Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως ο θαυματουργός


Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης. Ο Αναστάσιος- αυτό ήταν το βαπτιστικό του όνομα- ήταν το 5ο από τα 7 παιδιά του Δήμου και της Βασιλικής Κεφαλά. Από την παιδική του ηλικία, του άρεσε να ανεβαίνει σε σκαμνί σαν σε άμβωνα, για να κηρύξει το λόγο του Θεού. Ένδειξη της κλίσεώς του προς το ιερατικό αξίωμα ήταν και η ιδιαίτερη αγάπη που είχε στον 50ο ψαλμό και ειδικά στον στίχο «Διδάξω ανόμους τας οδούς σου, και ασεβείς επί σε επιστρέψουσι ».
Αποφοιτώντας από το δημοτικό και το Ελληνικό σχολείο της πατρίδας του και σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, φεύγει για την Κωνσταντινούπολη, στην οποία τότε ανθούσε ο Ελληνισμός. Θέλει να μάθει περισσότερα γράμματα, αλλά και να βοηθήσει οικονομικά τους γονείς του. Εργάζεται σε καπνοπωλείο, ενώ παράλληλα μελετά και παρακολουθεί την Μεγάλη του Γένους Σχολή. Αξίζει να αναφέρουμε μία μορφή ιεραποστολικής δράσης του μικρού Αναστάση, όσο καιρό δούλευε στο καπνοπωλείο. Μαρτυρείται πως πάνω στα χάρτινα πακέτα του καπνού έγραφε ρητά από τους πατέρες, έτσι ώστε αυτός που θα έπαιρνε τον καπνό και πιθανότατα το διάβαζε, να ωφεληθεί.
Το 1866 και σε ηλικία είκοσι χρόνων, ταξιδεύει στην Χίο, όπου και διορίζεται δημοδιδάσκαλός στο χωριό Λιθί. Εκεί αναπτύσσει πνευματική σχέση με τον γέροντα Παχώμιο της Σκήτης των Άγιων Πατέρων και ύστερα από δεκαετή πνευματική καθοδήγηση, κείρεται μοναχός στην Ι.Νέα Μονή την 7η Νοεμβρίου του 1876 και μετονομάζεται σε Λάζαρο. Ένα χρόνο αργότερα χειροτονείται διάκονος από τον μητροπολίτη Χίου Γρηγόριο και παίρνει το όνομα Νεκτάριος.
Με την προτροπή αλλά και την οικονομική υποστήριξη του πλούσιου Χιώτη Ιωάννη Χωρέμη, κατευθύνεται στην Αθήνα, όπου ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές και επιστρέφει στο νησί.
Ο διάκονος Νεκτάριος επιθυμούσε -όσο τίποτα άλλο- να σπουδάσει θεολογία. Όμως του έλλειπαν πάλι τα απαραίτητα χρήματα, και ο προστάτης του Ι. Χωρέμης είχε ήδη πεθάνει. Με συστατική επιστολή του επισκόπου Σιών Γρηγορίου Φωτεινού, αναχωρεί το καλοκαίρι του 1881 για το πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Ο πατριάρχης Σωφρόνιος τον δέχτηκε με χαρά διακρίνοντας τις ικανότητες του Νεκταρίου. Με την υποστήριξή του έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου στις 4 Νοεμβρίου του 1881. Μετά την πάροδο τρίων ετών, παίρνει το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής και ύστερα από κάποιο διάστημα επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια. Εκεί ο πατριάρχης τον χειροτονεί πρεσβύτερο σε ηλικία 40 ετών και πέντε μήνες αργότερα τον χειροθετεί Μέγα Αρχιμανδρίτη και πνευματικό, τοποθετώντας τον πατριαρχικό αντιπρόσωπο Καϊρου. Η δράση που αναπτύσσει είναι πολυποίκιλη: κηρύττει, εξομολογεί, ενδιαφέρεται για το νοσοκομείο και το γηροκομείο, ανακαινίζει ναούς. Εκτιμώντας το έργο του ο Σωφρόνιος, τον χειροτονεί τον Ιανουάριο του 1889 τιτουλάριο μητροπολίτη Πενταπόλεως. Το σπουδαίο έργο όμως που παρουσίασε, προκάλεσε τον φθόνο. Όπως γράφει ο βιογράφος του Θεόκλητος Διονυσιάτης: «ο φθόνος και η ζήλεια ανάβει ευκολότερα μεταξύ oμοειδών, ομοίας τάξεως, ομοίας ιδιότητος, ομοίου αξιώματος, γιατί έτσι ο έλεγχος της κατωτερότητας είναι πιο άμεσος». Έτσι, αναπολόγητος απομακρύνεται από την Αίγυπτο .

Ένα χρόνο μετά, τον συναντούμε απλό ιεροκήρυκα στην μητρόπολη Ευβοίας. Δύο χρόνια αργότερα και, ενώ ο λαός της Χαλκίδας επιθυμούσε να καλυφθεί η χηρεύουσα θέση από τον πρώην Πενταπόλεως Νεκτάριο, το υπουργείο τον μεταθέτει σαν ιεροκήρυκα στην μητρόπολη Φθιώτιδος και Φωκίδος.
Τον Μάρτιο του 1894 καλείται από το υπουργείο παιδείας να αναλάβει την διεύθυνση της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, την οποία και διοικεί με μεγάλη επιτυχία για δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Εν τω μεταξύ, από το 1903 έχει δημιουργηθεί ένας μικρός κύκλος κοριτσιών που εξομολογούνται σ’αυτόν και επιθυμούν να μονάσουν. Η μικρή αυτή συνοδεία, με πρώτη Ηγουμένη την αγία, πράγματι, τυφλή μοναχή Ξένη Στρογγυλλού και με την καθοδήγηση του σοφού γέροντα, ψάχνει για καιρό μέχρι να επιλέξει τον κατάλληλο τόπο για μοναστήρι. Τελικά, και με την άδεια του Αγίου, εγκαθίστανται οι πρώτες μοναχές το καλοκαίρι του 1904 στην μισοερειπωμένη μονή της Θεοτόκου Ζωοδόχου Πηγής στην Αίγινα, ένα μοναστήρι που 10 αιώνες πρίν είχε ιδρύσει μία άλλη Αιγινήτισσα Αγία, η Οσία Αθανασία.
Ο Άγιος για τέσσερα χρόνια περίπου θα πηγαινοέρχεται μέχρι να γίνει δεκτή η παραίτησή του ,τον Μάρτιο του 1908. Για δεκαέξι χρόνια, και παρά το ασθενικό του σώμα, θα εργαστεί σκληρά τόσο για την πνευματική πρόοδο της μονής, όσο και όλων των Αιγινητών. Θα γίνει ο λειτουργός, ο πνευματικός, ο διδάσκαλος, ο βοηθός των πτωχών και των αδυνάτων, ο επισκέπτης των αρρώστων και των φυλακισμένων. Διακονώντας ως απλός ιερέας, εργαζόμενος σε χειρωνακτικές εργασίες , επιδιορθώνοντας τα υποδήματα των μοναχών, μεταφέροντας λίθους στους ώμους για το χτίσιμο της μονής. Μέχρι την μέρα που βαρειά άρρωστος θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο των Αθηνών. Εκεί και ύστερα από νοσηλεία δύο μηνών, την 9η Νοεμβρίου 1920 θα αφήσει τούτη την πρόσκαιρη ζωή, για να μεταφερθεί στη ουράνιο Βασιλεία. Το σεπτό του λείψανο μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στην Αίγινα, σε τόπο που ο ίδιος είχε επιλέξει.
Την 3η Σεπτεμβρίου του 1953 έγινε επίσημη ανακομιδή των αγίων λειψάνων, και την 5η Νοεμβρίου του 1961 έγινε η επίσημη ανακήρυξη του ως Οσίου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Πηγή: www.imhydra.gr/TopicAgiologyAgNektar.htm

Απολυτίκιο

«Σηλυβρίας τόν γόνον καί Αἰγίνης τόν ἒφορον, τόν ἐσχάτοις χρόνοις φανέντα, ἀρετής φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ὡς ἒνθεον θεράποντα Χριστοῦ• ἀναβλύζει γἀρ ἰάσεις παντοδαπάς, τοῖς εὐλαβῶς κραυγάζουσι• δόξα τῷ σέ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σέ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά σοῦ, πᾶσιν ἰάματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: