Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Οι ιερείς εκπαιδεύονται Στόχος η αντιµετώπιση σύγχρονων κοινωνικών θεµάτων

ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΟΛΟΤΑΧΩΣ
Οι ιερείς εκπαιδεύονται
Στόχος η αντιµετώπιση σύγχρονων κοινωνικών θεµάτων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ (26/4/2011)

Τριάντα ιερείς της Μητρόπολης Κορίνθου είναι συνεργάτες του Κέντρου Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «Δίολκος» που λειτουργεί στην περιοχή της Κορινθίας. Εκπαιδεύτηκαν την τελευταία τριετία από ειδικούς του Κέντρου και πλέον είναι καλύτερα προετοιµασµένοι και καταρτισµένοι έτσι ώστε να προσφέρουν ψυχολογική στήριξη αλλά και να κατευθύνουν ανθρώπους που αντιµετωπίζουν προβλήµατα εξάρτησης. 

Τα εκπαιδευτικά σεµινάρια για τους κληρικούς πραγµατοποιήθηκαν για τρίτη χρονιά από τη Μητρόπολη σε συνεργασία µε το Κέντρο. Και στα τέλη Ιανουαρίου οι... µαθητές- ιερείς – ανάµεσά τους και µεγάλης ηλικίας – πήραν στα χέρια τους τις βεβαιώσεις συµµετοχής από τον Μητροπολίτη Διονύσιο. Άλλωστε ο Μητροπολίτης έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν µε την πρόληψη των ναρκωτικών: ήταν πρόεδρος αντίστοιχου Κέντρου Πρόληψης και στην Εύβοια. Τώρα συνεχίζει τις δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα στην Κορινθία. 

Όπως τονίζεται από τη Μητρόπολη, σκοπός των σεµιναρίων είναι «η βοήθεια και η παροχή ψυχολογικής στήριξης από τους εφηµέριους σε όσους από το ποίµνιό τους αντιµετωπίζουν προβλήµατα λόγω της χρήσης ουσιών». Και προστίθεται ότι µε αυτόν τον τρόπο καταρτίζονται οι ιερείς οι οποίοι σήµερα «ολοένα και περισσότερο έρχονται αντιµέτωποι µε προβλήµατα, που προέρχονται από άτοµα νεαρής κυρίως ηλικίας µε ανάγκες ψυχικής υγείας». 

«η ΠΡΟΣΠΑΘΕΊΑ αυτή ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που δηµιουργείται δικτύωση κληρικών µε Κέντρο Πρόληψης», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιερέας π. Νικόλαος Βασιλόπουλος, εκπρόσωπος της Μητρόπολης στο Κέντρο Πρόληψης ουσιών αλλά και ταµίας του «Διόλκου». Οπως προσθέτει, στην περιοχή της Κορινθίας υπάρχει ανάγκη για στήριξη των ανθρώπων που είναι εξαρτηµένα από ουσίες. «Πλέον ένας κληρικός που είναι καταρτισµένος σ’ αυτόν τον τοµέα θα µπορεί να στέλνει ένα περιστατικό σ’ εµάς. Αλλωστε, ο ρόλος του κληρικού σήµερα – εκτός από πνευµατικός – είναι και κοινωνικός. Ειδικά σε περιόδους κρίσεων». 

ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΆ σεµινάρια συµµετέχουν το τελευταίο διάστηµα όλο και περισσότεροι κληρικοί ανά την Ελλάδα. Αρκετές είναι οι µητροπόλεις που ιδρύουν σχολές επιµόρφωσης κληρικών ή διοργανώνουν σεµινάρια. Ο στόχος τους είναι να καταρτιστούν οι ιερείς για να αντιµετωπίσουν σύγχρονα κοινωνικά θέµατα όπως είναι ηχρήση ουσιών. 

Η κατάρτιση και επιµόρφωση των κληρικών αποτελεί βασική προτεραιότητα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου. Γι’αυτό από πέρυσι στην Αρχιεπισκοπή λειτουργείτο Ιδρυµα Ποιµαντικής Επιµόρφωσης. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει σ’ αυτόν τον τοµέα ο κ. Ιερώνυµος είναι ότι τον περασµένο Οκτώβριο είχε δηλώσει πως στην Αρχιεπισκοπή «κανένας κληρικός δεν θα χειροτονείται εάν προηγουµένως δεν έχει παρακολουθήσει τα απαραίτητα σεµινάρια του Ιδρύµατος Ποιµαντικής Επιµόρφωσης». 

Αυξάνονται συνεχώς οι σχολές επιµόρφωσης κληρικών από τις µητροπόλεις
Σεµινάρια και από άλλες µητροπόλεις

Το εκπαιδευτικό µοντέλο επιµόρφωσης κληρικών της Αρχιεπισκοπής ακολούθησε και η Μητρόπολη Φθιώτιδος. ίδρυσε παρόµοιο ίδρυµα ποιµαντικής επιµόρφωσης και από τον περασµένο Νοέµβριο άρχισαν τα µαθήµατα του πρώτου πεντάµηνου κύκλου. 

Εκπαιδευτικά σεµινάρια για ιερείς πραγµατοποιεί κατά διαστήµατα η Μητρόπολη ∆ηµητριάδος, ενώ στα «θρανία» ξανακάθησαν οι ιερείς της Μητρόπολης Ν. Σµύρνης. Από την πλευρά της η Μητρόπολη Τριφυλίας και ολυµπίας έχει στόχο να εκπαιδεύσει και τους ψάλτες, ιδρύοντας Σχολή Βυζαντινής Μουσικής. 

300 ιερείς στα µαθήµατα της Αρχιεπισκοπής

Πέρυσι οι ιερείς εκπαιδεύτηκαν σε θέµατα αντιµετώπισης ουσιοεξαρτηµένων ατόµων, ενώ φέτος η εξειδίκευσή τους συνεχίζεται σε άλλες 12 ενότητες. Ανάµεσά τους είναι η φροντίδα και η στήριξη ασθενών σε νοσοκοµεία (ποιµαντική νοσηλευτηρίων), οι ξένες γλώσσες και τα ευρωπαϊκά θέµατα. υπολογίζεται ότι οι κληρικοί που παρακολουθούν τα προγράµµατα του ιδρύµατος φτάνουν τους 300. 

Το ενδιαφέρον τους είναι µεγάλο, λέει ο γενικός διευθυντής του ιδρύµατος, ψυχίατρος και λέκτορας στη Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, π. Αδαµάντιος Αυγουστίδης. 

Τονίζει µάλιστα πως δεν πρόκειται απλώς για ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα. 

«Μπορεί να εντάσσεται στη λογική της διά βίου µάθησης, όµως αποσκοπεί και σε άλλα πράγµατα, όπως η στήριξη των κληρικών στο έργο τους. Ταυτόχρονα, στόχος είναι µε αυτόν τον τρόπο να υπάρχει επικοινωνία των ιερέων µεταξύ τους». ο π. Αδαµάντιος διευκρινίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενοτήτων του προγράµµατος είναι προαιρετική. «∆εν υποχρεώνουµε τους κληρικούς να κάνουν µαθήµατα. Στόχος του Αρχιεπισκόπου είναι να τους προσφερθεί βοήθεια και στήριξη στο έργο τους». 

όσο για την επόµενη ακαδηµαϊκή χρονιά αναµένεται να τρέξουν προγράµµατα κατάρτισης σε θέµατα ψυχολογίας του γάµου και της οικογένειας, για τα οποία υπήρχαν αιτήµατα από τους ιερείς.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: