Ο μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Ναός της Χίου με την εκατόχρονη και πλέον ιστορική πορεία και πνευματική προσφορά
Στο κέντρο της πόλεως Χίου δεσπόζει μεγαλόπρεπος ο επ’ ονόματι των Αγίων ενδόξων μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της μυροβόλου και αγιοτόκου νήσου Χίου, ο οποίος άρχισε να ανεγείρεται το 1886 και αποπερατώθηκε το 1888.Το 1822 το μονύδριο των Αγίων Βικτώρων πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και καταστράφηκε ολοσχερώς. Το 1838 ανοικοδομήθηκε νέος ιερός ναός στη θέση του προϋπάρχοντος καταστραφέντος ναού με απόφαση του τότε Μητροπολίτου Χίου Κοσμά (1837-1839), ο οποίος το 1839 και κατόπιν επιμόνου αιτήματός του τον καθιέρωσε και τον ανακήρυξε ως μητροπολιτικό ναό της Χίου, αφού μετά την καταστροφή του 1822 υπήρχε «ολοτελής έλλειψις από εκκλησίαν διά μητρόπολιν». Ο νέος ναός αφιερώθηκε και πάλι στους Αγίους Βίκτωρες και οικοδομήθηκε σε ρυθμό βασιλικής. Σ’ αυτόν τον ιστορικό ναό ήχησε για πρώτη φορά στην περίοδο της Τουρκοκρατίας καμπάνα. Το αξιομνημόνευτο αυτό γεγονός έλαβε χώρα παρά την αυστηρή απαγόρευση των Τούρκων τη νύχτα του Πάσχα του έτους 1840 και επί των ημερών του Μητροπολίτου Χίου Σωφρονίου (1835 -1855).
Ο ανεγερθείς το 1838 ναός των Αγίων Βικτώρων καταστράφηκε από τον σεισμό του 1881 και στη θέση του ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων νέος ιερός ναός, του οποίου η ανέγερση άρχισε το 1886 και ολοκληρώθηκε το 1888. Ο νέος ναός κτίσθηκε σε βυζαντινό ρυθμό μετά τρούλου με δύο κωδωνοστάσια, μεγαλοπρεπέστερος και μεγαλύτερος του παλαιού, και εγκαινιάσθηκε με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα στις 29 Ιανουαρίου 1889 από τον τότε Μητροπολίτη Χίου Κωνσταντίνο Δεληγιάννη (1887 - 1908).
Πολλά και σημαντικά ιστορικά γεγονότα διαδραματίστηκαν στη μακρόχρονη ιστορική και πνευματική πορεία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Βικτώρων Χίου. Έτσι στις 15 Ιανουαρίου 1877 ο κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς, ο και μετέπειτα θαυματουργός Άγιος Νεκτάριος Μητροπολίτης Πενταπόλεως (1846 -1920), χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Χίου λαμβάνοντας το όνομα Νεκτάριος. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ο Άγιος Νεκτάριος είχε διδάξει ως δημοδιδάσκαλος για επτά χρόνια στο χωριό Λιθί της Χίου και στις 7 Νοεμβρίου 1876 είχε καρεί μοναχός στην περιώνυμη Νέα Μονή της Χίου λαμβάνοντας το όνομα Λάζαρος. Μέχρι σήμερα φυλάσσεται αρχιερατική στολή του Αγίου Νεκταρίου ως πολύτιμος πνευματικός θησαυρός μέσα σε ιδιαίτερη προθήκη στον Μητροπολιτικό Ναό της Χίου. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Βικτώρων αποτελεί μέχρι σήμερα το εθνικό σύμβολο του ευσεβούς χιακού λαού και την πνευματική κολυμπήθρα του εθνικού αναβαπτισμού των απανταχού της Γης Χίων. Μέσα σ’ αυτόν και μετά από 512 χρόνια σκλαβιάς, τελέσθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1912, ημέρα εορτασμού της μνήμης των πολιούχων της νήσου Χίου Αγίων ενδόξων μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, η επίσημη επινίκια Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλεως και της νήσου Χίου από τον οθωμανικό ζυγό προεξάρχοντος του τότε Μητροπολίτου Χίου Ιερωνύμου Γοργία (1908 -1931). Έκτοτε η 11η Νοεμβρίου αποτελεί για τη μυροβόλο και αγιοτόκο νήσο Χίο επίσημη τοπική αργία λόγω της διπλής εθνικοθρησκευτικής εορτής, κατά την οποία συνεορτάζονται οι πολιούχοι της Χίου Άγιοι Βίκτωρες και τα Ελευθέρια της νήσου. Μάλιστα τον Νοέμβριο του 1990 ο Μητροπολιτικός Ναός της Χίου εξέδωσε τη χειρόγραφη Ακολουθία των Αγίων ενδόξων μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, η οποία είχε καλλιγραφηθεί από Χίους Αγιορείτες Μοναχούς της Ιεράς Ιβηρητικής Σκήτης του Τιμίου Προδρόμου το 1908 και είχε αφιερωθεί στον επ’ ονόματι των τριών Αγίων Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Χίου.
Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός
· Ακολουθία των Αγίων ενδόξων μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου Πολιούχων Χίου, Έκδοσις Μητροπολιτικού Ναού Χίου, Χίος 11 Νοεμβρίου 1990
· Εγκόλπιον Ημερολόγιον Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών 1988
· Πόπης Χαλκιά - Στεφάνου, Τα μοναστήρια της Χίου, Εκδόσεις Επτάλοφος, Αθήνα χ.χ.
· Χίος - Το αγιονήσι του Αιγαίου, Έκδοσις Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών χ.χ.
Εικόνες
1. Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Χίου αποτελεί εθνικοθρησκευτικό σύμβολο, αφού στις 11 Νοεμβρίου 1912, ημέρα μνήμης των πολιούχων Αγίων Βικτώρων, τελέσθηκε η επίσημη επινίκια Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλεως και της νήσου Χίου.
2. Ο περικαλλής Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, των επονομαζομένων Αγίων Βικτώρων, δεσπόζει στο κέντρο της πόλεως Χίου και εντυπωσιάζει με την εξωτερική μεγαλοπρέπειά του.
3. Ο επ' ονόματι των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Χίου ανεγέρθηκε το 1886, αποπερατώθηκε το 1888 και εγκαινιάσθηκε το 1889.
4. Οι Άγιοι ένδοξοι μάρτυρες Μηνάς, Βίκτωρ και Βικέντιος, οι και αποκαλούμενοι από τον ευσεβή χιακό λαό Άγιοι Βίκτωρες, επ' ονόματι των οποίων τιμάται ο μεγαλοπρεπής Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Χίου.
5. Άποψη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Χίου, από την πλευρά της Βιβλιοθήκης Κοραή. Διακρίνεται το άγαλμα του Αδαμάντιου Κοραή.
6. Η πρόσοψη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Χίου.
7. Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Χίου.
8. Η φυλασσόμενη σε προθήκη του ναού αρχιερατική στολή του Αγίου Νεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως, ο οποίος στις 15 Ιανουαρίου 1877 χειροτονήθηκε Διάκονος στον ναό λαμβάνοντας το όνομα Νεκτάριος.
9. Το ρωσικής τεχνοτροπίας κιβώριο της Αγίας Τραπέζης
10. Στιγμιότυπο από Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Χίου. Προεξάρχει ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κυρός Διονύσιος Μπαϊρακτάρης και δεξιά του διακρίνεται ο Διάκονος π. Μάρκος Βασιλάκης, νυν Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.
11. Πανοραμική άποψη του του εσωτερικού του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Χίου.
12. Η θαυμάσια βοτσαλωτή αυλή του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Χίου.
13. Το μαρμάρινο τέμπλο του κεντρικού κλίτους του ναού.
14. Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Χίου παρουσιάζει ξεχωριστή λαμπρότητα στον εσωτερικό του διάκοσμο.
15. Παλαιά φορητή εικόνα των πολιούχων της Χίου Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου.
16. Η εξαιρετικής τέχνης φορητή εικόνα της Αγίας Ματρώνας της Χιοπολίτιδος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Χίου, επ' ονόματι της οποίας τιμάται το δεξιό κλίτος του ναού.
17. Η φυλασσόμενη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Χίου φορητή εικόνα της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος.
18. Το κουβούκλιο με το τμήμα του ιερού λειψάνου του Αγίου Ισιδώρου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Χίου.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται εφόσον αναφέρεται το όνομα του συγγραφέα και το όνομα του ιστολογίου της πρώτης δημοσίευσης (http://syndesmosklchi.blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου