Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Πήγαν να κλείσουν το σχολείο που είχε... εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ένα εκπληκτικό βιντεάκι, το έστειλαν στο προσωπικό μέιλ του πρωθυπουργού, το ανέβασαν στο YouTube, «χτύπησε» περισσότερες από 6.000 θεάσεις και... το θαύμα έγινε. Το υπουργείο Παιδείας αναθεώρησε την αλόγιστη απόφασή του να καταργήσει το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πυλών Καρπάθου και υποσχέθηκε να το μετατρέψει σε τριθέσιο.

Πίσω από το βίντεο που έκανε την ανατροπή, κρύβονται τα παιδιά του πατέρα Καλλίνικου. Από την Ελενίτσα που πάει Α' Δημοτικού φέτος μέχρι τον Μιχάλη που τελειώνει την έκτη τάξη, αλλά και όλους τους μαθητές που πέρασαν από τα θρανία του σχολείου στα είκοσι δύο χρόνια λειτουργίας του.

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ το πάλεψαν. Δεν είμαι έγγαμος, μα είναι όλα τους παιδιά μου. Είμαστε μια υπερπολύτεκνη οικογένεια», λέει ο π. Καλλίνικος στον «Ε.Τ.», και τονίζει πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί, έως ότου δημιουργηθεί εξαθέσιο σχολείο. «Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική λύση που υπάρχει».

Όταν πρωτοπήγε στις Πύλες, αντίκρισε τέσσερις τοίχους. Όλοι μαζί, μαθητές, γονείς και κάτοικοι, το μετέτρεψαν σε πραγματικό σχολείο. Κουβάλησαν πλακάκια, έριξαν τσιμέντο, έβαψαν πόρτες, έραψαν κουρτίνες. Το 1990 απέκτησαν τον πρώτο τους ηλεκτρονικό υπολογιστή και το 1995 είδαν τον Γιώργο Παπανδρέου, τότε υπουργό Παιδείας, να εγκαινιάζει στο σχολείο τους την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου Σχολείων Ελλάδας «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ».

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ κλειδιά του σχολείου και μπαίνουν όποτε θέλουν. Πρωί, βράδυ, Σαββατοκύριακα. Δεν χάθηκε ποτέ τίποτα, δεν καταστράφηκε ποτέ τίποτα. Εμείς είμαστε ολοήμερο και ολονύκτιο σχολείο μαζί», μας λέει με περηφάνια ο δραστήριος ιερέας.

Θυμάται μάλιστα τις πρώτες ημέρες που έφθασε στο χωριό ως δάσκαλος. «Έφερα ένα φωτοτυπικό και τα παιδιά με ρώτησαν αν θα το πάρω μαζί μου όταν φύγω. Είχαν συνηθίσει να φεύγουν οι δάσκαλοι ακόμα και στη μέση της χρονιάς. Και τους απάντησα: "Αν με δείτε να κάνω κάτι τέτοιο, να με σταματήσετε και να φωνάξετε πως αυτά είναι δικά σας. Κανενός δασκάλου δεν είναι"».

ΞΕΡΕΤΕ τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα; Πάρτε βαθιά ανάσα και διαβάστε:

Αριθμούν έξι ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έφτιαξαν ιστοσελίδα και blog, συνέστησαν Μαθητικό Συνεταιρισμό, δημιούργησαν μια πλούσια βιβλιοθήκη με 5.000 τόμους, παρουσίασαν δέκα εκθέσεις, εξέδωσαν επτά βιβλία και έναν ψηφιακό δίσκο, οργανώνουν μαθήματα καταδύσεων, ιστοσανίδας, αναρριχήσεως, αγιογραφίας και άλλων πολλών, διοργανώνουν νύχτες πειραμάτων ενώ έστησαν και περιβαλλοντικό σταθμό πραγματοποιώντας καθημερινά μετρήσεις θερμοκρασίας, τις οποίες μεταβιβάζουν στη ΝΑΣΑ!

Αυτήν την κοιτίδα ζωής ήθελαν να «συγχωνεύσουν» οι εγκέφαλοι του υπουργείου, που αποφασίζουν υπολογίζοντας μονάχα χιλιόμετρα και νούμερα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως και πιο εκπληκτικές πρωτοβουλίες του παπα-Καλλίνικου, τις οποίες υλοποιεί έχοντας πάντα στο πλάι του τους συντοπίτες του: Όπως την οικονομική ενίσχυση με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Έτσι, μετά από δύο έτη χωρίς καμία γέννηση, ήρθε χρονιά που γεννήθηκαν τέσσερα μωράκια, διεκδικώντας και αυτά τη μελλοντική τους θέση στο σχολείο Πυλών Καρπάθου...

WHO IS WHO
Ο ΠΑΤΗΡ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ Μαυρολέων γεννήθηκε στον Πειραιά και επισκεπτόταν κάθε χρόνο την Κάρπαθο, τόπο καταγωγής του. Το 1989 οι τότε μαθητές της περιοχής τού έστειλαν ένα γράμμα, ζητώντας του να γίνει ο δάσκαλος τους. Δέχθηκε, και από τότε δεν έφυγε ποτέ από κοντά τους. Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα ασκεί και τα εκκλησιαστικά, τελώντας τη Θεία Λειτουργία στα ξωκλήσια του χωριού.

Δέσποινα Κονταράκη

αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» (02.04.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: