Ο Γιώργος Καλαντζής δηλώνει αντίθετος με το ενδεχόμενο φορολόγησης των Ιερών Ναών και των λατρευτικών χώρων
Συνέντευξη στον Νίκο Παπαχρήστου (AMEN.gr)
Απόλυτα αντίθετος με το ενδεχόμενο φορολόγησης των Ιερών Ναών και γενικότερα των λατρευτικών χώρων εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Amen.gr και τον Νίκο Παπαχρήστου. Είναι η πρώτη φορά που ο κ.Καλατζής, το πρόσωπο που έχει την ευθύνη των σχέσεων της Πολιτείας με την Εκκλησία και τις θρησκευτικές κοινότητες, τοποθετείται με ξεκάθαρο τρόπο σε ένα ζήτημα που προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις – μάλιστα κάποιες από αυτές άγγιξαν τα όρια του λαϊκισμού – και οδήγησε ορισμένους να κατηγορήσουν, εμμέσως, την Εκκλησία της Ελλάδος ότι δεν καταβάλλει φόρους! «Η Εκκλησία πληρώνει όσα προβλέπουν οι νόμοι», τονίζει ο Γεν.Γραμματέας Θρησκευμάτων ο οποίος, ωστόσο, αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε η Εκκλησία να βοηθήσει έτι περεταίρω τη δοκιμαζόμενη Κοινωνία, όπως π.χ. αναλαμβάνοντας προσωρινά ένα μέρος των δαπανών της που σήμερα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο Amen.gr και το Νίκο Παπαχρήστου ο Γεν.Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.
Ν.Π.: Τις τελευταίες ημέρες άνοιξε μια συζήτηση, με αφορμή την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα και την εξαίρεση από αυτή των Ναών, των Ιερών Μονών και γενικά των λατρευτικών χώρων, η οποία γρήγορα κατά την άποψη μου έλαβε χαρακτηριστικά λαϊκισμού με κάποιους να κατηγορούν την Εκκλησία ότι δεν πληρώνει φόρους και δεν συνεισφέρει στην συλλογική προσπάθεια. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για πόλεμο κακοήθειας. Προφανώς, αφού η συζήτηση επικεντρώθηκε μόνο στην ορθόδοξη Εκκλησία και όχι συνολικά στους λατρευτικούς χώρους των γνωστών θρησκειών που υπάρχουν στην χώρα. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας.
Γ.Καλαντζής, Γεν.Γραμματέας Θρησκευμάτων: Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας προσομοιάζει με κατάσταση πολέμου. Αν η Ελλάδα γυρίσει στην δραχμή θα υποστούμε μια στρατηγική ήττα. Χρειαζόμαστε ενότητα και ψυχραιμία, γι’ αυτό είναι ευτυχής συγκυρία ότι στην Εκκλησία ηγείται μια προσωπικότητα με τις ικανότητες και τα χαρίσματα του Μακαριωτάτου Ιερωνύμου. Έχει κάνει πολύ σημαντικά πράγματα για να στηρίξει την κοινωνική συνοχή και γαλήνη και είναι καθοριστικό ότι το πράττει χωρίς να τα περιφέρει ως εμπόρευμα στα μέσα ενημέρωσης. Αυτή τη στάση οφείλουμε να την αξιολογήσουμε όλοι, να την σεβαστούμε και όχι επειδή δεν διαφημίζεται να κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Η Εκκλησία είναι, λοιπόν, εδώ, ισχυρή, αποτελεσματική, δίπλα στο λαό μας και πιστή στην αποστολή της. Αν όλοι ακολουθούσαν το παράδειγμα του Μακαριωτάτου τότε εκείνοι που συστηματικά στρέφονται εναντίον της Εκκλησίας δεν θα είχαν επιχειρήματα. Θα ήταν άλαλα τα χείλη των ασεβών.
Ν.Π.: Ας θέσουμε το ερώτημα ευθέως. Η Εκκλησία πληρώνει φόρους;
Γ.Καλαντζής: Η Εκκλησία πληρώνει όσα προβλέπουν οι νόμοι. Η Δ.Ι.Σ. εξέδωσε συγκεκριμένη ανακοίνωση όπου καταγράφονται αναλυτικά όλα. Αν κριθεί ότι χρειάζεται να συνεισφέρει περισσότερο γιατί οι συνθήκες είναι εξαιρετικές, αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αλλά είναι θέμα άλλης συζήτησης. Να σας πω ένα παράδειγμα. Είναι εντελώς διαφορετικό να πεις «φορολογώ τους χώρους λατρείας» από το να πεις στην Εκκλησία, «το Έθνος χρειάζεται βοήθεια, αναλάβετε προσωρινά ένα μέρος των δαπανών σας που σήμερα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό». Άκουσα μιαν ιδέα από έναν Ιερέα που δείχνει ότι μέσα στην Εκκλησία υπάρχει μια διαρκής αγωνία τι να κάνουν για να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια. Μου είπε, «δεν θα ήταν μια καλή πρωτοβουλία με βαθύ συμβολισμό, αν με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο που εκπροσωπεί την επικρατούσα θρησκεία, όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας μας, μαζί, συμπροσεύχονταν για το Έθνος και μετά κατέθεταν χρήματα στο λογαριασμό της Βουλής των Ελλήνων για την εξόφληση του χρέους;».
Ν.Π.: Είσαστε, λοιπόν, αντίθετος με την φορολόγηση των χώρων λατρείας.
Γ.Καλαντζής: Ναι. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το τελευταίο που θα χρειαζόμασταν σήμερα ως έθνος, θα ήταν να ζήσουμε μια ιστορία όπως εκείνη με τις ταυτότητες. Διχαστήκαμε, έγιναν συλλαλητήρια, μαζεύτηκαν υπογραφές και τελικά όλα αποδείχθηκαν ένας αγώνας για ένα πουκάμισο αδειανό.
Ν.Π.: Γνωρίζετε αν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν στις ΗΠΑ, αν στις γειτονικές μας χώρες, του αμέσου ενδιαφέροντος μας λόγω της ιστορικής παρουσίας Ορθοδόξων και των Πρεσβυγενών μας Πατριαρχείων, φορολογούνται οι λατρευτικοί χώροι; Μήπως με την λαϊκίστικη κριτική που ξεκίνησε αφήνονται εκτεθειμένες ορθόδοξες Εκκλησίες σε "ευαίσθητα περιβάλλοντα";
Γ.Καλαντζής: Στις χώρες που αναφέρατε δεν φορολογούνται οι χώροι λατρείας και αυτή είναι μια πρακτική που δείχνει ένα πνεύμα ανοχής, είναι μια θετική, οπωσδήποτε, στάση. Η ακίνητη περιουσία που δεν εξυπηρετεί θρησκευτικές λειτουργίες, είναι απολύτως λογικό και δίκαιο να φορολογείται όπως ήδη συμβαίνει στην χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ακμαία και τελικά θα βρει τα χρήματα να πληρώσει γιατί ο λαός θα της τα δώσει, εκεί όμως που η Ορθοδοξία είναι η ελάσσονα δύναμη, ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη και για πόσο καιρό θα αντέχει να το κάνει;
Ν.Π.: Δεν αποτελεί ζήτημα θρησκευτικών ελευθεριών η απρόσκοπτη άσκηση της λατρείας των πιστών κάθε επίσημης θρησκείας και δεν είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει τέτοιες συνθήκες; Αυτή η εξαίρεση των λατρευτικών χώρων από την έκτακτη εισφορά δεν εντάσσεται σε αυτή τη λογική;
Γ.Καλαντζής: Φυσικά και αποτελεί ζήτημα θρησκευτικών ελευθεριών. Σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει στη Θράκη όπου έχουμε μια αναγνωρισμένη θρησκευτική μειονότητα ή τι θέματα μπορεί να ανοίξουν με την Καθολική Εκκλησία ή τους Προτεστάντες ή τους Εβραίους. Θα σας πω όμως ένα παράδειγμα για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Το χωριό μου είναι κάτω από την κορφή της Γκιώνας. Έχει πια ερημώσει. Μένουν δυο οικογένειες αλλά έχει 2 εκκλησίες και 3 ξωκλήσια. Η Μητρόπολή μας λοιπόν που είναι φτωχή, δεν θα μπορεί να πληρώσει για όλα. Τι θα κάνει; Ή θα ζητήσει χρήματα από εμάς ή θα κλείσει τις Εκκλησίες και θα δώσει τα κλειδιά στον Δήμαρχο. Φανταστείτε τώρα αυτό να γίνει σε κάποιες συγκεκριμένες ακριτικές περιοχές μας. Κύριε Παπαχρήστου δεν είναι ούτε προνόμιο ούτε εξαίρεση να μην φορολογούνται οι χώροι λατρείας και φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο την Εκκλησία της Ελλάδας. Ό,τι ισχύει, ισχύει για όλους γιατί αφορά την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμο ειδικά για όσους, όπως και ο υποφαινόμενος, ταυτίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία με το εθνικό συμφέρον.
Ν.Π.: Κύριε Καλαντζή, ποια νομίζετε ότι θα μπορούσε να είναι η πιο σημαντική συνεισφορά της Εκκλησίας της Ελλάδας για να ξεπεράσουμε την κρίση;
Γ.Καλαντζής: Η κρίση είναι εθνική και μόνο αν την αντιμετωπίσουμε ως τέτοια, μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Το μήνυμα της Ορθοδοξίας για την ανάγκη να αφήσουμε το εγώ και να πάμε στο εμείς, ποιος μπορεί να το δώσει καλύτερα από την Εκκλησία; Όσο ο καθένας κοιτά μόνο αν πήρε το δικό του σπίτι φωτιά και φυλάει το νερό για όταν θα φτάσουν οι φλόγες εκεί που κάθεται ο ίδιος, τότε θα καούμε όλοι γιατί το νερό είναι λίγο και η φωτιά μεγάλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου