Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Έντονες αντιδράσεις ιεραρχών για το θέμα του Σταυρού


του Αντώνη Τριανταφύλλου από το Amen.gr

Έντονα ενοχλημένη εμφανίζεται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος από τις κινήσεις πολιτικών κύκλων αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων που σκοπό έχουν να επιβάλλουν ως τετελεσμένο την υποχρεωτική απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από όλα τα ελληνικά δημόσια καταστήματα (σχολικές αίθουσες, δικαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες).

Ως αστεία πράγματα και φαιδρότητες χαρακτηρίζει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ιερώνυμος μιλώντας στο STAR Κεντρικής Ελλάδας το θέμα που έχει προκύψει με τις εικόνες στις σχολικές αίθουσες και την προσφυγή της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουν δικαιώματα όχι μόνο οι μειοψηφίες αλλά και οι πλειονότητες τόνισε υποστηρίζοντας ότι αν χρειαστεί το θέμα θα απασχολήσει τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Θέση για το θέμα έχει λάβει ήδη και ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος. Απευθυνόμενος σε πιστούς της Λαμίας εξέφρασε την άποψη ότι το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης των ιερών εικόνων από τις σχολικές αίθουσες θα αποτελέσει την καταστροφή της νεολαίας που δεν θα έχει σύμβολά για να την εμπνέουν και να την προστατεύουν.
Παράλληλα, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στηλίτευσε την προσπάθεια ηγετικών στελεχών της ΜΚΟ «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» να ζητήσουν, χθες, κατά τη διάρκεια δίκης στο Εφετείο Αθηνών την απομάκρυνση των εικόνων και του Ευαγγελίου, βάσει της αποφάσεως του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπενθυμίζεται ότι η Έδρα απέρριψε το αίτημά τους.
«Δυστυχώς για τους μη κυβερνητικούς κυρίους, ο αρμόδιος υπουργός στην Ιταλία προσέφυγε στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια και ήσκησε έφεση κατά της αποφάσεως για την αφαίρεση του Σταυρού με τον Εσταυρωμένο στα δημόσια σχολεία και καταστήματα στην Ιταλία» αναφέρει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του δηλώνοντας βέβαιος ότι «Οι Έλληνες δικαστές θα πράξουν το καθήκον τους».
Ο κ. Άνθιμος υπενθυμίζει ότι «Στην Ιταλία το 90% του πληθυσμού εδήλωσε με δημοσκοπήσεις ότι επιθυμεί να παραμείνει ο Εσταυρωμένος στα σχολεία και στα δημόσια γραφεία». Επισημαίνει μάλιστα πως «Στην Ελλαδική περίπτωση πιστεύομε ότι θα ληφθεί υπόψη η άποψη της πλειονοψηφία και όχι της μειοψηφίας. Διότι δυστυχώς μερικοί στην εποχή μας κόπτονται για τις μειοψηφίες και παραγνωρίζουν τα δικαιώματα των πλειονοψηφιών». Διερωτάται τέλος: «Που ακούσθηκε αυτή η αντίληψη και ποιοι την υποστηρίζουν στην πατρίδα μας; Προφανώς όσοι δεν σέβονται την ιερά Ορθόδοξη Παράδοση και δεν αγαπούν την πατρίδα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: