Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Ο π. Ευστάθιος Κολλάς, απαντά στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο


Το δελτίο τύπου της Δ. Ι. Σ. της 15ης Ιανουαρίου 2009, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

"Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού έλαβε υπ’ όψη τα αναφερθέντα υπό Μελών του Συνοδικού Δικαστηρίου για την μη ορθή εκκλησιαστική συμπεριφορά του Ιερέως Ευσταθίου Κολλά, Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, ως Συνηγόρου στα Συνοδικά Δικαστήρια, αποφάσισε να μην επιτρέψει του λοιπού την παράστασή του ως Συνηγόρου σε Εκκλησιαστικά Δικαστήρια."

Σκληρή ήταν η απάντηση του μαχητικού ιερέα π. Ευσταθίου Κολλά προς την Ιερά Σύνοδο:

Τα όσα όλως αορίστως και με σκοπιμότητα αναφέρονται στο ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ της ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ της 15-1-2009, είναι εντελώς αντι/Συνταγματικά και από Νομο/Κανονικής επόψεως όλως απαράδεκτα. Ο κάθε κατηγορούμενος δικαιούται όχι μόνον της έννομης προστασίας από τη Δικαιοσύνη της χώρας του και των Πειθαρχικών Συμβουλίων, αλλά και με τον συνήγορο της θελήσεώς του και όχι με αυτόν που επιθυμούν οι δικαστές του!! Αν λοιπόν η Ιερά Σύνοδος έχει απώτερο σκοπό να διαλύσει πράγματι τα εκκλησιαστικά δικαστήρια, τότε φυσικό επόμενο είναι να πάψει να υπάρχει και ο εκκλησιαστικός Συνήγορος. Αν όμως παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, και νομίζουν, μερικά μέλη της Ιεράς Συνόδου, ότι με αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς, τις μεθοδεύσεις, ενίοτε και τους προπηλακισμούς και τις ειρωνείες τους, αλλά και με ανακρίβειες θα συκοφαντήσουν και θα τρομοκρατήσουν έτσι τον εκκλησιαστικό Συνήγορο στην επιτέλεση του ιερού του έργου, τότε δικαιούνται να ηγούνται του παραλόγου.

Πύργος Ηλείας 15η Ιανουαρίου 2009
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΛΛΑΣ
ΘΕΟΛΟΓΟΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ

Η εφημερίδα «Espresso» γράφει σχετικά:

Ολα ξεκίνησαν όταν στις 14 Ιανουαρίου σε δικάσιμο του Πρωτοβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου κατηγορούμενος κληρικός υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης του προέδρου του, μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελετίου. «Το δικαστήριο -όπως μας εξήγησε ο εκκλησιαστικός συνήγορος π. Ευστάθιος Κολλάς- λόγω μη απαρτίας αδυνατούσε να κρίνει την αίτηση εξαίρεσης, επιχείρησε να πάρει θέση και να ορίσει δικάσιμο για την επομένη. Στο σημείο αυτό παρενέβην ως συνήγορος του κατηγορουμένου και με σεβασμό είπα στον μητροπολίτη ότι “δεν μπορείτε να μιλήσετε γιατί είστε εξαιρετέος” και από εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκαν αψιμαχίες, αλλά εκτός συνεδρίασης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: