Στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υπό την καθοδήγηση του οποίου η Εκκλησία εφαρμόζει προνοιακά προγράμματα για Έλληνες και αλλοδαπούς, γεγονός που υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.. (www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1758351 )
Από το 1833 είχε να καθήσει αρχιεπίσκοπος μεταξύ των υπουργών
Της Μαρίας Αντωνιάδου από το ΒΗΜΑ
Ιστορικής και συμβολικής σημασίας κίνηση χαρακτηρίζεται η χθεσινή ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς σύμφωνα με μελετητές ο κ. Ιερώνυμος είναι ο πρώτος Προκαθήμενος που παραβρίσκεται σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από το 1833, οπότε και ανακηρύχθηκε μονομερώς το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ταυτόχρονα ιστορικής σημασίας θεωρείται και η πρόσκληση την οποία απηύθυνε στον Πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος να παρευρεθεί σε μια συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας, αλλά και η αποδοχή της από την πλευρά του κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς ουδέποτε εν ενεργεία πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε τέτοιου είδους συνεδρίαση από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.
Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου στις 12 χθες το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο και του ζήτησε να επισκεφθεί έναν από τους χώρους όπου καθημερινά η Εκκλησία μοιράζει συσσίτια. Η συνάντηση κλείστηκε για τις 3 το μεσημέρι και ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκαν μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη, τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη κ. Γαβριήλ Παπανικολάου και τον γενικό διευθυντή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη» κ. Κ. Δήμτσα στο Κέντρο Αστέγων του δήμου στην οδό Πειραιώς, όπου καθημερινά η Αρχιεπισκοπή διανέμει 1.600 μερίδες σε αστέγους, μετανάστες, παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρήση ουσιών αλλά και άλλους ανθρώπους που στερούνται τα προς το ζην.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός μετέβησαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με το ίδιο αυτοκίνητο και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες άνθρωποι, όπως σημείωσαν συνεργάτες του κ. Ιερωνύμου.
Η παρουσία του κ. Ιερωνύμου στο Υπουργικό Συμβούλιο, επεσήμαιναν μιλώντας στο «Βήμα» γνωστοί ιεράρχες, αποτελεί ένα ενωτικό μήνυμα για τον ελληνικό λαό. «Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τεράστια. Η Εκκλησία σε όλον τον κόσμο πιέζεται από κινήσεις όπως η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και των εικόνων από τα σχολεία. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι» τόνιζαν συνοδικοί μητροπολίτες.
Την ίδια ώρα, όπως σημείωναν οι ίδιοι ιεράρχες, η πρόσκληση του κ. Παπανδρέου ενισχύει τον Αρχιεπίσκοπο στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, καθώς σταματάει, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τις φωνές αντίδρασης των μητροπολιτών στις επιλογές του κ. Ιερωνύμου και των συνεργατών του. Άλλωστε τέτοιες στιγμές, αν και δεν συγκρίνονται, όπως τόνιζαν, μόνο οι μακαριστοί αρχιεπίσκοποι Δαμασκηνός Παπανδρέου, ως αντιβασιλέας αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, και ο από Τραπεζούντος Χρύσανθος Φιλιππίδης, ο οποίος συμμετείχε μεταξύ άλλων στις συνομιλίες που γίνονταν στο Παρίσι για τη Συνθήκη των Σεβρών, έζησαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βλέμματα όλων των αρχιερέων είναι πλέον στραμμένα προς τον κ. Ιερώνυμο. Αλλά, όπως σημείωναν κληρικοί, είναι επιδοκιμαστικά. Δεν λείπουν όμως και οι πρώτες επικριτικές ματιές. Οπως τονίζεται, σε άλλες εποχές και μόνον η συνάντηση με τον βασιλικό επίτροπο ο οποίος υπέγραφε τις αποφάσεις της Συνόδου για να έχουν εγκυρότητα σήμαινε ότι αυτός ο κληρικός ή ο μητροπολίτης απολάμβανε μεγάλες τιμές και δόξες στη διοίκηση της Εκκλησίας αλλά και ζηλόφθονες ματιές ή και σφοδρές επιθέσεις...
Ο θεσμός του βασιλικού επιτρόπου στην Εκκλησία ξεκίνησε επί βασιλείας Οθωνα και ίσχυσε ως και τις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Τη θέση υπηρέτησαν πολλοί γνωστοί νομικοί και θεολόγοι, όπως ο Βασίλειος Δέλλας, ο Αμίλκας Αλεβιζάτος και ο Νικόλαος Δαμαλάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου