Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Η ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Εφημερίδα "Η Αλήθεια":
Η ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Να προσφέρουμε έργα και υποδομές, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιερέων

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΙΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ΛΕΕΙ Ο ΑΡΧ. ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ
22/10/2009

Τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με τη δημιουργία ενός ταμείου εκκλησιαστικής πρόνοιας πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη σχετική εισήγησή του ενώπιον της Ιεράς Συνόδου την περασμένη Πέμπτη. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Διονύσιος μετέχει της Ιεράς Συνόδου όπως οι μητροπολίτες όλης της χώρας πλην Δωδεκανήσου και Κρήτης που υπάγονται στο Πατριαρχείο. Σε επικοινωνία μας με τα γραφεία της Μητροπόλεως ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Δημήτριος Γιόμελος σημείωσε ότι η Μητρόπολη της Χίου αποτελεί παράδειγμα για όλη την Ελλάδα, θυμίζοντας τις δωρεές που έχει κάνει ξεκινώντας από τον Οίκο Αγάπης όπου τώρα φιλοξενείται το Διονυσίειο Οικοτροφείο, το «Διονυσίειον» Ενιαίο εκκλησιαστικό Λύκειο Β. Αιγαίου, και καταλήγοντας στην πρόσφατη δωρεά του οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί το Λύκειο στη Βόρεια πλευρά της πόλης. Αναλυτικά οι παραχωρήσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Σεβασμιότατος κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του περιλαμβάνονται σε ένα πολυσέλιδο φαξ που στάλθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Χίου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο χώρος για την απόρριψη απορριμμάτων, για την ανέγερση Εργατικών Κατοικιών, δωρεές σε παιδικούς σταθμούς, για την ανέγερση του ΚΤΕΟ, για την κατασκευή χώρων άθλησης, για τη Δημοτική Λαχαναγορά, για τη δημιουργία Στρατοπέδου, Δημοτικού Κοιμητηρίου ακόμη και άλσους στο Αίπος.


Για το ίδιο θέμα ζητήσαμε και την άποψη του Συνδέσμου Κληρικών και συγκεκριμένα του Προέδρου του π. Γεώργιου Κωνσταντίνου ο οποίος συμφώνησε με τη θέση του Αρχιεπισκόπου. Αρχικά διευκρίνισε ότι «είναι μια πλάνη ότι όλες οι εκκλησίες έχουν μεγάλη περιουσία. Υπάρχουν και εκκλησίες που μόλις τα βγάζουν πέρα. Πρέπει να υπάρχει μια εσωτερική αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι πιο πλούσιες μητροπόλεις, ενορίες και μονές προς τις πιο φτωχές. Αυτή η εσωτερική αλληλεγγύη έγκειται στην οικονομική βοήθεια για ό,τι καλό θέλει να πράξει η μικρότερη οικονομικά».

Ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου θεωρεί ότι πρέπει η αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας να γίνει προς την κατεύθυνση δημιουργίας προνoιακών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Πρότασή του είναι ο σχεδιασμός αυτών των έργων να γίνει από κοινού με την Πολιτεία αλλά να τα υλοποιήσει η εκκλησία. «Να έχει το θάρρος και τη δύναμη να προΐσταται καλών έργων». Ωστόσο διευκρίνισε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να σπαταλάται ή να χαρίζεται η εκκλησιαστική περιουσία όταν μάλιστα εκείνος που τη διαχειρίζεται δεν είναι εκείνος που τη συγκέντρωσε».

Ερωτώμενος για τον «Οίκο Αγάπης» σημείωσε ότι είναι καλό να δίνεται κάτι για το κοινωνικό σύνολο, ωστόσο είναι πρόβλημα να βαλτώνει και μετά να γίνονται έρανοι για να λειτουργήσει. «Η Εκκλησία πρέπει να έχει πρόγραμμα σε αυτή τη συνεργασία με το κράτος και να λειτουργεί το ίδρυμα ιδίοις εξόδοις. Σημασία έχει η αξιοποίηση της περιουσίας. Αν είναι να κάνουμε κάτι και να το χρηματοδοτεί το κράτος, ας το κάνει το κράτος». Παράλληλα ο π. Γ. Κωνσταντίνου σημείωσε τη δυνατότητα που έχει η Εκκλησία να κινητοποιεί την εθελοντική προσφορά και δράση. Φυσικά η στελέχωση τέτοιων ιδρυμάτων θα πρέπει να γίνεται - σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών - με αξιοκρατικά κριτήρια από εξειδικευμένο προσωπικό.

Τη διαφωνία του εξέφρασε ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου για το γεγονός ότι «η Μητρόπολη χαρίζει οικόπεδα εξ ονόματος των εκκλησιών. Έτσι εξαφανίζεται η προσωπικότητα των ιερέων και των επιτρόπων». «Δεν αντιλέγω στις απόλυτες ανάγκες παραχωρήσεων αλλά να γίνονται αφού καλύπτονται πρώτα οι ανάγκες της κάθε ενορίας, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί το πολυποίκιλο έργο της» σχολίασε ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου.

Για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού σαν αυτόν που προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, χρειάζεται σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου ένα κατάλληλο επιτελείο που να έχει όρεξη για δουλειά, να μην έχει γραφειοκρατικό πνεύμα και να έχει τις κατάλληλες μορφωτικές προϋποθέσεις, με σκοπό να μπορεί να αντιληφθεί τα μηνύματα των καιρών. Θεωρώντας ότι η Μητρόπολη δεν έχει αντιληφθεί τα μηνύματα των καιρών ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου σχολίασε ότι: «Πρέπει να δούμε εξ αρχής τον τρόπο της φιλανθρωπίας ο οποίος μέχρι τώρα βασιζόταν στη διανομή ποσών τα οποία κατά το μεγαλύτερό τους μέρος προέρχονται από αναγκαστικές εισφορές των ενοριών και εισπράξεις του προσκυνήματος της Αγ. Μαρκέλλας. Ο τόπος έχει ανάγκη από έργα και υποδομές στα οποία μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά η Εκκλησία ώστε να είναι σύμφωνα τα έργα της με τον ευαγγελικό λόγο.»

Μετά την κριτική που άσκησε έμμεσα ή άμεσα στην Μητρόπολη για τα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της φιλανθρωπίας, διευκρίνισε ότι «δεν ισοπεδώνει αυτό που έχει γίνει». Γενικά σχολίασε ότι τα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι «επώδυνα όταν μάλιστα γίνονται σε περιόδους με μεγάλα οικονομικά προβλήματα που απασχολούν το λαό».

Συνεκτιμώντας την κρίση ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου κατέληξε λέγοντας ότι το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας πρέπει να το «δούμε με τη σωφροσύνη που το είδε ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος».

Ευγ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: