Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Προσφορά μαστίχας για το Άγιο Μύρο

73 ΧΙΩΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
 
73 συμπολίτες μας, ανάμεσα τους ο Μητροπολίτης Χίου και ιερείς, ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης, ο αντιδήμαρχος Χίου Ν. Μαρτάκης, ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ. Ε. Μονίαρος και πιστοί, βρίσκονται από το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας τη χιώτικη μαστίχα στο Πατριαρχείο για την παρασκευή του Άγιου Μύρου.
Η χιώτικη αποστολή, που μετέφερε στην Πόλη πάνω από τρία κιλά μαστίχα για αυτό το σκοπό, αναχώρησε το Σάββατο το πρωί από τη Χίο για Τσεσμέ κι από το αεροδρόμιο της Σμύρνης για Κωνσταντινούπολη με επιστροφή την Τρίτη, ενώ χθες παρακολούθησε τη λειτουργία σε πατριαρχική εκκλησία στο Βόσπορο, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε συνάντηση του Πατριάρχη με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γανιάρης θα προσκαλούσε και πάλι τον κ.κ Βαρθολομαίο να έρθει στο νησί μας, όπως είχε κάνει και πριν από μερικά χρόνια.

Το Άγιο Μύρο

Η παρασκευή και ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας  στην Ορθόδοξη Εκκλησία, θα πραγματοποιηθεί φέτος κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Το Άγιο Μύρο παρασκευάζεται περίπου κάθε δέκα χρόνια στο Φανάρι και χρησιμοποιείται στο μυστήριο του βαπτίσματος για τη μετάδοση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στους νεοφώτιστους Ορθοδόξους.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα καθαγιάσει για δεύτερη φορά κατά την Πατριαρχία του νέα ποσότητα Αγίου Μύρου την Μ. Πέμπτη το πρωί, παρουσία εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Η προετοιμασία της παρασκευής του Μύρου θα αρχίσει την Κυριακή των Βαΐων, όταν ο Πατριάρχης με ειδική ευχή θα αναθέσει στον Άρχοντα Μυρεψό και στους συνεργάτες του, Μυρεψούς, την ευθύνη της διεργασίας. Πρόκειται για ένα έργο πολύ υπεύθυνο, που απαιτεί ειδικές γνώσεις. Γι αυτό το αξίωμα του Μυρεψού πάντα αναλαμβάνουν φαρμακοποιοί και χημικοί. Σήμερα, επικεφαλής τους είναι ο Άρχων Μυρεψός Πρόδρομος Θανάσογλου, ενώ της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής προεδρεύει ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και Θείρων Αθανάσιος.
Η διαδικασία της παρασκευής και «εψήσεως», του ψησίματος δηλαδή, του Μύρου γίνεται στον ειδικά διαμορφωμένο κουβούκλιο που βρίσκεται στον περίβολο του Πατριαρχείου. Τα υλικά με τα οποία παρασκευάζεται το Άγιο Μύρο είναι: αρωματικά φυτά, δρόγες και αιθέρια έλαια, από τα οποία το σημαντικότερο είναι το ροδέλαιο το οποίο αποστέλλεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας. Τα συστατικά αυτά με διάφορες παραλλαγές και προσθήκες, εμφανίζονται σε καταλόγους από τον 8ο αιώνα μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το έλαιο, τον οίνο, το κιννάμωμο, την ίριδα, τη μαστίχα Χίου, την αγγελική, το σάψιχο, τα μύρα, το μυροβάλανο, τη ζινγκίβερη, την νάρδο και τα φύλλα ινδικού. Επίσης, χρησιμοποιείται και μόσχος, αιθεριούχο ζωικό έκκριμα από τον αδένα του αρσενικού μοσχαριού. Η «έψησις» αρχίζει τη Μ. Δευτέρα το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία, οπότε αγιάζονται τα βασικά συστατικά του Μύρου κατά τη διάρκεια ειδικής ακολουθίας, στην οποία προΐσταται ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Πηγή: Εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ" (20/2/2012 σελ. 5)

Δεν υπάρχουν σχόλια: