Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

"Θεέ και κύριε…" στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Πολίτης"

08 ......ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 πολίτης

Θεέ και κύριε…

ΙΕΡΑ ΕΞΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΑ ΒΕΛΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Το είχαμε προβλέψει εξαρχής ότι η σιωπή του Μητροπολίτη μας δεν θα είναι... χρυσός. Πέσαμε μέσα, αφού η φωτιά μεταξύ των ιερέων της Μητροπόλεως και του Συνδέσμου Κληρικών όχι απλώς δεν έσβησε αλλά αντίθετα σιγόκαιγε, φούντωσε και απειλεί να πυρπολήσει κάθε έννοια συνοχής στο χιακό κλήρο.
Τη φαινομενική ηρεμία των τελευταίων ημερών, λόγω Σαρακοστής, διαδέχτηκε η αποστολή εξωδίκου από τους πρωτοπρεσβυτέρους κ.κ. Δ. Γεόμελο και Μ. Στεφανιώρο προς το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, με το οποίο τους καλούν «όπως εντός 5 ημερών το αργότερο από τη λήψη του (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή) δια δημοσιευμάτων σε ένα έκαστο από τα Μ.Μ.Ε. που χρησιμοποίησαν εις βάρος τους να ανακαλέσουν όλους τους εις βάρους τους χαρακτηρισμούς.»
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαστική οδό προκειμένου να αναζητήσουν την αποκατάσταση της ηθικής τους βλάβης με την απειλή χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης και την ποινική τους τιμωρία!

«Στόχος σας η απομάκρυνσή μας»

Οι δυο ιερείς των μητροπολιτικών γραφείων ισχυρίζονται ότι τα μέλη της Διοίκησης του Συνδέσμου είχαν με τις δηλώσεις τους ως μόνο στόχο να θίξουν την προσωπικότητά τους και την ηθική τους υπόσταση.
«Εάν είχατε συγκεκριμένες καταγγελίες εις βάρος μας, που να επισύρουν κατά νόμο συνέπειες εις βάρος μας, οφείλατε και οφείλετε να τις υποβάλετε αρμοδίως εναντίον μας, προκειμένου, εάν μεν αποδειχθεί ότι ευσταθούν να απολαύσωμε άξια ως επράξαμεν, ενώ δια-
φορετικά να υποστεί την ανάλογη τιμωρία ο κατήγορος. Μέχρι τότε, όμως, κανένα δίκαιο και καμία ηθική δεν σας επιτρέπει να σπιλώνετε την υπόληψή μας και να μας διασύρετε δημοσίως με αοριστολογίες. (…) Ο μόνος στόχος σας ήταν δια του δημόσιου εξευτελισμού μας να μας εξουθενώσετε ηθικώς, ώστε να επιτύχετε την απομάκρυνσή μας από τη θέση μας. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να απευθυνθείτε προς ημάς μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θα μπο ρούσατε να ξεκινήσετε από μας και τότε να γίνει διάλογος. Διάλογος με ανταλλαγή ριπών από τηλεοράσεως, με κορώνες και χαρακτηρισμούς, δεν νοείται. Ο διάλογος γίνεται κατά πρόσωπο. Αντιθέτως, εσείς επιλέξατε να επιτεθεί τε», απαντούν μέσω του Εξωδίκου οι δυο ιερείς των μητροπολιτικών γραφείων.

Απώλεια ελέγχου

Το ερώτημα αν το Εξώδικο εστάλη εν γνώσει του Μητροπολίτη, λίγη σημασία διαθέτει. Όσο ο Σεβασμιώτατος δεν παρεμβαίνει στην υπόθεση εκχωρεί στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές ευκαιρίες να εντείνουν τη σύγκρουσή τους, δίνοντας στο πλήρωμα της χιακής εκκλησίας την εντύπωση ενός εμφυλίου σπαραγμού χωρίς όρια.
Κυρίως ο Σεβασμιώτατος, με την επιλογή της σιωπής, δίνει την αίσθηση της απώλειας του ελέγχου, σε μια στιγμή που η «ποιμαντορική ράβδος» όφειλε να θεραπεύσει καταστάσεις πριν αυτές οξυνθούν. Ποιος άραγε πιστεύει ότι, ως έχουν τα πράγματα, είναι δυνατή η ομαλή λειτουργία του ιερού κλήρου, με απειλές ποινικής καταδίκης ή εκτόξευση βαρέων χαρακτηρισμών να σκανδαλίζουν το πλήρωμα; Είναι πια προφανές ότι, αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση του κ.κ. Διονυσίου, η χιακή εκκλησία εισέρχεται σε περίοδο βαθιάς κρίσης, σε μια περίοδο που ο τόπος την έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη.

«Η απαίτηση δήλωσης μετανοίας προκαλεί κλήρο και πιστούς»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Ακόμα μεγαλύτερη κάνει την ανάγκη παραιτήσεως των π. Δ. Γεόμελου και Μιχ. Στε φανιώρου η αποστολή του Εξωδίκου, εκτιμά με την ακόλουθη απάντηση του το Δ.Σ. του Συνδέσμου Κληρικών. Σ’ αυτήν αναφέρει:
Την 20/3/2009 με ιδιαίτερη έκπληξη ελάβαμε Εξώδικο Δήλωση μετά Διαμαρτυρίας και Προ σκλήσεως των π. Δημητρίου Γεόμελου και π. Μιχαήλ Στεφανιώρου. Στην Εξώδικο αυτή οι πατέρες των Γραφείων της Μητρόπολης αντί να αντιληφθούν το ρόλο, την υποχρέωση και τις ευθύνες τους από τη μέχρι τώρα πρακτική τους, προβαίνουν σε απειλές κατά του νομίμου Συνδέσμου μας. Απειλές που δεν περιορίζονται μόνο στη μήνυση και την αγωγή για χρηματική τους ικανοποίηση, αλλά μας δηλώνουν ρητώς ότι θα αιτηθούν την προσωποκράτησή μας!
Ο Σύνδεσμος από την αρχή της ίδρυσής του, εξέθεσε τις προτάσεις και τις θέσεις του, πρώτα στον Μητροπολίτη και στη συνέχεια σε δημόσιο διάλογο. Ο λόγος που εκφέραμε ως κληρικοί είχε πάντοτε ως σκοπό την αναβάθμιση της Εκκλησίας μας και του λειτουργήματός μας και όχι την προσωπική αντιπαράθεση και την εμπάθεια που διακρίνουμε στην Εξώδικο των εν λόγω πατέρων.
Θεωρούμε ότι οι μετακλητές θέσεις των γραφείων της Μητρόπολης δεν πρέπει να δημιουργούν στους κατόχους τους την πεποίθηση της μονιμότητας και γι’ αυτό τον λόγο, η θέση μας είναι ότι πρέπει να θεσπισθεί από το Μητροπολίτη πενταετής θητεία για κάθε μετακλητή θέση. Πιστεύου με δε ότι οι εν λόγω πατέρες δεν ωφελούν με την παραμονή τους στις μετακλητές θέσεις ούτε την Εκκλησία, ούτε τον Μητροπολίτη ούτε το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Εμείς ποτέ δεν συκοφαντήσαμε με τις εκφράσεις που αναφέρονται, κανέναν ιερέα ή
λαϊκό. Ποτέ δεν θίξαμε την τιμή και την υπόληψη κανενός, διότι κάτι τέτοιο δεν αρμόζει ούτε στο λειτούργημά μας ούτε στην προσωπικότητά μας. Αυτό που πιστεύαμε και πιστεύουμε, μετά και την Εξώδικο και την απειλή μήνυσης, αγωγής και προσωποκράτησης είναι το αυτονόητο, ότι δηλαδή πρέπει να παραιτηθούν από τις θέσεις τους και να αναλάβουν την ευθύνη της πράξεώς τους.
Ο εκκλησιαστικός διάλογος δεν εξελίσσεται σε αίθουσες Δικαστηρίων και η λειτουργία του Συνδέσμου Κληρικών Χίου δεν υποκύπτει σε απειλές. Η διεκδίκηση της αναβάθμισης της ποιότητας του λειτουργήματός μας, η διαφάνεια και η διατύπωση δημοσίου λόγου δεν φιμώνεται. Όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις μας, ελήφθησαν από τα αρμόδια όργανα του Συνδέσμου και πάντοτε στα πλαίσια της νόμιμης λειτουργίας μας. Δημόσιες ή ιδιωτικές δηλώσεις μετανοίας, σαν και αυτές που αιτούνται οι πατέρες των Γραφείων της Μητρόπολης, θυμίζουν άλλες εποχές και προκαλούν πιστούς και κλήρο. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε το ολισθηρό μονοπάτι της δικαστικής οδού που περπατούν μόνοι τους οι δύο Πρωτοπρεσβύτεροι. Ακόμη και όταν ο π. Γεόμελος παρομοίασε 39 μέλη του Συνδέσμου από άμβωνος με Εωσφορικό Τάγμα, εμείς προτιμήσαμε το δημόσιο διάλογο και όχι τη χρήση του άμβωνα ή τις απειλές διώξεων. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να πράττουμε και τώρα, χωρίς να καμφθεί διόλου η προσπάθεια αντιπροσώπευσης των μελών μας και διεκδίκησης των δίκαιων και ευλόγων αιτημάτων μας.
Μετά τιμής
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Πηγή: Εφημερίδα "Πολίτης" 23/03/09 σελ. 1 και 8

Δεν υπάρχουν σχόλια: