Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Οι νέοι αποφεύγουν να γίνουν κληρικοί Και οι γυναίκες στρέφουν την πλάτη στους παπάδες

Γράφει η εφημερίδα "Πρωινός λόγος":

Την άρνηση νέων γυναικών να γίνουν σύζυγοι υποψηφίων κληρικών, επεσήμαναν οι Μητροπολίτες Πρέβεζας και Άρτας, αλλά και ο Γιαννιώτης Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος Βλάχος.
Οι Μητροπολίτες προσεγγίζουν κοινωνιολογικά το φαινόμενο, λέγοντας: «Όντως υπάρχει ζήτημα προσέλευσης εφημεριακού κλήρου. Το πρώτο πρόβλημα είναι η μόρφωση του κλήρου και το δεύτερο η έλλειψη πρεσβυτέρων. Παρόλο που πολλοί νέοι θα μπορούσαν να λύσουν το επαγγελματικό πρόβλημά τους με τρόπο αρκετά αξιοπρεπή, εν τούτοις φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί η κάλυψη αυτών των κενών».
Όπως επισημαίνουν οι Μητροπολίτες, αλλά και ιερείς, οι ελλείψεις στην Ήπειρο αντιμετωπίζονται με… ενοριακό «Καποδίστρια». Δηλαδή ένας κληρικός αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει ακόμη και μέχρι επτά χωριά!
Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερα κυρίως στις μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης, όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.
Αναζητούνται υποψήφιες πρεσβυτέρες! Θα μπορούσε να είναι αγγελία της Ιεράς Συνόδου, αφού το πρόβλημα με τους υποψήφιους παπάδες που ψάχνουν σύζυγο, αλλά δεν βρίσκουν, συνεχώς μεγαλώνει.
Και η Εκκλησία αποφάσισε να το αντιμετωπίσει. Όχι με… γραφείο συνοικεσίων, αλλά με μια επιτροπή, που θα αναλάβει να προετοιμάσει τις υποψήφιες πρεσβυτέρες και να τους εξηγήσει ότι η ζωή μ' έναν παπά δεν είναι... μαρτύριο.
Αντικειμενικός σκοπός της σύστασης της επιτροπής δεν είναι η… πλύση εγκεφάλου των υποψηφίων πρεσβυτέρων, ούτε κάποια προσπάθεια να επηρεαστούν.
Στόχος της επιτροπής είναι να εξηγήσουν ότι η ζωή των συζύγων των παπάδων δεν διαφέρει σε τίποτα από τη ζωή των άλλων γυναικών.
Το πρόβλημα με τις γυναίκες που αποφεύγουν να κάνουν οικογένεια με παπάδες έρχεται να προστεθεί σ' ένα άλλο εξίσου σοβαρό, που έχει σχέση με τις συζύγους των παπάδων οι οποίες είτε ζητούν διαζύγιο, είτε τους εγκαταλείπουν αφήνοντάς τους μόνους να αναλάβουν τα οικογενειακά βάρη.
Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια: