Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Τριήμερο σεμινάριο για τον Αυτισμό πραγματοποίησε ο Οργανισμός "Άγιος Λουκάς Κριμαίας"

Από τον Οργανισμό Προαγωγής της Υγείας Άγιος Λουκάς Κριμαίας  λάβαμε και δημοσιεύουμε τα ακόλουθα:


Πραγματοποίηση Τριήμερου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου από τον Οργανισμό «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας με θέμα: Δομημένη Εκπαίδευση για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού

Την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι, το τρίτο κατά σειρά για την φετινή χρονιά τριήμερο Σεμινάριο για το πρόγραμμα ΤΕACCH (Θεραπεία και Εκπαίδευση Παιδιών με Αυτισμό και Διαταραχές Επικοινωνίας), με εισηγήτρια την κα Βάγια Παπαγεωργίου, MD Παιδοψυχίατρο και Ειδικό TEACCH, που διοργάνωσε Ο Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Κοσμά, που πραγματοποίησε τον αγιασμό για την έναρξή του.


Στο χαιρετισμό του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, κήρυξε την έναρξη του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου και καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Τόνισε τη σημασία πραγματοποίησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων από τον Οργανισμό «Άγιος Λουκάς Κριμαίας», τη σπουδαιότητα για διαρκή εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής και το σημαντικό ρόλο, που καλείται να παίξει σήμερα η Εκκλησία, στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης των οικογενειών με παιδιά με διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού. Κάλεσε όλους, όσους συμμετείχαν στο Σεμινάριο, να είναι πάντα δίπλα στα παιδιά με αυτισμό και στους Γονείς αυτών, καθώς πρόκειται για μια δύσκολη δοκιμασία, η οποία χρειάζεται τη διαρκή στήριξή τους, ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι. Επισήμανε επίσης, ότι στο χώρο της Εκκλησίας ο άνθρωπος ως ψυχική και σωματική οντότητα, ως το «συναμφότερον», μπορεί να θεραπευτεί και για τις ψυχικές και τις σωματικές αδυναμίες του.


Κατά την έναρξη του Σεμιναρίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και Πρόεδρος του Οργανισμού « Άγιος Λουκάς Κριμαίας» κ. Κοσμάς τίμησε τον κ. Χρήστο Αλεξίου, Καθηγητή Πανεπιστημίου, ιδρυτή και επίτιμο πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) και αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αυτισμού, για τη μακρόχρονη και σημαντική προσφορά του στον χώρου του Αυτισμού στην Ελλάδα. Στο χαιρετισμό του ο κ. Αλεξίου, αφού ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση, που του έγινε από τον Οργανισμό, μίλησε για την εμπειρία του όλα αυτά τα χρόνια που, είτε ως γονέας δύο παιδιών με διαταραχές του αυτισμού, είτε ως πρόεδρος της Ε.Ε.Π.Α.Α. , χαρακτήρισε αυτή με τα πιο μελανά χρώματα, σκιαγραφώντας την κατάσταση που βιώνουν στη χώρα μας τόσο τα άτομα που πάσχουν από αυτισμό όσο και οι οικογένειές τους.

Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής: «Υπάρχει παντελής έλλειψη υποδομών. Δεν υπάρχουν ειδικά σχολεία για τα παιδιά, ενώ για ενήλικες αυτιστικούς υπάρχουν μόνο δύο μονάδες, οι οποίες ιδρύθηκαν και λειτουργούν χάρη σε δωρεές -μία στα Ιωάννινα, δυναμικότητας 12 ατόμων και μία στη Λάρισα, για 10 άτομα. Και σκεφτείτε ότι τα παιδιά με αυτισμό στη χώρα μας ξεπερνούν τις 50.000. Όταν ενηλικιωθούν, τι θα γίνουν;» Η Ε.Ε.Π.Α.Α. από το 1992 έχει καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες πρόταση ίδρυσης ενός Εθνικού Δικτύου Κέντρων Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων, ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις, παρέμεινε, έκτοτε, στα συρτάρια. Μάλιστα, μόλις πέρυσι, το 2008, ψηφίσθηκε νόμος από το Υπουργείο Παιδείας για την υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες, κατόπιν πολλών πιέσεων από πολλούς φορείς ΑμεΑ.

Μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, διάβασε μερικά γράμματα γονέων παιδιών με αυτισμό στην Ελλάδα που έχει λάβει κατά καιρό, περιγράφοντας τις, πραγματικά, πολύ δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά και την αφόρητη ψυχολογική πίεση που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Επισήμανε τέλος, ότι μπορεί ο αυτισμός να είναι μια ανίατη ασθένεια, με την κατάλληλη ωστόσο φροντίδα-εκπαίδευση, τα άτομα με αυτισμό μπορούν να έχουν μια καλή και αξιοπρεπή ζωή. Έκλεισε το χαιρετισμό του, διαβάζοντας δύο εκπληκτικά ποιήματα ενός 9χρονου παιδιού με αυτισμό από την Ινδία!!!


Το Σεμινάριο παρακολούθησαν εξήντα επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Παιδοψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Λογοπεδικοί, Εργοθεραπευτές, Ειδικοί Παιδαγωγοί, Δάσκαλοι κ.λ.π.) καθώς και γονείς παιδιών με αυτισμό από όλη την Ελλάδα. Υπεύθυνος οργάνωσης του Σεμιναρίου ήταν ο κ. Βασίλης Σταμάτης, Ψυχολόγος M.Sc. – Νοσηλευτής, Εξωτερικός Συνεργάτης του Οργανισμού « Άγιος Λουκάς Κριμαίας».

Το πρόγραμμα του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου στηρίζεται στην κατανόηση των βασικών διαταραχών, που χαρακτηρίζουν τον αυτισμό και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την προσαρμογή και τη λειτουργικότητα του ατόμου στο κοινωνικό περιβάλλον. Η συνεργασία μεταξύ γονέων και επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευσης αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προγράμματος.

Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 26310 24959 ή να ενημερώνεστε από το Ιστολόγιο του Οργανισμού, στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση http://opyimaa.blogspot.com/ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: