Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Σχέσεις συνεργασίας Εκκλησίας - Κράτους

Του Άγγελου Κωβαίου από το ΒΗΜΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος υπερασπίστηκε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη την προσφορά της, την οποία προσδιόρισε σε 100 εκατ. ευρώ ετησίως
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είχε την ευκαιρία να μεταφέρει απευθείας τις απόψεις του στα μέλη της κυβέρνησης

Σε νέα βάση τίθενται οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας μετά τη χθεσινή παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την επισήμανση του ιδίου του Πρωθυπουργού, γυρίζει «μια καινούργια σελίδα διαλόγου και συνεργασίας στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας», ενώ χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του κ. Γ. Παπανδρέου στην έναρξη της συνεδρίασης, όταν τόνισε ότι δεν είναι σήμερα ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για να συζητηθούν οι διακριτές σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος υπερασπίστηκε την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να το λάβει υπόψη του και σημείωσε ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα που το παρεμποδίζουν.
Σύμφωνα με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και συνεργάτες του Πρωθυπουργού με τη χθεσινή παρουσία του κ. Ιερώνυμου στο Υπουργικό Συμβούλιο επετεύχθησαν δύο στόχοι: αφενός να εκτονωθούν κάποιες ενδεχόμενες αντιδράσεις από συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες και αφετέρου να διαλυθεί κάθε ενδεχόμενη εντύπωση περί διάθεσης της κυβέρνησης να ανοίξει μέτωπο με την Εκκλησία είτε για θέματα των σχέσεών τους είτε για οικονομικά ζητήματα (φορολόγηση εκκλησιαστικής περιουσίας κ.ά.).
Οπως σημείωσε πάντως υπουργός της κυβέρνησης σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση μετά τη συνεδρίαση, με τη χθεσινή παρουσία του ο κ. Ιερώνυμος μετέφερε με σαφήνεια τα μηνύματα της Εκκλησίας προς την κυβέρνηση, η οποία έδειξε ότι τα έλαβε. Ζητούμενο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι το κατά πόσον έστειλε και η κυβέρνηση τα δικά της μηνύματα.
O κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι χρέος της Πολιτείας να στηρίζει την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας και απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο χρησιμοποίησε μια κατά πολλούς ενδεικτική φράση, μιλώντας για τους «σωστούς ρόλους που πρέπει να έχουμε μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, αλλά και μια συνεργασία για μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο».
Κατά τη σύντομη παρέμβασή του ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε και υπερασπίστηκε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και έδωσε ένα σαφές μήνυμα, όπως εκτιμούσαν έπειτα από τη συνεδρίαση μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου: ότι ο ρόλος της Εκκλησίας θα παραμείνει ενεργός και ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της την προσφορά της, την οποία μάλιστα προσδιόρισε σε 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε την υποστήριξη και συνδρομή της κυβέρνησης ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας για την αξιοποίηση ακινήτων. Οπως σημείωσε δε, τα χρήματα του φορέα αυτού «δεν θα γίνουν μετοχές της Εκκλησίας, ούτε θα πηγαίνουν στον κρατικό κορβανά» , αλλά θα αξιοποιηθούν σε προνοιακές δομές.
Επιπλέον ο κ. Ιερώνυμος προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να παραστεί σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου, την οποία χαρακτήρισε «μικρό υπουργικό συμβούλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: