Του Νίκου Παπαχρήστου στο AMEN.gr
Για αχαριστία, αγνωμοσύνη και κακοήθεια ορισμένων σε βάρος της μάνας Εκκλησίας έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, απαντώντας εκ νέου σε όλους όσοι τις προηγούμενες ημέρες έσπευσαν να κατηγορήσουν, επί της ουσίας, την Εκκλησία ότι δεν καταβάλει φόρους με αφορμή την εξαίρεση των λατρευτικών χώρων από την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα.
Στο κήρυγμά του, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου όπου λειτούργησε, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζουν η χώρα και ο λαός, όπου κυριαρχούν «δυσκολίες, φτώχια, ανεργία, ανασφάλεια, άγχος, φόβος, τρόμος».
«Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, η οποία μας κουράζει όλους και μας δημιουργεί πνεύμα απαισιοδοξίας πολλές φορές για το αύριο, μας κάνει πολλές φορές να είμαστε και μεταξύ μας εριστικοί και δυστυχώς και η μάνα πολλές φορές στο σπίτι το πληρώνει και ο πατέρας με τον χειρότερο τρόπο. Γιατί υπάρχει αγνωμοσύνη» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πρόσθεσε: « Η μάνα μας η μεγάλη και η τροφός μας είναι η Εκκλησία και έκανε και κάνει και θα κάνει ό,τι μπορεί για τα παιδιά της. Τα παιδιά της πολλές φορές όμως της φέρθηκαν και της φέρονται με αχαριστία και αγνωμοσύνη. Για δείτε τις ημέρες αυτές τι πόλεμο ανοιχτό δέχθηκε η Εκκλησία μας. “Δεν θέλει η Εκκλησία να φορολογείται ενώ φορολογούνται οι άνεργοι”. Είναι κακοήθεια. Η Εκκλησία φορολογείται περισσότερο από τον κάθε πολίτη. Που; Στα αγαθά, στα ακίνητα, στα εισοδήματα που παίρνει από την εκμετάλλευση διαφόρων ακινήτων που έχει. Πληρώνει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι οι λαϊκοί. Που την απαλλάσσει το Κράτος; Όχι μόνο την Ορθοδοξία αλλά και τ’ άλλα θρησκεύματα. Στους λατρευτικούς χώρους. Σε αυτό τον Ναό τον όμορφο του Αγίου Διονυσίου που είμαστε τώρα και σε όλους τους λατρευτικούς χώρους και στα ιδρύματα. Για φανταστείτε να πάει κανείς σε μια στέγη κατακοίτων ή σε μια στέγη παιδιών που έχουν νοητική υστέρηση, και τη φροντίζουν τη στέγη αυτή οι άνθρωποι της Εκκλησίας, και χτίσουν το οικοδόμημα και η Πολιτεία δεν μπορεί να βοηθήσει. Για φανταστείτε λοιπόν να έρθει και να πει και σε αυτό το κτήριο θα σας βάλω τόση φορολογία. Αυτή είναι η διαφορά μας. Ό,τι δίνει στην Εκκλησία εισόδημα, πρέπει ιδίως αυτές τις ώρες να συμμετάσχομε. Ό,τι είναι όμως λατρευτικός χώρος όπως εδώ δεν μπορεί να πληρώνει διότι δεν μπορεί να τα συγκεντρώσει αυτά».
Ο Αρχιεπίσκοπος επικαλέστηκε δύο ιστορικά γεγονότα που μαρτυρούν τη διαχρονική συμβολή της Εκκλησίας στην στήριξη των αγώνων και των αγωνιών του λαού.
Συγκεκριμένα υπενθύμισε την πρωτοβουλία του Επισκόπου Ανδρούσης Ιωσήφ, υπουργού εκκλησιαστικών στα χρόνια του Αγώνα κατά του Οθωμανικού ζυγού, το 1822, ο οποίος βλέποντας να μην έρχεται η οικονομική βοήθεια για την στήριξη της Επαναστάσεως, τους ηγέτες της να παραπαίουν στο διχασμό και το λαό να υποφέρει πρότεινε όπως συγκεντρωθούν όλα τα ιερά σκεύη και τα τιμαλφή από τους Ιερούς Ναούς για να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών του επαναστατημένου Γένους μας. Και έτσι έγινε και η βοήθεια ήταν ιδιαίτερα σημαντική.
Υπενθύμισε και ένα νεότερο γεγονός που συνέβη το 1980 επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ όταν τον επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για να του ανακοινώσουν πως μαζί με το Κράτος ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανέγερση ενός μεγάλου νοσοκομείου της Ανατολικής Αθήνας. Και τότε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ αποφάσισε μαζί με την Μονή Πετράκη να παραχωρήσουν για τον σκοπό αυτό το οικόπεδο που είχαν στην γωνία Κατεχάκη και Μεσογείων, 339 στρέμματα, για να ανεγερθεί το μεγάλο νοσοκομείο.
«1980-2011, πέρασαν τριάντα χρόνια και το νοσοκομείο δεν φάνηκε. Και το οικόπεδο που βρίσκεται; Δεν είχε υποχρέωση και καθήκον να το ξαναζητήσει πάλι να έρθει στη δική της κυριότητα; Γιατί το είπα αυτό; Το είπα γιατί η Εκκλησία πάντοτε προσέφερε και προσφέρει και αν χρειασθεί θα προσφέρει πάλι. Πιστεύω ότι εκφράζω την θέση των Αρχιερέων της Εκκλησίας και των ευσεβών κληρικών, ότι μια μάνα όταν τα παιδιά της βρίσκονται σε δύσκολη θέση δεν μπορεί να κλείνει τα αυτιά της όπως θέλουν να παρουσιάζουν μερικοί που έχουν τη δύναμη να το παρουσιάζουν. Αλλά αν χρειασθεί η Εκκλησία θα δώσει ό,τι μπορεί. Αλλά όχι όπως παλιά. Τα αμαρτήματα του παρελθόντος και τα παθήματα μας έγιναν μαθήματα. Και έτσι λοιπόν πάλι αν χρειασθεί η Εκκλησία έχει ανοιχτή την αγκαλιά της να δώσει ό,τι μπορεί αλλά με όρους. Με όρους που θα ξέρουμε πως θα ωφεληθεί περισσότερο ο λαός μας. Οι Γιατροί μας λένε και οι χειρουργοί ότι όταν έχουμε φλεγμονή δεν ενδείκνυται να κάνουμε εγχείριση. Πρέπει να ηρεμίσουμε πρώτα. Και στη συνέχεια να κάνουμε την εγχείριση. Ζούμε σε μια εποχή που η φλεγμονή έχει έξαρση. Και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, να βγούμε από τον πανικό και αυτή η φλεγμονή όσο είναι το δυνατόν να υποχωρήσει» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου