Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Συνέρχεται από 12-16 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος


Συνέρχεται από την Δευτέρα 12 ως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009 στην τακτική της Συνέλευση η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου (Ιασίου 1).


Το πρωί της Δευτέρας, 12 Οκτωβρίου, (6:30-8:30) θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες των Συνεδριάσεων με Εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εισηγήσεις: του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου με θέμα:
α) «Ο περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων Νόμος. Πρότασις.,
β) Η διάταξις της παραγράφου 8 (περί διαθεσιμότητος Μητροπολιτών) του άρθρου 34 του Ν. 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα: «Η λειτουργία του Συνοδικού Πολιτεύματος στην Εκκλησία της Ελλάδος». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Μετά το τέλος των Εισηγήσεων θα γίνει η συμπλήρωση του Καταλόγου των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων Κληρικών.

Την επομένη, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες Εισηγήσεις:
α) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου με θέμα: «Αποτέφρωση νεκρών. Πρόκληση Ποιμαντικής ευθύνης και μαρτυρίας».

β) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλο-πόλεως κ. Ιερεμίου με θέμα: «Τρόποι κατηχήσεως του πληρώματος της Εκκλησίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες Εισηγήσεις:
α) του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με θέμα: «Εκκλησιαστική Περιουσία. Ιστορική Αναδρομή. Νέα πρόταση»,
β) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου με θέμα: «Η σημερινή κατάσταση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, ώρα 9:00 θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες Εισηγήσεις:
α) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου με θέμα: «Ενδογενή και Εξωγενή Προβλήματα της Ιερατικής διακονίας στην σημερινή Κοινωνία».

β) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου με θέμα: «Εικόνα του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας σήμερα». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες Εισηγήσεις:
α) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού με θέμα: «Περί των εξ (6) θέσεων Βοηθών Επισκόπων του Ν. 1951/ 1991»,
β) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου με θέμα: «Περί της άρσεως του επιτιμίου ακοινωνησίας εις τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην κ. Νικόδημον Γκατζιρούλην». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Τέλος η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ασχοληθεί με τρέχοντα Υπηρεσιακά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: