Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

"ΣΚΛΗΡΟΝ ΥΜΑΣ ΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΑ ΛΑΚΤΙΖΕΙΝ…"

Ένα μήνυμα προς όλους τους πολιτικούς που θυμούνται κατά περιόδους την Εκκλησία προς ίδιον όφελος

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρώην Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει, πλέον, αντιληπτό ότι, πολλοί είναι εκείνοι οι πολιτικοί που θέλουν να τα "έχουν καλά" με τον χώρο της Εκκλησίας (όπως αυτός νοείται από τους κοσμικούς ανθρώπους), προς άγραν ψήφων… Δεξιοί του Αστοχριστιανισμού, ψευτοχριστιανοί, αγύρτες αριστεροί κινούμενοι με εμπάθεια και κόμπλεξ έναντι της Εκκλησίας.

Καλοί και κακοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς χώρους. Και ηλίθιοι σε όλες τις εποχές.

Υπάρχουν, όμως και κουραστικοί άνθρωποι, οι οποίοι αρέσκονται να αναμασούν "ξαναμασημένη τροφή", δηλαδή να λένε και να ξαναλένε κατά περιόδους για ζητήματα τα οποία έχουν εξεταστεί διεξοδικά και κάθε άλλο παρά συμφέρει τους θίγοντες να τα ξαναθίγουν.

Τελευταία παραδείγματα-γκάφες δύο: Πρώτη γκάφα να θέλουν να κτίσουν νέο ρωμαιοκαθολικό ναό στον χώρο του πρώην κολεγίου, στο Φραγκομαχαλά, με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη, επί το – συντριπτικά – πλείστον, Ορθοδόξου.

Δεύτερη, το να επανέρχονται για το ζήτημα του ηλεκτροφωτισμού του περιβάλλοντος χώρου κάποιων, ελάχιστων, Ναών (μάλιστα εκείνων που, κατά συρροήν, έχουν κλαπεί και διαρρηχθεί από σεσημασμένα κλεφτρόνια της Χίου), αγνοώντας ότι όλα αυτά έγιναν: α) για να προστατευθεί χώρος που ανήκει στο Δημόσιο και όχι σε ιδιώτη (για όποιον δεν γνωρίζει η Εκκλησία είναι ΝΠΔΔ και όχι ιδιώτης και γι΄ αυτό διαθέτει και δωρεάν τεράστια ακίνητη περιουσία προς όφελος του Δημοσίου) και β) αντί ελάχιστης αντιπαροχής για πληθώρα δωρεών που, προσφάτως (δηλαδή τα τελευταία 15-30 χρόνια), έχει γίνει σε τοπικό επίπεδο και που εάν συγκριθεί με το κόστος αυτό ετησίως δεν αντιστοιχεί ούτε στο 1 % της αξίας των δωρηθέντων. Σημειωτέον ότι, η Εκκλησία πληρώνει πλήρη φόρο στο ελληνικό δημόσιο ακόμη και για την περιουσία που έχει διαθέσει στην τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους συλλογικούς και θεσμικούς φορείς.

Επειδή, λοιπόν, το όλο θέμα έχει αρχίσει να κουράζει και επειδή το θυμούνται κάθε λίγο και λιγάκι ορισμένοι δημοσιογραφίσκοι αλλά και πονηρούληδες πολιτικοί (αυτοί που προσπαθούν να τα ΄χουν καλά και με τον Θεό αλλά και με τον διάβολο… και νομίζουν ότι δεν τους έχουν πάρει χαμπάρι…) σερβίροντας ξαναζεσταμένη τροφή, εγώ θα πρότεινα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αιρετών- πολιτικών που θέλουν η Εκκλησία να πληρώνει για τον εξωτερικό ηλεκτροφωτισμό κάποιων ελάχιστων, κλαπέντων κατά συρροήν, Ναών, αλλά με μια διαφορά: Να αποτιμηθεί η αξία των δωρεών της Εκκλησίας προς την τοπική αυτοδιοίκηση της Χίου και να καταβάλει η τοπική αυτοδιοίκηση της Χίου στην Εκκλησία ενοίκιο για όσα αδαπάνως χρησιμοποιεί. Πράγμα νόμιμο, θεμιτό και πρωτίστως ηθικό.

Μήπως έχετε την εντύπωση ότι αυτό δεν θα γίνει σε όλη την Ελλάδα εάν αποτολμήσει οποιοσδήποτε ΣΥΡΙΖΑ ή άλλος κανείς να προβεί σε διαχωρισμό Εκκλησίας – κράτους και η Εκκλησία αντιμετωπιστεί ως ιδιώτης ? Έχετε την εντύπωση ότι θα ζημιώσει η Εκκλησία και όχι το κράτος ?

Τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη διευθετηθεί εκ μέρους των Ευρωπαϊκών και διεθνών δικαστηρίων και όποιος μιλά σήμερα για χωρισμό Εκκλησίας- κράτους στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον αφελής. Εκτός εάν έχει τη δυνατότητα να βάλει βαθιά στην τσέπη το χέρι και να πληρώσει. Δείτε τι γίνεται σήμερα στη Γερμανία, τι γίνεται στην πρωτεύουσα της Ε.Ε. το Βέλγιο, τι γίνεται ακόμη και στη Ρωσία μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και κομμουνισμού.

Αυτά για τους πολιτικάντηδες, μικρούληδες και πονηρούληδες, που μάλλον δεν γνωρίζουν τι συνέβη αλλά και τι θα συμβεί προσεχώς.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: