Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Του Γεωργίου Φ. Παπαδόπουλου- Κήρυκα του θείου λόγου

Όταν κάποτε ρώτησαν τον ανθέλληνα Κίσιγκερ οι εχθροί της Ελλάδας τι πρέπει να κάνουν ώστε να αφελληνίσουν το λαό και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην ελληνική κοινωνία, εκείνος απάντησε <<Να τους απομακρύνετε από την πίστη, τα ήθη και τις παραδόσεις τους, γιατί αυτά τους κρατούν μέχρι σήμερα ενωμένους όπου γης>>.

Και φρόντισαν από τότε αρκετοί εχθροί – ή και άσπονδοι <<φίλοι μας>> – να εφαρμόσουν πλήρως το ανθελληνικό αυτό σχέδιο, αρχής γενομένης από τις κάθε λογής αιρέσεις και παραφυάδες που λυμαίνονται τον τόπο δήθεν κηρύττοντας Χριστό που κάθε άλλο παρά …Χριστός είναι όπως τον κηρύττουν…, με ορμητήριο την Ουνία (παρακλάδι του Βατικανού), το Ισραήλ και τις Η.Π.Α.

Το όλο θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση και δεν μας φτάνει ούτε ολόκληρη η εφημερίδα να το αναπτύξουμε όπως πρέπει. Γενικά, όμως, ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι οι <<κύριοι>> αυτοί αρνούνται την Θεότητα του Χριστού, την ύπαρξη της Αγίας Τριάδας ως Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Θεότητος, την Παναγία ως Μητέρα του Θεού, τους Αγίους, τα Μυστήρια, την Ιερωσύνη και την Αποστολική διαδοχή, κανείς δε από αυτούς δεν κάνει το σημείο του Σταυρού (πείτε σε κάποιον απ΄ αυτούς να κάνει το Σταυρό του να δείτε…). 

Αντιπαρερχόμαστε την Παπική θρησκεία η οποία εμπλούτισε με πλείστα όσα δεινά τον τόπο αλλά και την ανθρωπότητα ολόκληρη και η οποία διαστρέβλωσε το Ευαγγέλιο και τον λόγο των Πατέρων της Εκκλησίας μας όσο κανείς άλλος, κρύβεται δε κάτω από το προσωπείο και τον μανδύα μιας ακατάσχετης δήθεν ΄΄αγαπολογίας΄΄, επιχειρώντας να προσεταιριστεί οπαδούς και πιστούς και επικεντρωνόμαστε σε ορισμένες μόνον από τις σύγχρονες αιρέσεις που έχουν εμφανιστεί και στο νησί μας.

Έτσι, κι εδώ στην ακριτική μας Χίο έχουν εμφανιστεί προ πολλού τρεις αιρέσεις: Οι Χιλιαστές (ή Μάρτυρες του Ιεχωβά), οι Πεντηκοστιανοί (ή Ελευθέρα Εκκλησιά της Πεντηκοστής) και οι Ευαγγελιστές. Βεβαίως, το γεγονός ότι και οι ίδιοι μεταξύ τους έχουν διασπαστεί και έχουν ιδρύσει στα ίδια κράτη 5 ή 10 ή 15 …<<εκκλησίες>> μαρτυρεί από μόνο του ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ούτε όσιο ούτε ιερό. Βραχυκυκλομένοι οι ίδιοι στις αιρετικές τους δοξασίες αδυνατούν ή και αρνούνται να κατανοήσουν (για άλλους – προσωπικούς και οικογενειακούς – λόγους) την πλάνη στην οποία βρίσκονται και συμπεριφέρονται … περίεργα και πολλάκις προκλητικά.

Είδα έναν Μάρτυρα του Ιεχωβά (Χιλιαστή) να κάθεται σε παγκάκι και μάλιστα σταυροπόδι τη στιγμή που γινόταν η έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Είδα κι έναν άλλο στο Νοσοκομείο να αρνείται να δώσει αίμα (της ίδιας, σπάνιας, ομάδας αίματος) σε συμπολίτη μας ο οποίος κινδύνευε να πεθάνει από αιμορραγία. Άλλος πάλι στο Στρατό δεν ήθελε να κάνει σκοπιές ούτε να κρατά τουφέκι. <<Ωραίους τύπους>> θρέφει η πατρίδα μας…

Κάποιοι εξ αυτών έχει παρατηρηθεί να προκαλούν ζημιές σε προσκυνητάρια και εξωκκλήσια, ενώ ορισμένοι άλλοι θέλουν ντε και καλά να μπουν στα χριστιανικά σπίτια και να μιλήσουν για… Χριστό, Αυτόν που εκείνοι είτε αγνοούν είτε επιμελώς παρερμηνεύουν…(!). Και όλα τούτα με ένα πρόσχημα ευγένειας, λεπτότητας και καθωσπρεπισμού, δηλαδή μια χλιαρή – εμετική στάση απέναντι σε ζητήματα πίστεως και εθνικής υπερηφάνειας.

Έντυπα που εκδίδουν και διανέμουν είναι το <<Ξύπνα>>, η <<Σκοπιά>>, ο <<Χριστιανισμός>>, κ.α.

Στην Ιερά Μητρόπολη Χίου υφίσταται ειδική αντιαιρετική Επιτροπή. Θεωρείται, λοιπόν, απαραίτητο κάθε πιστός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση και να έχει τουλάχιστον την απαιτούμενη γνώση να αντικρούσει με απτά επιχειρήματα τις πλάνες τους. Σε περίπτωση που αδυνατεί να το πράξει καλό είναι να απευθύνεται στον Ιερέα της ενορίας του.

Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια στο Χαλκειός, όταν ζούσε - ο αείμνηστος σήμερα – Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Πουλής, ο άγιος αυτός Ιερέας του Υψίστου, που είχαν φωλιάσει όλοι οι Χιλιαστές στο χωριό εκείνο. Και κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να τους διαλύσει και να μην υπάρχει ούτε ένας. Οι περισσότεροι μετανόησαν χάρη στη δική του μεσιτεία. Ας είναι η μνήμη του αιώνια και η ευχή του μαζί μας.

Κάποιοι άλλοι, Χριστιανοί Ορθόδοξοι όντες, έχουν αναγάγει σε γυμναστική αποκρυφιστικές και ινδουιστικές μεθόδους, όπως τη <<γιόγκα>> (ή το ΄΄ξαδερφάκι΄΄ της, το <<ρείκι>>), που εφαρμόζονται σε βουδιστικές και ινδουιστικές τελετές. Η άγνοιά τους δε είναι τόση, που εάν η Εκκλησία μιλήσει, καταδικάζοντάς τις, βγαίνουν και χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους Της ως δήθεν σκοταδιστές διότι –λένε, αυτοί οι ανίδεοι, ότι– δεν γνωρίζουν τη σύγχρονη αυτή μέθοδο γυμναστικής. Στον αντίποδα, όμως, αυτού του παρανοϊκού ισχυρισμού τους, εμείς λέγουμε ότι, εκείνοι (δηλαδή οι οπαδοί και φίλοι της <<γιόγκα>>) έχουν άγνοια περί θεολογίας, θρησκειών και τελετών. Η <<γιόγκα>> είναι μια μέθοδος (από τις πάμπολλες) των υποτιθέμενων μετενσαρκώσεων, που εφαρμόζουν οι ανατολικές θρησκείες, επιδρά δε –εν τέλει– βλαβερά στην ψυχική υγεία του ανθρώπου και οδηγεί την ανθρώπινη σκέψη και λογική σε επικίνδυνες ατραπούς. Και για να μην επικαλεστώ λόγους θεολόγων ή κοινωνιολόγων, θα επικαλεστώ λόγους ιατρών, ψυχιάτρων και αθλιάτρων, οι οποίοι διδάσκουν στις ΤΕΦΑΑ και οι οποίοι έχουν εντρυφήσει στα περί <<γιόγκας>>, έχοντας, μάλιστα κάποιοι, δημοσιεύσει τα συμπεράσματά τους για την επιβλαβή αυτή υποτιθέμενη ΄΄μέθοδο΄΄ γυμναστικής.

Στην Αγία Γραφή αναφέρεται να είμαστε αρκετά προσεκτικοί έναντι των <<ψευδοπροφητών>> (βλέπε σήμερα όλους εκείνους τους δήθεν φιλάνθρωπους ΄΄αιρετίσκους΄΄ οι οποίοι μιλούν όχι μόνο περί Θεού αλλά και περί εξεύρεσης νέων τρόπων ζωής που οδηγούν στην ευμάρεια… και το ευ ζην…!, αδιακρίτως μεθόδων υλοποίησης των σχεδίων τους – ο σοφός Ντοσκογιέφσκι έλεγε <<χωρίς Θεό τα πάντα επιτρέπονται>>, ο δε Απόστολος Παύλος <<ζήλον Θεού έχουσι αλλ΄ ου κατ΄ επίγνωσιν>>), οι οποίοι θα επιχειρήσουν να μας πλησιάσουν <<ως λύκοι εν ενδύμασι προβάτων>>.

Τέλος, κάποιες άλλες αυτοαποκαλούμενες φιλοσοφικές κινήσεις ή κινήσεις ψυχολογίας, όπως η γνωστή <<αρμονική ζωή>>, συνιστούν απερίφραστα σύγχρονες αιρέσεις, οι οποίες επίσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον τόπο, παρουσιαζόμενες ως δήθεν ΄΄πνευματικές΄΄ κινήσεις που, όμως, αποσιωπούν ότι έχουν τελετουργικό, δηλαδή λατρευτικό τυπικό στη δράση τους και ως εκ τούτου απευθύνονται σε δυνάμεις αλλότριες από τον πραγματικό Θεό. <<Ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν>>, αναφέρει ο Κύριος στο ιερό Ευαγγέλιο, κανένας δεν μπορεί να θεωρείται Χριστιανός και δη Ορθόδοξος και να κάνει <<διπλή λατρευτική ζωή>>, είτε αυτή λέγεται ΄΄κίνηση πνευματισμού΄΄ είτε ΄΄τεκτονισμός (μασονία)΄΄, είτε οτιδήποτε άλλο παρεμφερές ή παραφυές.

Σε όσους έχουν ειλικρινή διάθεση να πληροφορηθούν περισσότερα, είμαι στη διάθεσή τους, όποτε το θελήσουν και με χρειαστούν.- 

Δεν υπάρχουν σχόλια: