Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Πότε παραγράφονται οι αξιώσεις των εφημερίων από εσφαλμένες ή καθυστερούμενες αποδοχές?

Με την υπ΄αριθ. 2/2012 Απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου κρίθηκε ότι η παρ. 3 του άρθρου 91 του Ν.Δ. 321/1969, η οποία προβλέπει διετή παραγραφή των αξιώσεων κατά του Δημοσίου των δημοσίων υπαλλήλων, πολιτικών και στρατιωτικών και των συνδεομένων με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου με αυτό από καθυστερούμενες αποδοχές ή κάθε άλλης φύσεως απολαβές ή αποζημιώσεις εξ αδικαιολογήτου πλουτισμού, δεν αντίκειται στην από το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της ισότητας.

Συνεπώς οι αξιώσεις των με οποιαδήποτε σχέση υπαλλήλων του Ελληνικού Δημοσίου από καθυστερούμενες αποδοχές ή απολαβές οποιασδήποτε φύσεως ή αποζημιώσεις από αδικαιολόγητο πλουτισμό, οι οποίες ορίζονται και οφείλονται απ` ευθείας από το νόμο και των οποίων την πληρωμή αρνείται ή καθυστερεί το Δημόσιο για οποιοδήποτε λόγο, σύμφωνα με την έννοια την οποία προσδίδουν τα όργανα του στο νόμο, από την οποία όμως άρνηση ή καθυστέρηση δεν παρακωλύεται η δικαστική επιδίωξη της αξιώσεως, υπόκεινται σε διετή παραγραφή.

Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο είχε κριθεί με την υπ’ αριθ. 9/2009 Απόφαση του ΑΕΔ και για τους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ, ότι δηλαδή οι αξιώσεις των υπαλλήλων των νπδδ από καθυστερούμενες αποδοχές ή απολαυές, οποιασδήποτε φύσης ή αποζημίωσης από αδικαιολόγητο πλουτισμό, που ορίζονται και οφείλονται απ΄ ευθείας από το νόμο και την πληρωμή των οποίων αρνείται ή καθυστερεί το νομικό πρόσωπο, υπόκεινται σε διετή παραγραφή. (άρθρο 48 παρ. 3 του νδ 496/1974)

Δεν υπάρχουν σχόλια: