Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Νέες Χιακές Εκδόσεις Μιχάλη Γ. Καριάμη: "ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ – ΑΦΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΑ ΤΗΣ ΑΜΑΝΗΣ"

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου – Αντιδημάρχου Χίου

Υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή μας, που τη στιγματίζουν με τις πράξεις, τα λόγια ή τα γραφόμενά τους. Τη στιγματίζουν υπό την έννοια ότι γαλουχούν, διδάσκουν, εμψυχώνουν, ενθαρρύνουν, εν τέλει καλλιεργούν προσωπικότητες στο σύγχρονο κόσμο.

Ένας από αυτούς τους γαλουχητές της σύγχρονης βιοτής είναι και ο ακάματος χιολάτρης και ρέκτης της ιστορίας και της παράδοσης, συμπατριώτης μας, κ. Μιχάλης Γ. Καριάμης.


Ο λίαν αγαπητός μου κ. Μιχάλης βρίσκεται στη σκέψη και την καρδιά μου εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από το ποικίλα γραφόμενά του, που κοσμούν τον χιακό αλλά και τον ευρύτερο διαδικτυακό Τύπο. Πρόκειται για κείμενα που στηρίζουν τη σκέψη και αναπτερώνουν το φρόνημα των αναγνωστών τους. Κείμενα ιστορικά, λαογραφικά, θρησκευτικά, στοχαστικά, λυρικά-ποιητικά, ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Κείμενα προσεγμένα και μελετημένα από την αρχή ως το τέλος και στην ύλη τους και στο χρόνο συγγραφής.

Πρόσφατο λαμπρό δημιούργημα του Μιχάλη Γ. Καριάμη είναι ένα συγγραφικό κομψοτέχνημα που καταφέρνει να συγκεράσει αρμονικά την ιστορία, την παράδοση και τη θρησκεία στον τόπο της γενέτειρας γης, την ξακουστή Αμανή. Εκεί, τιμάται ιδιαίτερα η Παναγία μας, η Μητέρα του Θεού και ειδικότερα –πέραν των άλλων τόπων, όπως η Αγιογαλούσαινα, κ.α. – περίφημο προσκύνημα στην εστία της Αμανής αποτελεί το ιερό εξωκκλήσι της Παναγίας Δέσποινας στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια του χωριού Ποταμιά. Εκεί κάθε χρόνο οι απανταχού Ποταμούσοι αλλά και λοιποί συνεορταστές από τα γειτονικά χωριά (Πυραμά- Πισπιλούντα) και όχι μόνο τιμούν τη μνήμη της Παναγιάς μας. Ο χρόνος αυτός έχει επιλεγεί διότι είναι ο ιδανικότερος μιας και βρίσκονται όλοι οι χωριανοί συναθροισμένοι εκεί λόγω θέρους.

Το νέο βιβλίο του Μιχάλη Γ. Καριάμη φέρει τίτλο "ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ – ΑΦΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΑ ΤΗΣ ΑΜΑΝΗΣ", αποτελείται από 96 σελίδες και συνιστά μια εκ των εκδόσεων "Δάφνη" του κ. Βαγγέλη Ρουφάκη (Δαφνώνας) ο οποίος έχει εκδώσει πολλά βιβλία μέχρι σήμερα (πέραν από το όμορφο περιοδικό του <<Δάφνη>> που εκδίδει κάθε εποχή του έτους).

Ο συγγραφέας χωρίζει το έργο του σε δύο (2) μέρη (Ιστορία- Παράδοση, Παραλειπόμενα) ενώ μέσα από έντεκα (11) επιμέρους κεφάλαια καταπιάνεται με την ιστορία της Αμανής, την ιστορία της Παλαιάς Ποταμιάς και το γένος των Πούπαλων, Καριάμηδων (ή Καρυάμηδων) και Κουτσοβάσιλων, όλων απογόνων της παλιάς γενιάς "Λίλικας" (από τους οποίους κατάγεται και στους οποίους και αφιερώνει το πόνημά του), την ιστορία ανέγερσης του ιερού εξωκκλησίου της Παναγίας Δέσποινας, τον ετήσιο εορτασμό του παλαιότερα και σήμερα, αλλά και την τάυτισή του με την ευρύτερη περιοχή. 

Με μεγάλη δε ευκρίνεια μπορεί ο αναγνώστης να δει το φωτογραφικό υλικό από το οποίο διανθίζεται ολόκληρη η έκδοση με προσοχή.

Εκείνο που προκαλεί μεγάλο θαυμασμό και δέος είναι το γεγονός ότι, ο συγγραφέας για να συνθέσει το όλο έργο του χρησιμοποίησε πλούσια βιβλιογραφία από τριάντα (30) περίπου ιστορικές πηγές και κατόρθωσε να συγγράψει, με λόγο ρέοντα και βατό στην ανάγνωση, όλον αυτό τον πλούτο της γνώσης.

Προσωπικά, ευχαριστώ θερμά τον κ. Μιχάλη Γ. Καριάμη για την επίδοση ενός αντιτύπου του νέου του βιβλίου, με ευλαβική αφιέρωση, ευχόμενος κατ΄ άμφω υγεία και την επιθυμία μου να είναι πάντοτε ένας δραστήριος πνευματικός σκαπανέας -όπως άλλωστε μέχρι και σήμερα-, ώστε να μεταδίδει σε εμάς τους νεότερους μνήμες και εμπειρίες πρωτινών χρόνων, που τόσο έχουμε ανάγκη ως πηγές άντλησης γεγονότων ζωής και μάθησης.-

1 σχόλιο:

'' ΦΙΛΟΙ '' , Μιχάλη Γ. Καριάμη είπε...

Αισθάνομαι την υποχρέωση να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Γ.Φ.Παπαδόπουλο για τα υπέρμετρα καλά του λόγια,αλλά και στην ιστοσελίδα σας, για την φιλοξενία και την προβολή του κειμένου. Ταπεινά
Μιχ.Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε.Ν.