Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Πρόστιμο 700.000 ευρώ στο τζαμί της Σμίνθης !

4/2/2011 (XanthiPress.gr)
Μια υπόθεση που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα φέρνει στην επιφάνεια το XanthiPress.gr Πρόκειται για το εξοντωτικό πρόστιμο 700.000 ευρώ που βαρύνει το Τζαμί της Σμίνθης για πολεοδομικές παραβάσεις. 

Η υπόθεση έχει αρκετό βάθος και πολλές παραμέτρους. Ξεκινά απο το 2007 όταν στη Σμίνθη οι κάτοικοι ξεκίνησαν να κάνουν επισκευές μικρής κλίμακας στο τέμενος του οικισμού αλλά τελικά προχώρησαν σε πλήρη ανακατασκευή (κρατώντας μόνο το μιναρέ) χωρίς ανάλογη άδεια από την Πολεοδομία.

Το γεγονός κατήγγειλαν μουσουλμάνοι -σύμφωνα με τους κατοίκους- από άλλα χωριά και έτσι οι εργασίες διεκόπησαν έκτοτε και μέχρι σήμερα. Επιλήφθηκε η Πολεοδομία –τότε- της Νομαρχίας Ξάνθης και επέβαλε αρχικό πρόστιμο της τάξης των 340.000 ευρώ, το οποίο με τις προσαυξήσεις και το πρόστιμο διατήρησης έχει φτάσει τα 700.00 ευρώ.

Πολιτικοί οι λόγοι λένε οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται έντονα για το υπέρογκο πρόστιμο. Δεν αρνούνται τις παρανομίες αλλά επισημαίνουν ότι πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο λατρείας και όχι ιδιωτική οικοδομή. Θεωρούν ότι ο λόγος που έχουν δεχθεί το εξοντωτικό πρόστιμο δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Σμίνθης έχουν διαμηνύσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αισθάνονται Πομάκοι και όχι Τούρκοι.

Υποστηρίζουν ευθέως ότι οι καταγγελίες έχουν γίνει από μουσουλμάνους άλλων χωριών της ορεινής περιοχής που υποκινούνται από ακραίους κύκλους του Προξενείου και εκφράζουν έμμεσες κατηγορίες ότι σε πολλούς μειονοτικούς οικισμούς έχουν γίνει μικρές ή μεγάλες παρανομίες σε σχέση με τις αναστηλώσεις των τεμένων, χωρίς να υπάρξει ποτέ αντίστοιχη αντιμετώπιση.

Η επισήμανση αυτή προσδίδει, ίσως, το ειδικό βάρος της είδησης καθώς οι κάτοικοι της Σμίνθης αφήνουν να εννοηθεί ότι θεσμοθετημένα όργανα της ελληνικής πολιτείας μερολήπτησαν σε βάρος όσων δηλώνουν «Πομάκοι» και υπέρ όσων δηλώνουν «Τούρκοι», εφαρμόζοντας την “ισονομία και ισοπολιτεία” κατά το δοκούν.

Άγνοια Δήμου Ξάνθης μέχρι πρόσφατα

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η ακριβής διαδικασία που ακολουθήθηκε διοικητικά και το νομικό ή φυσικό πρόσωπο στο οποίο καταλογίζεται το πρόστιμο. Ερωτηθείς ο τότε εκτελών χρέη προϊσταμένου της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Α. Κολιός, παραπέμπει στο Δήμο Ξάνθης που έχει πλέον την αρμοδιότητα όλων των πολεοδομικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του XanthiPress.gr , παρότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αντίδραση από το Δήμο Ξάνθης, το ζήτημα περιήλθε σε γνώση της δημοτικής αρχής μόλις τις τελευταίες μέρες και δεν έχει προλάβει να διαμορφώσει σαφή θέση για την υπόθεση που έχει δημιουργηθεί

Οι εργασίες έχουν σταματήσει και οι κάτοικοι της Σμίνθης μέχρι και σήμερα δεν έχουν χώρο λατρείας. To ΧanthiPress.gr ερευνά το ζήτημα και θα επανέλθει με νέες λεπτομέρειες καθώς η υπόθεση διαθέτει πολιτικό υπόβαθρο για προφανείς λόγους.

Γ. Παυλίδης για πρόστιμο Σμίνθης: Καθαρά υπηρεσιακή υπόθεση (5/4/2011)

Την άποψη ότι ο ίδιος ως Νομάρχης δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στο ζήτημα του προστίμου των 700.000 ευρώ για το τζαμί της Σμίνθης, εξέφρασε μιλώντας στο XanthiPress.gr ο τέως Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης.

Αναφερόμενος στην υπόθεση, σημείωσε ότι επρόκειτο για ένα υπηρεσιακό θέμα της Πολεοδομίας της τότε Νομαρχίας, στο οποίο ο ίδιος δεν είχε ανάμιξη, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση που έχει ξεσπάσει καθώς «ότι έκαναν οι υπάλληλοι εντάσσεται στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, όπως γινόταν σε κάθε περίπτωση» διευκρινίζει και δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Χ. Μούρκας: Ο Δήμος Ξάνθης «κληρονόμησε» το πρόβλημα

Από την πλευρά του ο Δήμος Ξάνθης που έχει πλέον την αρμοδιότητα διοικητικής υποστήριξης των πολεοδομικών υπηρεσιών όλων των Δήμων και στον οποίο υπάγεται η Πολεοδομία της πρώην Νομαρχίας, ενημέρωθηκε πρόσφατα.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χρήστος Μούρκας, μιλώντας στο XanthiPress.gr δήλωσε ότι ο ίδιος πληροφορήθηκε επίσημα το ζήτημα μόλις τη Δευτέρα – λίγο πριν αποκαλυφθεί από το XanthiPress.gr- και σημείωσε πως είναι ένα θέμα που ο Δήμος Ξάνθης απλώς «κληρονόμησε», εκφράζοντας την προσωπική εκτίμηση ότι από τη στιγμή που η διοικητική διαδικασία είναι απολύτως περατωμένη, ο Δήμος Ξάνθης δεν μπορεί να εμπλακεί με κάποιο τρόπο, όπως επίσης δεν εμπλέκεται στη διαδικασία είσπραξης του προστίμου.

Άλλες παράμετροι της υπόθεσης

Μετά την αποκάλυψη του προστίμου, το οποίο μόλις τις τελευταίες μέρες κοινοποιήθηκε στη βακουφική επιτροπή, στο τελικό του ύψος, οι κάτοικοι έχουν προβληματιστεί και ζητούν πολιτική λύση.

Όσοι εκφράζουν αντιρρήσεις για τη στάση των κατοίκων, υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού μεταξύ όσων αισθάνονται Πομάκοι ή Τούρκοι και αναφέρουν ότι πρόκειται για πολύ σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις που αφορούν σε 398 επιπλέον μέτρα δόμησης, που καταγγέλθηκαν στην αστυνομία και μέσω της νόμιμης οδού η υπόθεση έφτασε στην Πολεοδομία που επέβαλε αρχικό πρόστιμο που δεν ξεπερνούσε τα 240.000 ευρώ.

Κάποιοι θεωρούν ότι οι κάτοικοι και όσοι σχετίζονται με το θέμα θα μπορούσαν να έχουν μειώσει το πρόστιμο σε ανεκτά πλαίσια αν την περίοδο της επιβολής είχαν χειριστεί καλύτερα την υπόθεση (η ένσταση απορρίφθηκε με ψήφους 2-2), ενώ τώρα η διαδικασία έχει περατωθεί και δεν υπάρχει νομική πιθανότητα το πρόστιμο να μειωθεί με κάποιο τρόπο.

Η αντίθετη άποψη

Τέλος, παρόλο που στη βακουφική επιτροπή αποδίδονται λάθος χειρισμοί από κάποιους, εντούτοις υπάρχουν κάτοικοι της περιοχής που θεωρούν ότι θα έπρεπε, έγκαιρα, να υπάρξει υποστήριξη στο αίτημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: