Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Πρώτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος



Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας ανακοίνωσε τα εξής:

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009, σε πρώτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.


Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, ο οποίος απουσίασε ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, αναφέρθηκε στα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως και την αναγκαιότητά τους για τη ζωή της Εκκλησίας, εισηγήθηκε δε την καθιέρωση και «Δεύτερης Σύναξης της Ιεραρχίας κατά μήνα Μάρτιο κάθε έτους, για να προωθηθούν θέματα» που ενδιαφέρουν την Εκκλησία. Καταλήγοντας πρότεινε να προηγηθεί η πλήρωση των δύο κενωθεισών Μητροπολιτικών Εδρών Πολυανής και Κιλκισίου και Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1 του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», και ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών της Σεπτής Ιεραρχίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και επεσήμανε τον σεβασμό όλων στο Συνοδικό Θεσμό της Εκκλησίας και τόνισε ότι η τακτική Σύγκληση της Ιεραρχίας γίνεται σύμφωνα με τον Νόμο και τους Ιερούς Κανόνες, με την ενεργό συμμετοχή των Ιεραρχών και με αίσθημα ελευθερίας και ευθύνης, κατά τις συζητήσεις και την λήψη αποφάσεων, εντός του πνεύματος της ενότητος της Εκκλησίας.

Μετά ταύτα, εγένετο η ψηφοφορία για την εγγραφή των υποψηφίων στον Κατάλογο «Των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων». Από την καταμέτρηση των ψήφων διαπιστώθηκε ότι ενεγράφησαν άπαντες.

Κατόπιν άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως των δύο κενών Μητροπολιτικών Εδρών, με τα εξής αποτελέσματα :

α) Γιά την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, επί ψηφισάντων 75 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 63 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 5 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 4 λευκές ψήφοι και 3 άκυροι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου δι’ εκλογής.

β) Για την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος επί ψηφισάντων 75 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 6 ψήφους. Ευρέθησαν ακόμη 4 λευκές ψήφοι και 3 άκυροι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρχιμανδρίτης κ. Εμμανουήλ Σιγάλας ψήφους 60,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Τασσιάς ψήφους 46,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης ψήφους 20,

Εὑρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Εμμανουήλ Σιγάλας, με 47 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ έλαβε 19 ψήφους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Τασσιάς ευρέθησαν 6 λευκές ψήφοι και 5 άκυροι.

Στη συνέχεια άρχισε η διαδικασία πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Θεοφιλ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός ψήφους 47,

2) Αρχιμανδρίτης κ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος ψήφους 38,

3) Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Αθανασόπουλος ψήφους 15,

Εὑρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός, με 43 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ έλαβε 31 ψήφους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος. Επίσης ευρέθησαν 2 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη ψήφος.

Μετά την ολοκλήρωση της Ψηφοφορίας ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των δύο νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών.

Έπειτα και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνός, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: