Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ας σταθούν και οι Χιώτες πολιτικοί στο ύψος που τους αρμόζει ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Στο ζήτημα της αιτούμενης παραχώρησης του κτιρίου του πρώην Ξενοδοχείου <<Ξενία>>, προς χρήση από την τοπική Αυτοδιοίκηση της Χίου, υπήρξε μια θετική και μια αρνητική εξέλιξη. 

Η θετική είναι ότι, πρωτίστως, ενστερνιζόμενοι την πρόταση που προέβαλα (δις δια του τοπικού Τύπου) κατέθεσαν έγγραφο αίτημα, αρχικά η διοίκηση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου (Πρόεδρος ο Μικές Γιαννάρας) και στη συνέχεια οι δύο Χιώτες Βουλευτές (ξεκίνησε η Ελπίδα Τσουρή και ακολούθησε ο Κώστας Μουσουρούλης). Το γεγονός αυτό, μαζί με την πανθομολογούμενη συμπαράσταση των φορέων, των ΜΜΕ και των πολιτών της Χίου, απέδειξε περίτρανα ότι υπάρχει σύμπνοια στο εν λόγω ζήτημα.

Η αρνητική έχει να κάνει με τη στάση της Εταιρίας Ελληνικών Ακινήτων (στην οποία, πλέον, ανήκει το <<Ξενία>>) και ειδικότερα με την άρνησή της να το παραχωρήσει δωρεάν, αλλά και την επιθυμία της να το πουλήσει …?...!!! ή να το αξιοποιήσει δι΄ άλλου τρόπου. Και ναι μεν, εάν θέλει να το ενοικιάσει και από την ενοικίαση αυτή να εισπράξει χρήματα το πτωχό Ελληνικό Δημόσιο έχει καλώς. Όμως, εάν θέλει να το πουλήσει (είτε σε ιδιώτη είτε στο Δημόσιο, στο Δήμο ή αλλού) συμβαίνουν τα εξής δεινά:

1) Εάν είναι ιδιώτης ο αγοραστής: Ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία.

2) Εάν είναι το δημόσιο ο αγοραστής: Κοροϊδεύουμε τη μούρη μας, εφόσον από τη μια τσέπη του δημοσίου μπαίνουν και από την άλλη βγαίνουν.

3) Εάν είναι ο δήμος ο αγοραστής: α) Γιατί να το αγοράσει όταν η τιμή αγοράς θα ισούται με τα ενοίκια μιας δεκαετίας – που ήδη δίνει – και εφόσον μπορεί να επισκευάσει, εν τω μεταξύ, τουλάχιστον πέντε άλλα δημοτικά κτίρια του, που αυτή τη στιγμή καταρρέουν στην πόλη μας και β) Εάν πούμε ότι το νοικιάζει, γιατί να το κάνει τη στιγμή που και σήμερα νοικιάζει άλλα κτίρια για τον ίδιο σκοπό (στέγαση υπηρεσιών του) ?

Δυστυχώς, οι κύριοι της Εταιρίας Ελληνικών Ακινήτων δεν μας τα λένε καλά ! Τουλάχιστον, αυτό πληροφορηθήκαμε τις ημέρες αυτές από τον έντυπο και ηλεκτρονικό, χιακό Τύπο. Ας μας απαντήσουν γιατί εδόθησαν αντίστοιχα <<Ξενία>> (τουριστικά ακίνητα- ξενοδοχεία) δωρεάν προς χρήση στην τοπική Αυτοδιοίκηση (βλέπε πάλι Δημόσιο), όπως π.χ. στη Σάμο και σε άλλες πέντε πόλεις της χώρας μας, ενώ την ίδια στιγμή στη Χίο επιδιώκουν ΄΄μεσοβέζικες΄΄ λύσεις ?

Απαιτείται σοβαρότητα, κύριοι της Εταιρίας Ελληνικών Ακινήτων. Ξεκαθαρίστε τι συμβαίνει. Από που πήρατε εντολή, το ίδιο κτίριο στη Σάμο να δοθεί δωρεάν στην τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ στη Χίο θέλετε να το πουλήσετε ή ενοικιάσετε. Επίσης, πότε και με ποιους όρους. Επέβλεψε κανένας εδώ το κτίριο από την παράδοσή του εκ μέρους του Ελληνικού Στρατού και εφεξής ? Είδε κανένας ότι σε λίγο δεν θα μπορεί, πλέον, να στεγάσει άμεσα καμία δραστηριότητα ? Είδε κανένας ότι, τουλάχιστον εξωτερικά - που είναι πασιφανές - πέφτουν πατζούρια και πόρτες έχουν ανοίξει ? 

Η λύση είναι μια και είναι μπροστά μας: Δώστε το <<Ξενία>> στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για 25 χρόνια να στεγάσει δωρεάν τις προνοιακές και κοινωνικές δραστηριότητες Δήμου και Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα προβλήματα – που δεν γνωρίζουν πολλοί – θα λυθούν αμέσως. Και – κυρίως – θα γλυτώσει η τοπική Αυτοδιοίκηση της Χίου ενοίκια που φθάνουν ετησίως σ0το ποσό των 50.000 Ευρώ. 

Τα είπα, τα ξαναλέω και θα επιμείνω. Αυτή είναι ουσιαστική κοινωνική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: