Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Το ανύπαρκτο και διαλυμένο κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα… ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ "ΖΩΡΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΝΟΣ" ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ?

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου - πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, καθημερινά, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας απευθύνονται στην Εκκλησία και τα εθελοντικά ή φιλανθρωπικά σωματεία προκειμένου να ζητήσουν στήριξη και βοήθεια, υλική και ηθική.

Τούτο, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι κανένας πλέον πολίτης δεν εμπιστεύεται το κράτος (βλέπε ότι, δωρεές και κληροδοσίες διατίθενται ακόμη και σήμερα σε ευαγή ιδρύματα, αλλά ποτέ στο κράτος, εδώ και τουλάχιστον σαράντα χρόνια), αποδεικνύει περίτρανα πως η κοινωνία δεν παρέχει επαρκείς δομές στήριξης στις ευπαθείς, κοινωνικά, ομάδες. Και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Το ανίκανο ελληνικό δημόσιο δεν είναι συνεπές ούτε στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων τα οποία αποστέλλει, στους ανήμπορους συνανθρώπους μας, πανελλαδικά, αρκετά καθυστερημένα και ΄΄κατόπιν εορτής΄΄, δηλαδή αφού παρέλθει το δικαιούμενο χρονικό διάστημα. Ευτυχώς που υπάρχουν η Ιερά Μητρόπολη και ο Δήμος Χίου και μετριάζεται κάπως το ΄΄κακό΄΄. Ειδικά ο Δήμος, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη, ιδρύοντας πριν λίγα χρόνια το Κοινωνικό Παντοπωλείο και σήμερα χορηγώντας έκτακτα οικονομικά βοηθήματα – με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου –δίνει ΄΄ένεση΄΄ σε εκατοντάδες ενδεείς συμπολίτες μας.

Στη Χίο, ως γνωστόν, λειτουργούν δυο Γηροκομεία με τη μορφή ευαγών κληροδοτημάτων, δηλαδή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Όσοι νομίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δημόσια γηροκομεία γελιούνται. Στην Ελλάδα τα γηροκομεία είναι τριών ειδών: Είτε της Εκκλησίας (δωρεάν διαμονή), είτε ευαγών κληροδοτημάτων (μερική καταβολή ή δωρεάν διαμονή- ανάλογα με τα οικονομικά και τις δυνατότητες του κληροδοτήματος) είτε, τέλος, ιδιωτικά (πλήρης καταβολή για τη διαμονή). Συνεπώς, δημόσια γηροκομεία δεν υπάρχουν. Εκείνοι, λοιπόν, που ΄΄πυροβολούν΄΄ την Εκκλησία ας γνωρίζουν ότι το 95 % των εν Ελλάδι Γηροκομείων ανήκουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της Εκκλησίας και η διαμονή των γερόντων σ΄ αυτά είναι εντελώς δωρεάν (ας ξεστραβωθούν εκείνοι που ζήτησαν τη ληστρική φορολόγηση μέχρι και των ιδρυμάτων αυτών – ας αναλάβει το κράτος τα έξοδα των γηροκομείων και τότε ας τα φορολογήσει. Αλλά όχι να τους έχει στην επαιτεία και να τους φορολογεί κιόλας ! Για να εισπράττουν την ίδια στιγμή συντάξεις Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι, με 4 ή 8 χρόνια θητεία, όταν ο οικοδόμος και ο μισθωτός θέλουν 35 ! Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται !).

Ας έλθουμε, όμως, στο προκείμενο. Στη Χίο λειτουργούν δύο γηροκομεία υπό τη μορφή κληροδοτημάτων και ένα ιδιωτικό. Τα δύο πρώτα είναι το μεν ένα των Καρδαμύλων και το δεύτερο το <<ΖΩΡΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΝΟΣ>> στον Κάμπο. Τα γηροκομεία αυτά επιδοτούνται με ένα ελάχιστο ποσό ανά γέροντα (7 Ευρώ ημερησίως…! Καλά ακούσατε, 7 Ευρώ ημερησίως ο καθένας για να φάνε, να πλυθούνε και να κοιμηθούνε στα ζεστά !). Το εξευτελισμένο ελληνικό κράτος τόσο ΄΄κοστολόγησε΄΄ τον κάθε γέροντα ότι αξίζει: 7 Ευρώ την ημέρα ! Και σαν να μην έφτανε αυτό: Έχουν επί μήνες να τους στείλουν την επιδότηση αυτή. Και καλά, ας πούμε ότι το γηροκομείο των Καρδαμύλων έχει πάγιες εισφορές από επιφανείς Καρδαμυλίτες, οι οποίοι το συντηρούν και πιθανόν δεν ΄΄καίγεται΄΄ για την επιδότηση του Υπουργείου Υγείας. Το <<ΖΩΡΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΝΟΣ>> στον Κάμπο, όμως, τι πρέπει να κάνει που δεν έχει άλλους πόρους, εκτός από τις δωρεές φιλάνθρωπων συμπολιτών μας και κάποια ελάχιστα – ελαχιστότατα έσοδα εκ μέρους των οικογενειών των γερόντων ? Ποιος θα συντηρήσει το οίκημα για να φιλοξενεί αξιοπρεπώς τους 40 γέροντες ? Ποιος θα το ζεστάνει , θα το φωτίσει, θα το καθαρίσει ? Ποιος θα πληρώσει το ΙΚΑ και τη μισθοδοσία των εργαζομένων ? Γνωρίζω προσωπικά, εδώ και πολλά χρόνια, ότι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο ο εξαίρετος δ/ντης του Γηροκομείου κ. Αντώνης Ι. Πουλής όσο και το προσωπικό. Σε πολλές περιόδους έχουν μείνει απλήρωτοι επί μήνες προκειμένου να μπορέσουν να ΄΄φέρουν βόλτα΄΄ τα τεράστια έξοδα του Ιδρύματος που η πολιτεία ξέχασε στο ακριτικό νησί μας. 

Εάν υπάρχει ίχνος φιλότιμου και φιλανθρωπίας, ας δώσουν τα οφειλόμενα στο ίδρυμα οι ιθύνοντες του Υπουργείου Υγείας. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντίδρασης. Παίρνεις τους γέροντες, τους κατεβάζεις στον κεντρικό δρόμο του Κάμπου, τον κλείνεις και καλείς τα Αθηναϊκά τηλεοπτικά κανάλια. Και αφού ΄΄κράξει΄΄ όλη η Ελλάδα Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, κλπ., σε δύο ημέρες παίρνεις την επιδότηση. Εκεί μας έφθασαν οι ξεφτιλισμένοι πολιτικάντηδες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Αλλά όχι, δεν το κάνουν αυτό στο Ίδρυμα – και ευτυχώς – διότι υπάρχει αξιοπρέπεια. Την οποία οι ιθύνοντες των Αθηνών τσαλαπατούν, αδιαφορώντας για τις 40 ψυχές του Γηροκομείου.

Ως ελάχιστο δείγμα στήριξης στο Γηροκομείο ΄΄ΖΩΡΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΝΟΣ΄΄ θα περίμενα τους αιρετούς του τόπου – πέραν των πιέσεων που θεωρώ αυτονόητο ότι ασκούν στα αρμόδια Υπουργεία – να καταθέσουν την αντιμισθία τους (μηνός Δεκεμβρίου) ή έστω τα έξοδα παράστασής τους (από τις συνεδριάσεις του Δ΄ τριμήνου 2011 είτε από τη Βουλή, είτε από τα Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλια) στο Γηροκομείο. Ας είναι βέβαιοι ότι θα κάνουν τα πιο ευλογημένα Χριστούγεννα. Και το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο για την υγεία και ευτυχία της οικογένειάς τους. Δίχως τυμπανοκρουσίες και φολκλόρ !-

Δεν υπάρχουν σχόλια: