Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Η Εκκλησία πάει... μνημόνιο

H δραματική μείωση των εσόδων αφήνει μητροπόλεις και μονές χωρίς ρευστό

Προσπάθεια να μην «κατέβουν τα ρολά» του Συνοδικού Μεγάρου καταβάλλουν τους τελευταίους δύο μήνες οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικών της Εκκλησίας Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος προσπαθεί να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της αποπληρωμής δανείων που ελήφθησαν για την αγορά μετοχών,της έλλειψης μερισμάτων που προκύπτουν από αυτές, της δραματικής μείωσης των εσόδων από την πτώση των ενοικίων, καθώς και της απώλειας της αξίας των ομολόγων που διαθέτει στα χαρτοφυλάκια.

Ενδεικτική του κλίματος που κυριαρχεί είναι η δήλωση στο «Βήμα» του ιδίου του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η Εκκλησία κάνει έναν μεγάλο αγώνα. Ως το τέλος του έτους θα περάσουμε δύσκολες στιγμές» και προσθέτει ότι « πιστεύω πως θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο, έστω και με μεγάλες θυσίες. Δεν θέλουμενα αφήσουμε κανέναν άνθρωπο πεινασμένο. Δεν θέλουμε να απολύσουμε κανένανυπάλληλο, παρά το γεγονός ότι έχουμε μεγάλα προβλήματα ρευστότητας ». Ενώ ο κ. Βασίλειος τονίζει ότι το επόμενο διάστημα «οι οικονομικές υπηρεσίες πρέπει ναεξορθολογίσουν τις δαπάνες τους μειώνοντας δραστικά τα έξοδα και αυξάνοντας τα έσοδα. Η μόνη δαπάνη για την οποία θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με κρατικούς φορείς και υπουργεία είναι η ανέγερση και λειτουργία δύο ιδρυμάτων στηΘεσσαλονίκη:ένα για τους καρκινοπαθείς και ένα για τα αυτιστικά παιδιά». 

Ενα από τα μείζονα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ιερά Σύνοδος είναι η αποπληρωμή των δανείων που έλαβε για την αγορά μετοχών, κυρίως της Εθνικής Τράπεζας, είτε μετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της είτε αγοράζοντας μετοχές όταν θεωρούσε ότι το τίμημα ήταν αρκετά ελκυστικό. Για την εξαγορά τους όμως χρησιμοποίησε κατ΄ αρχάς μέρος των αποθεματικών που διέθετε σε διάφορες τράπεζες- με συνέπεια σήμερα να μην έχει τη ρευστότητα άλλων εποχών- και δεύτερον προχώρησε στη λήψη μεγάλων δανείων, για τα οποία κάθε χρόνο πρέπει να καταβάλλει περισσότερα από 3,6 εκατ. ευρώ. Το σοβαρότερο ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί στις αρχές του 2012 είναι το δάνειο που ζήτησε και έλαβε μόλις πριν από έναν χρόνο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ύψους 26,9 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή του οποίου θα ζητήσει διακανονισμό. 

Αγωνία για τα μερίσματα

Οπως προκύπτει, από το 2006 ως και το 2010 οι οικονομικές υπηρεσίες προχώρησαν στην αγορά μετοχών διαθέτοντας περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 53 προέρχονται από δάνεια. 

Το σκεπτικό που υπερίσχυσε ήταν ότι από τα μερίσματα που θα λάμβαναν αφενός θα βοηθούσαν στην αποπληρωμή των δανείων, αφετέρου θα ενίσχυαν τα ετήσια έσοδα του προϋπολογισμού της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μας δοθούν τα μερίσματα. Κάθε χρόνο είχαμε εισροή περίπου 8 εκατ.ευρώ και με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζαμε ένα μεγάλο κομμάτι των εξόδων και την αποπληρωμή των δανείων» επισημαίνει ο κ. Βασίλειος στην προσπάθειά του να εξηγήσει την εναγώνια προσπάθεια για ανεύρεση ρευστού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια η Εκκλησία της Ελλάδος διέθεσε: το 2006 37,5 εκατ. ευρώ, το 2008 32,8 εκατ. ευρώ, το 2009 19,5 εκατ. ευρώ και το 2010 27 εκατ. ευρώ για την αγορά μετοχών οι οποίες έχασαν το μεγαλύτερο κομμάτι της ονομαστικής αξίας που διέθεταν όταν αγοράστηκαν. 

Ακίνητα τα... ακίνητα

Το μεγάλο πλεονέκτημα που διέθεταν οι οικονομικές υπηρεσίες ήταν η συγκέντρωση πολλών εκατομμυρίων από την ενοικίαση των ακινήτων που διαθέτουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά η Ιερά Σύνοδος είναι κάτοχος 24 κτιρίων που περιλαμβάνουν καταστήματα, γραφεία και ξενοδοχεία στην Αθήνα και 13 κτιρίων με αντίστοιχη λειτουργία στη Θεσσαλονίκη, στα οποία στεγάζονται ακόμη και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, όπως πολεοδομίες και υπηρεσίες νομαρχιών. Ταυτόχρονα κάθε χρόνο δηλώνει ιδιοκτήτρια 550.000 δασικών και 35.000 χορτολιβαδικών εκτάσεων οι οποίες αποφέρουν μηδαμινά έσοδα στον ετήσιο προϋπολογισμό της, παρά το γεγονός ότι ορισμένα τμήματά τους βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως «φιλέτα», όπως η Βουλιαγμένη. 

Ο αγώνας δρόμος που καταβάλλεται τώρα είναι η αξιοποίηση των ακινήτων, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις κάθε χρόνο έδιναν από ενοίκια περίπου 4 εκατ. ευρώ στις οικονομικές υπηρεσίες. Σήμερα εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης η κατάσταση έχει ανατραπεί δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενοικιαστές των τριών ξενοδοχείων που διαθέτει η Σύνοδος- τα δύο στην Αθήνα, στις οδούς Ερμού και Κορνάρου, και ένα στην Εγνατία οδό της Θεσσαλονίκης- πιέζουν ασφυκτικά για μείωση των ενοικίων. 

Ταυτόχρονα τα δεκάδες μικρά και μεγάλα καταστήματα ιδιοκτησίας της που βρίσκονται στην οδό Αθηνάς στην Αθήνα και στην οδό Βαλαωρίτου στη Θεσσαλονίκη είναι ξενοίκιαστα, καθώς ελάχιστες επιχειρήσεις αυτή την περίοδο αναπτύσσονται και επενδύουν στις συγκεκριμένες περιοχές. 

Βραχνάς η προσπάθεια ενοικίασης των μεγάλων κτιρίων

Επί τουλάχιστον πενήντα χρόνια η Εκκλησία της Ελλάδος ενίσχυε τα ταμεία της από τα ενοίκια που εισέπραττε από το υπουργείο Παιδείας καθώς στεγαζόταν στο γνωστό κτίριό της στην οδό Μητροπόλεως. Ωστόσο μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων που το υπουργείο εγκαταστάθηκε σε ιδιόκτητο κτίριο χάθηκε ένα μεγάλο έσοδο. Ταυτόχρονα κτίριο στο κέντρο των Αθηνών, εμβαδού 10.000 τετραγωνικών μέτρων, παραμένει επίσης αναξιοποίητο. Στην προσπάθεια ανεύρεσης πόρων τον επόμενο μήνα οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας θα προχωρήσουν εκ νέου στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ενοικίαση των μεγάλων κτιρίων και όλα τα επιτελικά στελέχη ελπίζουν να έρθει ένα καλό αποτέλεσμα, καθώς έχουν ήδη προκηρυχθεί έξι διαγωνισμοί, ανάμεσά τους και διεθνείς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 

Οι πρώτες πάντως συνέπειες της οικονομικής ύφεσης έχουν αρχίσει να φαίνονται στο Συνοδικό Μέγαρο, καθώς τους τελευταίους δύο μήνες οι εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση μιας εβδομάδας έως και δέκα ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες οι οικονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να «πορευτούν» και να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους σε μισθούς, λειτουργικές δαπάνες, υποτροφίες και ενισχύσεις με τα περίπου 4 εκατ. ευρώ που έχουν στην άμεση διάθεσή τους και χωρίς να μπορούν να ακουμπήσουν τα περίπου 15 εκατομμύρια που βρίσκονται σε κλειστούς λογαριασμούς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, βάσει των κωδικών τους, μόνο για την ανέγερση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και την ανακαίνιση του Συνοδικού Μεγάρου. 

Γι΄ αυτό και πολλοί αρχιερείς έχουν αρχίσει να διερωτώνται μήπως στη Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου τεθεί το πρόβλημα των οικονομικών. 

Η αγορά όμως των μετοχών αποφασίστηκε από την ίδια Σύνοδο, με συνέπεια να βρίσκεται το σύνολο των μητροπολιτών σε δύσκολη θέση να εκφράσει απόψεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί... Την ίδια ώρα, άλλες μητροπόλεις και κυρίως μονές θα προχωρούν στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε συνεργασία με ιδιώτες τις οποίες οι κεντρικές οικονομικές υπηρεσίες θα παρακολουθούν μη έχοντας τη δυνατότητα μεγάλης συμμετοχής. 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: