαλείται κάθε δίμηνο, ότι μια φορά το χρόνο θα γίνεται Συνέδριο της τοπικής εκκλησίας και ότι θα συνεδριάζουν ξεχωριστά οι τοπικές Αρχ. Επιτροπές, παρουσία του Μητροπολίτη, αφού άλλα, για παράδειγμα, είναι τα προβλήματα μιας ενορίας στην πόλη και άλλα στα βορειόχωρα.
Τέλος, ως άμεσης προτεραιότητας θέματα τέθηκαν -μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί αυτό το οργανωτικό σχήμα- πρώτον, η επέκταση υπαρχουσών υποτροφιών σε φοιτητές και σε παιδιά της Γ’ Λυκείου ή παιδιά πολύτεκνων οικογενειών και δεύτερον, σε συνεργασία με το «Τάγμα» η αξιοποίηση κτηρίων στην Αθηνα ώστε να γίνει δωρεάν στέγη συγγενών καρκινοπαθών.
Πηγή: Η ΑΛΗΘΕΙΑ (23.11.2011)
Ο Νο2 της Μητρόπολης
- ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ Ο π. Γ. ΛΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Ο π. Δ. ΓΕΟΜΕΛΟΣ
- ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Οι θέσεις και τα ονόματα
Ο Μητροπολίτης Μάρκος ζήτησε από όλους τους ιερείς να αυξήσουν το φιλανθρωπικό τους έργο δεδομένου ότι η Εκκλησία καλείται να λύσει σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή κοινωνία, ελέω οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από 1.1.2012 θα συγκροτηθούν διάφορες επιτροπές που θα συμβαδίζουν με τη λαϊκή θέληση και βούληση, διατηρώντας όμως και τις παλιές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τομών που επιχειρεί ο νέος Επίσκοπος είναι αυτό της δημιουργίας Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού, καθώς φέρεται να είπε στους ιερείς της Χίου ότι προτίθεται να εφαρμόσει και να προσαρμόσει στα τοπικά δεδομένα την πείρα που απέκτησε από τη συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο θρησκευτικού τουρισμού, όντας Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.
Και Πρωτοσύγκελλος
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από 1.1.2012 Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Χίου αναλαμβάνει ο Αρχιμανδρίτης π. Γ. Λιαδής, ενώ στα καθήκοντά του παραμένει ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Δ. Γεόμελος.
«Είμαι συγκινημένος γιατί είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τα παιδιά μου που είναι παράλληλα και συνεργάτες μου. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι όλοι ιερείς της Ι.Μ. Χίου έχουν όρεξη και διάθεση να εργαστούν μαζί με τον Επίσκοπό τους, για το καλό του τόπου μας. Η συνεργασία αυτή θα έχει έναν και μόνο κοινό τόπο: Το θέλημα του Χριστού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Μητροπολίτης δεσμεύτηκε ενώπιον των ιερέων ότι ανά δύο μήνες θα συγκαλείται Ιερατική Σύναξη ενώ μία φορά το χρόνο θα πραγματοποιείται Ιερατικό Συνέδριο με εξειδικευμένο θέμα και με τη συμμετοχή πλήθους ομιλητών και ιερέων.
Π.Φ.
Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ (23.11.2011)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου