Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

«Δεν είμαστε υποκριτές και Φαρισαίοι, δεν «το παίζουμε» άγιοι, αλλά είμαστε αγωνιζόμενοι Χριστιανοί»

ΑΛΗΘΕΙΑ
09/03/2009

Ο Π. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΧΙΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

«Δεν είμαστε υποκριτές και Φαρισαίοι, δεν «το παίζουμε» άγιοι, αλλά είμαστε αγωνιζόμενοι Χριστιανοί»

Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο Ράδιο – ΑΛΗΘΕΙΑ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών, πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου, μια μέρα μετά τη συνάντηση που είχε με το Δεσπότη, για προσωπικά ζητήματα και θέματα της ενορίας του στην Καλλιμασιά.

Ο ίδιος δε θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενό της, αφήνοντας την πρωτοβουλία στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, κ.κ. Διονύσιο, μιας και εκείνος προκάλεσε τη συνάντηση, όπως σ’ εκείνον άφησε και την πρωτοβουλία προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος για τα ζητήματα που έχει προτάξει και παρουσιάσει ο Σύνδεσμος, τόσο με έγγραφες αναφορές, όσο και μέσω των δύο συνεντεύξεων Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του, θέσεις τις οποίες, όπως είπε, εξακολουθεί να διατηρεί στο ακέραιο.

Στο ερώτημα αν η προσέγγιση με το Μητροπολίτη αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα για να ξεκινήσει ο διάλογος που τόσο επιζητούν απάντησε: «Πάντα μια συνάντηση είναι κάτι καλό. Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν επαφή και δεν υπάρχει διάλογος, τότε μπορεί κανείς να είναι απαισιόδοξος».

Ο π. Γεώργιος επικαλούμενος την περίοδο της Σαρακοστής, επισήμανε ότι είναι η καταλληλότερη για κάτι τέτοιο: «Αφήνω την πρωτοβουλία στο γέροντά μας ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα γίνει εφικτή και η συνάντηση με ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου. Άλλωστε η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος που τα πράγματα δεν πρέπει να τίθενται σε αναβολή και οι προθέσεις δεν πρέπει να κρύβονται. Είναι περίοδος συνάντησης, καταλλαγής, διαλόγου, συναδέλφωσης. Αν θέλουμε να τιμήσουμε αυτήν την περίοδο πρέπει να το δείξουμε και με τις πράξεις μας προς τον κόσμο και εκείνος που θα δώσει το καλό παράδειγμα είναι πάντοτε ο πατέρας σε μια οικογένεια, και πρέπει να ακολουθήσουν βεβαίως και τα παιδιά», είπε με νόημα.

Αναφορικά με την κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, που επίκειται από ιερείς – μη μέλη του Συνδέσμου - σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο τους, ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου εξέφρασε την απορία του λέγοντας:

«Ο Σύνδεσμος των Κληρικών απευθύνθηκε ισότιμα σε όλους και δεν ανήκει μόνο στα παρόντα μέλη αλλά και στα επόμενα και σε όλους τους κληρικούς της Χίου. Μπορούσαν να είναι μέλη του Συνδέσμου και στις ελεύθερες – όπως έχει αποδειχθεί – γενικές συνελεύσεις που γίνονται με τον πειστικό λόγο τους, τα επιχειρήματα, την πατερική τους λειτουργία, να μπορέσουν να μεταβάλλουν γνώμες, να ψηφίσουν στο τέλος της κάθε διαλογικής συζητήσεως και βέβαια τα πράγματα θα είχαν μια διαφορετική πορεία».

Όσο για τη στάση του Συνδέσμου που τάραξε τα ύδατα, παρουσιάζοντας τα εσωτερικά προβλήματα της τοπικής εκκλησίας ο π. Γεώργιος θύμισε τη στάση της εκκλησίας που καταγγέλλει τη φαρισαϊκή νοοτροπία.

«Το πρώτο που καταγγέλλει η εκκλησία μας είναι η έπαρση, ο εγωισμός, η αλαζονεία και η υποκρισία με την καταδίκη του Φαρισαίου», τόνισε, επισημαίνοντας ακόμη: «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θέλουν ειλικρίνεια. Με το να μιλούμε ειλικρινά στους ανθρώπους και να δείχνουμε ότι κι εμείς πραγματικά είμαστε αγωνιζόμενοι άνθρωποι με προβλήματα, που κάνουμε τον ιδιαίτερο προσωπικό μας αγώνα αλλά καταθέτουμε αυθόρμητα και ελεύθερα το τι συμβαίνει και δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας δείχνουμε την καλή πλευρά της εκκλησίας. Ότι δεν είμαστε υποκριτές και Φαρισαίοι, δεν «το παίζουμε» άγιοι, αλλά είμαστε αγωνιζόμενοι Χριστιανοί, όπως και εκείνοι στον ίδιο αγώνα, στην ίδια πορεία, που οδηγεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην κατάκτηση, αυτού για το οποίο αγωνίζεται ο Χριστιανός στη ζωή του. Λάθη κάνουμε όλοι και αυτό μας το επιτρέπει και η θρησκεία μας, είναι μια θρησκεία ελευθερίας. Ο καθένας θα προσδιορίσει το δρόμο του μέσα από τα λάθη του, αλλά ποτέ μέσα από τη φαρισαϊκή νοοτροπία.».

Χρ. Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: