Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, με γενικό τίτλο «Η κρίση παραβιάζει την πόρτα της ψυχής μας. Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;», που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το Σάββατο 5/2, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, για πρώτη φορά, διαλέχθηκαν άνθρωποι από το χώρο της ψυχολογίας και της Θεολογίας, προτείνοντας απαντήσεις στα σύγχρονα δυσεπίλυτα προβλήματα που η οικονομική και όχι μόνο κατάσταση της χώρας μας έχει επιφέρει στους πολίτες και αναζήτησαν, μέσα από τον εποικοδομητικό και ορθό διάλογο, τρόπους ψυχολογικής υποστήριξης και βοήθειας σε όσους εγκλωβίζονται από τις απότομες αλλαγές και ανατροπές, που προκαλούν στη ζωή τους οι συνέπειές της.
Αρχικά, η κ. Ασημίνα Κοντογεωργίου, Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών, εισάγοντας το πολυποίκιλο κοινό στο θέμα, παρουσίασε πώς ο εποικοδομητικός διάλογος Θεολογίας και Ψυχολογικών Επιστημών μπορεί να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Στη συνέχεια, ο κ. Γεώργιος Κλεφτάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας-Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δ/ντής του Μεταπτυχιακού Συμβουλευτικής στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία, ανέπτυξε το θέμα «Η σημασία της Στάσης/Φιλοσοφίας Ζωής στη νοηματοδότηση και αντιμετώπιση προσωπικών κρίσεων». Ανέλυσε τον τρόπο που ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει μια προσωπική κρίση, τί σημαίνει γι' αυτόν, τί βλέπει σε αυτήν και τί πιστεύει ότι διακυβεύεται εξαιτίας της. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή αποτελεί τη στάση και τη φιλοσοφία ζωής του, όπου καθοριστικό ρόλο παίζουν έννοιες όπως: η πνευματικότητα, το νόημα ζωής και η θρησκευτικότητα.
Έπειτα, ο Αρχιμ. Αθανάσιος Παραβάντσος, Θεολόγος - Ψυχοδυναμικός θεραπευτής, ανέλυσε το θέμα «Υπαρξιακό σχόλιο πάνω σε μια ομιλία του Steve Jobs για τη ζωή και τις απώλειές της». Ο Steve Jobs, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της εταιρείας υπολογιστών APPLE, υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της εποχής μας. Η εισήγηση αναφέρθηκε σε υπαρξιακά θέματα, όπως τα στάδια της ανθρώπινης ζωής, οι δοκιμασίες και η απώλεια, το πάντοτε παρόν ενδεχόμενο του θανάτου, η εργασία - δημιουργικότητα, η σχέση τους με την αγάπη και άλλα θέματα που συνδέονται άμεσα με τις δραματικές αλλαγές που η παρούσα κρίση προκαλεί στη ζωή του μέσου Έλληνα.
Με τη σειρά του, ο Πρωτ. Βασίλειος Θερμός, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Δρας Θεολογίας και Δ/ντής Σύνταξης του περιοδικού «Ψυχής Δρόμοι», μίλησε με θέμα «Ψυχολογικές επιστήμες από τη μία, Θεολογία και πίστη από την άλλη: πώς θα συνεννοηθούν μεταξύ τους;» Ο π. Βασίλειος έκανε μια παρουσίαση του περιοδικού «Ψυχής Δρόμοι», το πρώτο Ελληνικό περιοδικό στο χώρο αυτό και περιέγραψε τη φιλοσοφία του και το περιεχόμενό του. Στο δεύτερο σκέλος της εισήγησής του αποσαφήνισε και επεξήγησε τόσο τον όρο «ψυχολογικές επιστήμες» όσο και «Θεολογία» και διαπραγματεύτηκε την άποψη ότι δεν είναι απαραίτητο να αποκτήσουν ένα κοινό λεξιλόγιο οι δύο αυτές επιστήμες, αλλά χρειάζεται να κατανοήσουν η μία την άλλη προκειμένου να ενεργούν συμπληρωματικά.
Τέλος ο κ. Αλέξης Λάππας, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής παιδιών, Εφήβων, Οικογενειών, Μέλος του Βασιλικού Κολεγίου των Ψυχιάτρων Μ. Βρετανίας, συνέχισε την αναφορά στο περιοδικό με την εισήγηση «Ψυχής Δρόμοι: μια ματιά στη ζωντανή γέφυρα επικοινωνίας ειδικών ψυχικής υγείας και πνευματικών με κέντρο τον καθημερινό ανθρώπινο πόνο» Εξέτασε την κυκλοφορία του "Ψυχής Δρόμοι" σαν μία προσπάθεια επίκαιρης πρότασης ανοίγματος και δημιουργικότητας, μέσα από τη γέφυρα του ζωντανού διαλόγου των επιστημόνων ψυχικής υγείας και πνευματικών και της ανοιχτής τους προσέγγισης στα επώδυνα βιώματα συνανθρώπων που ζητούν τη θεραπεία και την παρηγοριά. Στις σελίδες του περιοδικού γίνεται προσπάθεια να καταδειχθεί πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί πιο ολοκληρωμένα αυτή η προσέγγιση από την ειλικρινή συνάντηση της επιστήμης της ψυχικής υγείας και της ποιμαντικής.
Μετά τη λήξη των εισηγήσεων διεξήχθη ανοικτός διάλογος.
Πηγή: imd.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου