ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ
ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΧΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΣΚΕ
Σε τροχιά αξιολόγησης μπήκαν με την ψήφιση του τελευταίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και οι κληρικοί της Χίου, ακολουθώντας την Εγκύκλιο που εστάλη από την Ιεραρχία της Ελλάδος.
Οι ιερείς παρέλαβαν πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία πρέπει να επιστρέψουν στις Μητροπόλεις μέχρι το τέλος του έτους.
Σε αυτά καλούνται να συμπληρώσουν τις σπουδές τους, την προϋπηρεσία τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο ποιμαντικό τους έργο αλλά και να δώσουν τον βαθμό που πιστεύουν ότι αξίζει να πάρει ο… εαυτός τους!
«Δε χάνουμε την ιδιότητά μας»
Καθησυχαστικός ως προς τα αθηναϊκά δημοσιεύματα, που θέλουν τους ιερείς να αξιολογούνται ως δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς η πολιτεία να λαμβάνει υπόψη της το ιδιαίτερο του επαγγέλματος, είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου και μέλος του Ι.Σ.Κ.Ε., π. Γεώργιος Κωνσταντίνου.
«Η αξιολόγηση είναι μία διαδικασία που χρειάζεται προσοχή, αν και είναι απαραίτητη σε δημόσιους λειτουργούς. Θέλω να τονίσω ότι ποτέ κανένας δεν μας αφαίρεσε την ιδιότητά μας ως θρησκευτικών λειτουργών καθώς και τη σχέση που έχουμε με το κράτος, έτσι όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτης της Εκκλησίας μας.
Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μεριμνήσει ώστε στο ερωτηματολόγιο να αξιολογηθούμε ως λειτουργοί με ιδιαίτερο ρόλο και όχι μόνο ως δημόσιοι υπάλληλοι με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια», εξήγησε.
Τα στάδια
Τα στάδια της αξιολόγησης είναι τα εξής:
- Αυτοαξιολόγηση
- Αρχιερατικός Επίτροπος ή Πρωτοσύγκελος
- Μητροπολίτης
- Μητροπολιτικό Συμβούλιο
Ωστόσο, αν κάποιος ιερέας έχει και ειδικά καθήκοντα, όπως για παράδειγμα μέλος σε Φιλόπτωχο Ταμείο ή άλλες δράσεις, τότε θα πρέπει να κριθεί και από τον πρόεδρο του Φιλοπτώχου ή του φορέα όπου συμμετέχει.
Μετά το τελικό στάδιο της αξιολόγησης, που θα γίνει από την κεντρική διοίκηση, θα καταρτιστεί ο πίνακας των προακτέων στην επόμενη κλίμακα.
«Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής υπάρχει συνωστισμός των υπαλλήλων στη δεύτερη κλίμακα. Λόγω του ότι έχουν παγώσει τα πάντα, το 30% αυτών που είναι να προαχθούν στην πρώτη κλίμακα μισθοδοσίας, παραμένουν στάσιμοι μέχρι την αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει το Μάιο του 2014».
Παραμένουν τα κενά
Την ίδια στιγμή, οι συνεχείς περικοπές έχουν αντίκτυπο και στην τοπική εκκλησία, αφού τα κενά των εφημεριών προς το παρόν καλύπτονται είτε από έναν ιερέα που λειτουργεί σε 3-4 ενορίες ή από άμισθους κληρικούς ή από ιερείς που έχουν συνταξιοδοτηθεί αλλά συνεχίζουν να ασκούν το λειτούργημά τους.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις 78 συνολικά Μητροπόλεις της Ελλάδας το Υπουργείο για το 2012 ενέκρινε μόνο 70 θέσεις ιερέων, με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στις κενές οργανικές θέσεις.
Σε τοπικό επίπεδο, μετά την τοποθέτηση ιερέα στη Βόρεια Χίο, που θα λειτουργεί σε 4 χωριά, οι κενές θέσεις έχουν μειωθεί στις 25.
Σε γενικότερα πάντως επίπεδα τόσο ο τοπικός Σύνδεσμος όσο και ο Ι.Σ.Κ.Ε. είναι καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση δεν αφορά απολύσεις ιερέων αλλά αξιολογικά κριτήρια σχετικά με τη μισθοδοσία τους σε κλίμακες, στα πλαίσια της περικοπής δαπανών.
Με πληροφορίες από romfaia.gr
Παντελής Φύκαρης
ΠΟΛΙΤΗΣ (14/11/2012, σελ. 6)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου