Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Γράφει η εφημερίδα "Δημοκρατική"

Ικανοποιούνται αιτήματα Συνδέσμου
Αθόρυβες ενωτικές κινήσεις Μητροπολίτη
Θοδωρής Πυλιώτης
Μπορεί να μην εξετάζει επίσημα η Μητρόπολη Χίου τα αιτήματα του Συνδέσμου Κληρικών αλλά μόλις μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Σεβασμιότατου κ. Διονυσίου ότι δεν γνωρίζει ποια είναι τα αιτήματα αυτά θαρρείς και ικανοποιούνται!
Ο λόγος για δύο εγκυκλίους που έλαβαν πρόσφατα οι ιερείς του νησιού, όπου η μεν πρώτη αφορούσε το Προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας και η δεύτερη τα οφφίκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες για πρώτη φορά στα χρονικά, καλούνται οι ιερείς να δηλώσουν τις ημερομηνίες που επιθυμούν να εφημερεύουν στο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας και την περίοδο από 1 Μάιου έως και 15 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος ανέφερε στο σχετικό υπόμνημα που είχε στείλει προς το Μητροπολίτη: «...Πρέπει να μπορούν να υπηρετήσουν όλοι οι ιερείς με προτεραιότητα στους ιερείς της Αμανής και τους καταγόμενους από αυτήν, τους πολύτεκνους, τρίτεκνους και σε κάθε περίπτωση με αξιοκρατικά κριτήρια».
Το δεύτερο θέμα που έθετε αφορούσε τα Οφφίκια. «Η ακολουθούμενη πρακτική για το προβάδισμα των οφφικιούχων πρεσβυτέρων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον κανονισμό 142/1999 Περί απονομής εκκλησιαστικών οφφικίων εν τη Εκκλησία της Ελλάδος (4), όπου στο άρθρο 10, παράγραφος 2 ορίζει ρητά», ποιοι προηγούνται, σημείωνε ο Σύνδεσμος και ζητούσε την εφαρμογή του Κανονισμού.
Και πράγματι με εγκύκλιο σημείωμα ο κ. Διονύσιος παραδέχεται ότι υπάρχουν παράπονα οφφικιούχων και ζητά οι οφφικιούχοι να λαμβάνουν τη σωστή θέση, κάτι που πρέπει να εφαρμόσει ο αρμόδιος ιερέας για «θέματα ευταξίας».
Αυτό που μας σημείωναν ιερείς- μέλη του Συνδέσμου είναι ότι δεν είναι θέμα να φύγουν οι πατέρες από τα Γραφεία της Μητρόπολης. Το θέμα αφορά τη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει την Εκκλησία που είναι βαθύτατα δημοκρατική.
Οι δύο εγκύκλιοι του Μητροπολίτη δείχνουν ότι με την πρακτική φροντίδα και την ενεργή ανάμιξή του μπορεί να υπάρξει συνεργασία και επίλυση προβλημάτων. Αρκεί να υπάρχει συνέχεια και να μην μείνουμε μόνο στα... Οφφίκια.
Εφημερίδα Δημοκρατική Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009, σελίδα 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: