ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΨΑΡΩΝ
Του Γιώργου Φ. Παπαδόπουλου – Δημοτικού Συμβούλου Χίου
<<Λαός χωρίς παρελθόν (ιστορία) είναι λαός χωρίς μέλλον>> διακηρύττει ένας σοφός Ιστορικός.
Αναμφίβολα η ιστορία του λαού μας έχει ριζώσει βαθιά στην καρδιά και τη συνείδηση του Έλληνα, γιατί αυτό του έμαθαν οι πρόγονοί του ατενίζοντας το σθένος, την πίστη και την ηρωική θυσία των ενδόξων ευπατρίδων συμπατριωτών μας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλών ειδών μνημεία. Μνημεία αρχαία, σύγχρονα, χώροι λατρείας, χώροι εθνικής υπερηφάνειας, χώροι προβολής των ελληνικών ιδεωδών, χώροι ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού, χώροι σοφίας και σύνεσης, αυταπάρνησης και ηρωισμού. Χώροι ιεροί που διατρανώνουν μέχρι σήμερα και σηματοδοτούν τη βιωτή του Έλληνα, τους αγώνες για την πολυπόθητη ελευθερία από τη δυναστεία των τυράννων μας, χώροι έμπνευσης και τιμής σ΄ εκείνους που τίμησαν και τιμήθηκαν απ΄ τη γενέτειρα γη.
Ένας απ΄ αυτούς τους Ιερούς χώρους που αποτελεί καύχημα για την ελληνική ιστορία και την εγχώρια – και όχι μόνον – παράδοση είναι ο Ναός του Αγίου Νικολάου των Ψαρών.
Οι γνώστες και μελετητές της ιστορίας γνωρίζουν τη σπουδαιότητα και τη σημασία του Ιερού αυτού Ναού, καθώς και τη συμβολή του στην πίστη και τη στήριξη των ηρώων του Γένους αλλά ακόμη και Αγίων Νεομαρτύρων ανδρών, γυναικών και παιδιών.
Ο Αγ. Νικόλαος των Ψαρών αποτελεί το σέμνωμα του μικρού, ηρωικού νησιού με την τεράστια συμβολή στην ελληνική και την παγκόσμια ιστορία. Μια ιστορία που άλλαξε τον ρου της ανθρωπότητας.
Δικαίως, λοιπόν, επικεντρώνουν σ΄ αυτόν το έντονο ενδιαφέρον τους, ο Εφημέριος του νησιού Αρχιμ. π. Ιωακείμ Αρχοντός, ο Δήμαρχος Ψαρών, ο Νομάρχης Χίου, οι Βουλευτές του Νομού μας, σύσσωμη η Ψαριανή κοινωνία, κ.α. για την αποκατάσταση και επισκευή αυτού του ιστορικού μνημείου που προστατεύεται από την ισχύουσα Νομοθεσία περί μνημείων, αρχαιοτήτων, κλπ.
Απαραίτητη κρίνεται η άμεση επισκευή του από το Υπουργείο Πολιτισμού (μέσω του ΕΣΠΑ, επιλεγόμενου και Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης – ΚΠΣ) ιδιαίτερα κατά την παρούσα φάση όπου υπάρχει έτοιμη - ΄΄ώριμη΄΄ - μελέτη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, ώστε το έργο αυτό να συμπεριληφθεί στα υπό ένταξη του προαναφερθέντος ΚΠΣ.
Ως γνωστόν, πέραν της αρνητικής επίδρασης του πανδαμάτορα χρόνου στο ιστορικό αυτό μνημείο, ο Ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου καταπονήθηκε στατικά στο μέγιστο βαθμό, λόγω των συχνών σεισμικών δονήσεων που έπληξαν τα Ψαρά κατά ικανό χρονικό διάστημα στο πρόσφατο παρελθόν.
Ευχή και προσδοκία όλων μας είναι να ξεκινήσουν οι αναστηλωτικές εργασίες στον Αγ. Νικόλαο το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποδοθεί και πάλι σε κοινή- λατρευτική χρήση, σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε από τους ευλαβείς ευπατρίδες κτήτορές του και να τιμάται εκεί η ετήσια επέτειος της μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Εν κατακλείδι, να επισημάνουμε ότι, καθοριστική είναι και η συμβολή της συμπατριώτισσάς μας, Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, Κας Λίνας Μενδώνη, η οποία πάντοτε, ως ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοιου είδους θέματα, φέρνει σε πέρας με απόλυτη επιτυχία, κάθε πολιτιστικό και πολιτισμικό εγχείρημα άπτεται των αρμοδιοτήτων της.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου