Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ

ΑΛΗΘΕΙΑ
09/03/2009
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ
Ο κόσμος κουράστηκε απ’ τη ρουφιανιά

Του Σιδερή Τσούρου
Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου

Τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου π. Γεώργιο Κωνσταντίνου τον γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια σε ασυνήθιστο για ιερέα χώρο. Στο πεζοδρόμιο! Και συγκεκριμένα σε μία συγκέντρωση – διαμαρτυρία ακτιβιστών και κατοίκων του χωριού του, της Καλλιμασιάς, έξω από την παλιά Αστυνομία. Ο λόγος; Η σύλληψη και κράτηση μίας αλλοδαπής με το ανήλικο παιδί της...Καταλαβαίνετε την έκπληξή μου, αφού η εμπειρία μας με ρασοφόρους και διαδηλώσεις ήταν άλλης υφής, που δεν υπάρχει λόγος να αναλυθούν εδώ.
Παρακολουθώ τους τελευταίους μήνες τη δραστηριότητα του Συνδέσμου Κληρικών και ομολογώ ότι το κάνω με μεγάλο ενδιαφέρον. Έχω εντυπωσιαστεί με το σθένος τους, την παλικαριά τους, τα κότσια τους. Για το γεγονός ότι λένε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς στρογγυλέματα. Δίχως να προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες. Η δράση τους, η αξιοπρέπειά τους και ο τρόπος που έχουν θέσει τα ζητήματα που τους απασχολούν θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα για πολλούς από εμάς, συνδικαλιστές, αλλά ακόμη και πολιτικούς ταγούς!
Το σημαντικότερο και κρισιμότερο όμως σημείο της δράσης τους είναι ότι έχουν κατορθώσει να έχουν στο πλευρό τους τη χιώτικη κοινωνία. Άλλωστε, δεν είναι και λίγο να ακούγονται πλέον μεγαλοφώνως και μάλιστα από λειτουργούς της Εκκλησίας, αυτά που επί χρόνια ψιθυρίζονται μέσα στη Χίο.
Δε θέλω να εμπλακώ σε εκκλησιαστικά ζητήματα, δεν είμαι και ειδικός. Αλλά σαν απλός πολίτης δεν μπορώ παρά να σημειώσω ότι τα αιτήματα που θέτουν βοούν από μόνα τους. Για την κάλυψη των κενών εφημεριακών θέσεων από τους ίδιους και τους ίδιους ημέτερους. Τη συμμετοχή και ενημέρωση για σεμινάρια και συνέδρια. Τη σύγκλιση ενημερωτικών ιερατικών συνάξεων. Τους τρόπους επιλογής των ιερέων στο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας.
Όμως, ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου μπαίνει και στην καρδιά του προβλήματος, που δεν είναι άλλο παρά η ύπαρξη ενός στεγανού κυκλώματος γύρω από το Μητροπολίτη που καθορίζει τις αποφάσεις του. Δείτε ποιοι βρίσκονται γύρω από τον Αρχιερέα. Και όχι μόνο τις κορυφές, αλλά και τους κάθε λογής παρατρεχάμενους. Έπειτα βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Ειλικρινά, δεν μπορώ να ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει μέσα στην Εκκλησία της Χίου. Προσωπικά πιστεύω ότι τα θέματα αυτά δε λύνονται με κουκουλώματα, αλλά με ξεκάθαρες αποφάσεις και θέσεις. Εύχομαι να οδηγηθούμε σε μία λύση κάθαρσης που θα κάνει την Εκκλησία πιο ανθρώπινη, πιο ανοιχτή στην κοινωνία, πιο τίμια με τους ίδιους τους κληρικούς της. Ο κόσμος έχει κουραστεί από την ημετεροκρατία, την αδιαφάνεια και τη ρουφιανιά. Και έχει βαρεθεί τα ανέξοδα, τυπικά και άνευ ουσίας υμνολόγια προς το πρόσωπο του Μητροπολίτη. Περιμένει και κάποιες στοιχειώδεις πράξεις λογικής.
Σ.Σ. Ο αρθρογράφος είχε θέσει ως τίτλο μόνο τον υπέρτιτλο του κειμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: