Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου & μέλους της επιτροπής για τον ανδριάντα Πλαστήρα (επί 8 έτη, 2003 - 2010)
Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και χάρη στην επίπονη δραστηριότητα του "ΦΑΡΟΥ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ" αλλά και τη γενναιοδωρία αρκετών – κυρίως ιδιωτών – φιλοτεχνήθηκε ο ανδριάντας του γενναίου και ηρωικού στρατηγού και πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα, έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας και τις πρώτες ενέργειες, που διήρκησαν πολύ και ξεπέρασαν αρκετούς "σκόπελους", για να φθάσουμε, σήμερα, ως εδώ.
Το γιατί και το πως έπρεπε να γίνει έχει χιλιοειπωθεί από πλείστους όσους εκ των συμπολιτών μας, τόσο μέσα σε συμβούλια θεσμικών οργάνων όσο και στον τοπικό τύπο. Εν κατακλείδι του συγκεκριμένου ζητήματος λέμε ότι, όσοι έχουν φρόνηση και γνωρίζουν ιστορία, ας ανατρέξουν να δουν τι θα ήταν η Χίος εάν δεν υπήρχε ο Πλαστήρας το 1922. Και πέραν αυτού, ας ανατρέξουν να δουν το παράδειγμα του Πλαστήρα ως αξιωματικού του ελληνικού στρατού, ως πολιτικού και ιδιαίτερα ως ανθρώπου. Ας δουν το φωτεινό παράδειγμα εκείνου που πέθανε στην ψάθα (στην κυριολεξία) όταν οι σύγχρονοι "φιλελεύθεροι, δημοκρατικοί και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" πολιτικοί της μεταπολιτευτικής περιόδου κατέκλεψαν τη χώρα και το ελληνικό δημόσιο και μας υποδούλωσαν στους διεθνιστές, τους σιωνιστές και τους τροικανούς, οδηγώντας καθημερινά τον μέσο πολίτη στην εξαθλίωση και ενίοτε την αυτοκτονία.
Ήλθε, λοιπόν, ο ανδριάντας κι ενώ περίμεναν όλοι να τηρηθεί η – κατά συντριπτική πλειοψηφία – Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου (επί 4 δημοτικών Αρχών-θητειών) και να τοποθετηθεί στο χώρο που του αξίζει, βρέθηκαν κάποιοι κατώτεροι των περιστάσεων και (Κύριος οίδεν ποίοις κρίμασι) ανέκρουσαν πρύμναν και τον τοποθέτησαν στο τρίγωνο της Μπέλα Βίστα όπου δεν χωράει ούτε το μισό άλογο του… Προφανώς κάποιοι θεώρησαν ότι δεν θα έπρεπε να τοποθετηθεί στην πλατεία μήπως και θίξουμε κάποιους "φίλους" εξ Ανατολών (ας δουν οι δικοί μας που έχουν τοποθετήσει τον Κεμάλ Ατατούρκ, εκείνοι, στο λιμάνι της Σμύρνης) καθότι αναμένομε από εκείνους κανένα Ευρουδάκι… Βέβαια, όταν θίγονται τα εργασιακά τους δικαιώματα εξανίστανται και επαναστατούν (και καλά κάνουν) όμως, όταν πρόκειται για την υποτίμηση της ιστορίας ή την οφειλόμενη απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης, θυμούνται τα Ευρουδάκια … και μην τυχόν τους πουν μισαλλόδοξους…! Παραγοντίσκοι παλαιάς κοπής, ικανοί για να ασκήσουν πολιτική στην Κολοπετινίτσα, σφογγοκολάριοι και προσκυνητές μειοψηφικής μερίδας λίγων "δημοσιολόγων" … (που, όμως, τους θέλουμε γιατί θα ξανάρθουν εκλογές…) !
Κι έτσι, έγινε και τούτο στη Χίο: Να ονομάζεται η κεντρική πλατεία της Χίου ως "Πλατεία Ν. Πλαστήρα" (σημειωτέον ότι, δεν υπάρχει καμία επιγραφή που να το επισημαίνει στην πλατεία), αλλά εκείνος να "εξορίζεται" δήθεν για αρχιτεκτονικούς και άλλους λόγους. Και κρίνεται καταλληλότερος – αρχιτεκτονικά και αλλέως – για να τοποθετηθεί, ένας χώρος που αντιστοιχεί στο 1/20 της κεντρικής πλατείας… και που απέναντί του έχει απ΄ τη μια μεριά μια πολυκατοικία και από την άλλη ένα ετοιμόρροπο αυθαίρετο… (αυτά μόνο στη Χίο γίνονται).
Για να μην ξεφύγω από το θέμα μου, που είναι άλλο, διερωτώμαι και λέγω: Μίλησα προ ημερών με φίλους από την Καρδίτσα (γενέτειρα του Πλαστήρα και πόλη που μας διέθεσε το σχέδιο του εκμαγείου του ανδριάντα του, όπως αυτός υπάρχει εκεί και είναι έργο του μεγάλου γλύπτη Τριάντη) – στους οποίους ανακοινώθηκε ότι τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 10 Φεβρουαρίου 2013 – και οι άνθρωποι ετοιμάζονται να έλθουν στη Χίο (θα είναι αρκετοί και οι περισσότεροι έρχονται ως ιδιώτες) και δεν έχουμε δει να γίνει τίποτε περισσότερο από το να στηθεί το άγαλμα επάνω σε ένα "γυμνό", τσιμεντένιο, βάθρο. Σε αυτό το χώρο θα μείνει, έτσι, το άγαλμα? Γιατί δεν εξωραΐζεται το βάθρο? Γιατί δεν αφαιρείται ο περιττός πέτρινος περίγυρος, στη θέση του οποίου να τοποθετηθούν θάμνοι και φυτά που θα φέρουν το χώρο του τριγώνου σε ευθεία με τον γεωγραφικό χώρο της περιβάλλουσας περιοχής, πλατύνοντάς την - έτι περισσότερο - κατά τον τρόπο αυτό? Γιατί δεν απαγορεύεται η στάθμευση των 6-7 αυτοκινήτων πέριξ του τριγώνου ώστε να καταστεί - όντως - χώρος πρασίνου και αναψυχής που θα μπορεί να προσεγγίσει ο επισκέπτης και ο εγχώριος περιπατητής?
Νομίζω ότι όλα τούτα είναι πολύ απλά, δεν απαιτούν μεγάλη δαπάνη και επιπλέον εντάσσονται στις συμβατικές υποχρεώσεις του Δήμου Χίου, σύμφωνα με όσα υπέγραψε, δηλαδή να μην δώσει ούτε ένα Ευρώ για το άγαλμα, αλλά να διαμορφώσει και να εξωραΐσει τον περιβάλλοντα χώρο που, εξάλλου, του ανήκει και ιδιοκτησιακά. Διαθέτει άριστους μηχανικούς αρχιτεκτονικής τοπίου. Ας τους αξιοποιήσει.
Επειδή η 10η Φεβρουαρίου πλησιάζει, ας σπεύσουμε ώστε να μην φανούμε, ιδιαίτερα στους επισκέπτες και τους δωρητές μας, ανεπαρκείς και "μικροί" να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή σε έναν μεγάλο, Έλληνα, άνδρα, όπως ο Νικόλαος Πλαστήρας.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου