Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Απάντηση στην Εξώδικο Δήλωση μετά Διαμαρτυρίας και Προσκλήσεως κατά των μελών του Δ. Σ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ
822 00 ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ
Βροντάδος 21 Μαρτίου 2009
Αρ. Πρωτ.: 20
Προς: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Χίου
Θέμα: Απάντηση στην Εξώδικο Δήλωση μετά Διαμαρτυρίας και Προσκλήσεως κατά των μελών του Δ.Σ.

Την 20/3/2009 με ιδιαίτερη έκπληξη ελάβαμε Εξώδικο Δήλωση μετά Διαμαρτυρίας και Προσκλήσεως των π. Δημητρίου Γεόμελου και π. Μιχαήλ Στεφανιώρου. Στην Εξώδικο αυτή οι πατέρες των Γραφείων της Μητρόπολης αντί να αντιληφθούν το ρόλο, την υποχρέωση και τις ευθύνες τους από τη μέχρι τώρα πρακτική τους, προβαίνουν σε απειλές κατά του νομίμου Συνδέσμου μας. Απειλές που δεν περιορίζονται μόνο στη μήνυση και την αγωγή για χρηματική τους ικανοποίηση, αλλά μας δηλώνουν ρητώς ότι θα αιτηθούν την προσωποκράτηση μας!
Ο Σύνδεσμος από την αρχή της ίδρυσης του, εξέθεσε τις προτάσεις και τις θέσεις του, πρώτα στον Μητροπολίτη και στη συνέχεια σε δημόσιο διάλογο. Ο λόγος που εκφέραμε ως κληρικοί είχε πάντοτε ως σκοπό την αναβάθμιση της Εκκλησίας μας και του λειτουργήματος μας και όχι την προσωπική αντιπαράθεση και την εμπάθεια, που διακρίνουμε στην Εξώδικο των εν λόγω πατέρων. Θεωρούμε ότι οι μετακλητές θέσεις των γραφείων της Μητρόπολης δεν πρέπει να δημιουργούν στους κατόχους τους την πεποίθηση της μονιμότητας και για αυτό τον λόγο, η θέση μας είναι ότι πρέπει να θεσπισθεί από το Μητροπολίτη πενταετής θητεία για κάθε μετακλητή θέση. Πιστεύουμε δε ότι οι εν λόγω πατέρες δεν ωφελούν με την παραμονή τους στις μετακλητές θέσεις ούτε την Εκκλησία, ούτε τον Μητροπολίτη ούτε το χριστεπώνυμο πλήρωμα.
Εμείς ποτέ δεν συκοφαντήσαμε με τις εκφράσεις που αναφέρονται κανέναν ιερέα ή λαϊκό. Ποτέ δεν θίξαμε την τιμή και την υπόληψη κανενός, διότι κάτι τέτοιο δεν αρμόζει ούτε στο λειτούργημα μας ούτε στην προσωπικότητά μας. Αυτό που πιστεύαμε και πιστεύουμε, μετά και την Εξώδικο και την απειλή μήνυσης, αγωγής και προσωποκράτησης είναι το αυτονόητο, ότι δηλαδή πρέπει να παραιτηθούν από τις θέσεις τους και να αναλάβουν την ευθύνη της πράξεως τους.
Ο εκκλησιαστικός διάλογος δεν εξελίσσεται σε αίθουσες Δικαστηρίων και η λειτουργία του Συνδέσμου Κληρικών Χίου δεν υποκύπτει σε απειλές. Η διεκδίκηση της αναβάθμισης της ποιότητας του λειτουργήματος μας, η διαφάνεια και η διατύπωση δημοσίου λόγου δεν φιμώνεται. Όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις μας, ελήφθησαν από τα αρμόδια όργανα του Συνδέσμου και πάντοτε στα πλαίσια της νόμιμης λειτουργίας μας.
Δημόσιες ή ιδιωτικές δηλώσεις μετανοίας, σαν και αυτές που αιτούνται οι πατέρες των Γραφείων της Μητρόπολης, θυμίζουν άλλες εποχές και προκαλούν πιστούς και κλήρο.
Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε το ολισθηρό μονοπάτι της δικαστικής οδού που περπατούν μόνοι τους οι δύο Πρωτοπρεσβύτεροι. Ακόμη και όταν ο π. Γεόμελος παρομοίασε 39 μέλη του Συνδέσμου από άμβωνος με Εωσφορικό Τάγμα, εμείς προτιμήσαμε το δημόσιο διάλογο και όχι τη χρήση του άμβωνα ή τις απειλές διώξεων.
Το ίδιο θα συνεχίσουμε να πράττουμε και τώρα, χωρίς να καμφθεί διόλου η προσπάθεια αντιπροσώπευσης των μελών μας και διεκδίκησης των δίκαιων και ευλόγων αιτημάτων μας.

Μετά τιμής
Το Διοικητικό Συμβούλιο

π. Γεώργιος Κωνσταντίνου
π. Ιωάννης Κοντός
π. Δημήτριος Πύρρος
π. Δημήτριος Μαρμαράς
π. Μαρκέλλος Μαλαφής
π. Αλέξανδρος Κατσαρός
π. Γεώργιος Γεώργαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: