Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Αποφάσεις 2ης Συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε χθες Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009, στην δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται και τα εξής:
"Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και Πρόεδρος του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αναφορικά με την κανονική υπόθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Αττικής κ. Παντελεήμονος, ότι κατά την χθεσινή εν Συμβουλίω τρίτη Συνεδρία του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, που αποτελείται από τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πλην του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 146 του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας», το Δικαστήριο, αφού μελέτησε τον σχετικό ανακριτικό φάκελλο, κατέληξε με ψήφους 7 προς 5 στην κατά πλειοψηφία απόφαση, ότι δεν προκύπτουν από τον φάκελλο επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του εγκαλουμένου Αρχιερέως και έθεσε την κανονική υπόθεση στο Αρχείο.
Ακολούθησε συζήτηση, στο τέλος της οποίας ο Μακαριώτατος, αφού επεσήμανε ότι δεν μετείχε κατά Νόμο, στη σύνθεση του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, τόνισε ότι η απόφαση αφορά μόνον σε οικονομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει μεταξύ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος και της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Μάκρης και όχι σε άλλες κρίσιμες παραμέτρους του θέματος. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων την ακράδαντη πίστη του ότι «η υπόθεση θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη, διότι έτσι μόνον θα δινόταν η ευκαιρία, η αλήθεια να αποκαλυφθεί μέσα από δικαστικές διαδικασίες με μαρτυρικές καταθέσεις». Τελειώνοντας, πρότεινε να ζητηθεί άμεσα, και εν όψει της αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου, η συνδρομή ειδημόνων και εμπείρων επιστημόνων για την ταχεία αντιμετώπιση του όλου θέματος, που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την μαρτυρία της Εκκλησίας στην κοινωνία. Η πρόταση του Μακαριωτάτου έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο."
"Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε:
........................................................
– Κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, την διοργάνωση της ΚΑ´ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων, για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 5 Νοεμβρίου 2009, με θέμα : «Σύγχρονες Αιρέσεις, προέλευση, εκδηλώσεις, πνευματικό τους πλαίσιο».
– Κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος :
α. τήν δημιουργία ηλεκτρονικής σελίδος στο Διαδίκτυο της Συνοδικής Επιτροπής της Νεότητος, η οποία θα έχει την δυνατότητα να παρέχει κατηχητικό υλικό, βοηθήματα, ενημέρωση, πολιτιστικά στοιχεία και επικοινωνία σε όλους τους κατηχητές και τα στελέχη του Νεανικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος,
β. Τήν δημιουργία προγράμματος εκπαιδεύσεως και επιμορφώσεως των στελεχών Νεότητος,
γ. Τήν πραγματοποίηση, τον προσεχή Σεπτέμβριο, συνάντησης υπευθύνων Γραφείων Νεότητος και υπευθύνων των Πολιτιστικών προγραμμάτων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
– Κατόπιν προτάσεως της Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων, την Δημιουργία Ψηφιακής Τραπέζης Πολιτισμού της Υποεπιτροπής για την ιστοσελίδα της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος, η οποία θα περιλαμβάνει :
α. Δημιουργία ψηφιακής Τραπέζης Πολιτισμού για την Νεότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος,
β. Ετήσιο συνέδριο για τις πολιτιστικές δραστηριότητες των νέων της Εκκλησίας μέσα στα Πνευματικά Κέντρα των Ενοριών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης θα πραγματοποιείται παράλληλη λειτουργία σεμιναρίων – εργαστηριακών προγραμμάτων επιμορφώσεως και υποστηρίξεως των εκπαιδευτών και των στελεχών του Νεανικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
γ. Λειτουργία ψηφιακού πολιτιστικού περιοδικού.
δ. Εκδόσεις υποστηρικτικού υλικού."
Δείτε το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: