Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αιχμές Βαρθολομαίου για την «αναγκαστική σιωπή» της Χάλκης

Την πρακτική να δίδονται ονόματα, όπως του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Αιμιλιανού Γρεβενών, Πατριαρχών όπως του Μάξιμου και του Αθηναγόρα καθώς και ομώνυμων Σχολαρχών της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης σε νέους κληρικούς του Φαναρίου, ώστε να διαιωνίζεται η μνήμη τους υπογράμμισε κατά τη διάρκεια δείπνου με τις αρχές, στους Μαυραναίους Γρεβενών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τα προβλήματα που δημιουργεί "η αναγκαστική σιωπή της" Σχολής.

«Επειδή μας έκλεισαν τη Χάλκη, όπως ξέρετε και επί σαράντα χρόνια συνεχίζεται η αναγκαστική σιωπή της και στερούμεθα νέων κληρικών, τα τελευταία χρόνια επί της Πατριαρχείας μου, φέραμε αρκετούς νέους και μορφωμένους και δυναμικούς, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν την απαιτουμένη άδεια παραμονής και εργασίας από τας Τουρκικάς αρχάς και υπηρετούν το Πατριαρχείο μας και όταν έρθει η ώρα τους θα προαχθούν με το καλό και θα τους διαδεχθούν άλλοι και η ζωή του Πατριαρχείου μας, θα συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται δεκαεπτά ολοκλήρους αιώνες» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:

«Έχουμε κληρικούς, που φέρουν τα ονόματα όλων σχεδόν των Οικουμενικών Πατριαρχών του 20 αι. Ιωακείμ, Φώτιου, Βενιαμίν, κ.α. για να διαιωνίζεται και να τιμάται η μνήμη τους για να εμπνέονται, οι φέροντες τα ονόματα τους, από το παράδειγμα και τη διακονία αυτών των αοιδίμων προκατόχων μου κι όπως είπα, για να συνεχίζεται κατά το δυνατόν απρόσκοπτα, όσον εξαρτάται από ημάς απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα, η ζωή της μητρός εκκλησίας».

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (25/09/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: