Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 10 χρόνια (2008-2018) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009

Ο ΣΜΟΛΕΝΣΚ ΚΥΡΙΛΛΟΣ 16ος ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Το δημοσίευμα είναι από το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων Ρομφαία (27.01.09)
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η καταμέτρηση της μυστικής ψηφοφορίας της Τοπικής Συνόδου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Σωτήρος στην Μόσχα, η οποία εξέλεξε τον 16ο Πατριάρχη
Μόσχας και Πάσης Ρωσίας.

Στην μυστική ψηφοφορία έλαβαν μέρος 702 άτομα, τα οποία κλήθηκαν να ψηφίσουν μυστικά έναν από τους δύο υποψήφιους Μητροπολίτη Κύριλλο και Μητροπολίτη Κλήμη.

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοίνωσε ο Επικεφαλής της Επιτροπής Καταμέτρησης Αρχιεπίσκοπος Αικατεριναδόρ και Κουμπάν κ. Ισίδωρος, με τον Μητροπολίτη Κύριλλο να παίρνει 508 ψήφους, ενώ ο Μητροπολίτης Καλούγα Κλήμης 169.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ

Ο Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ κατά κόσμο (Βλαδίμηρος του Μιχαήλ Γκουντιάεφ), γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1946 στο Λένινγκραντ.

Ο Πατέρας του Μιχαήλ ήταν Ιερέας και εκοιμήθη το 1974, ενώ η μητέρα του Ράϊσα ήταν Δασκάλα γερμανικών σε σχολείο και εκοιμήθη το 1984.

Ο Πρεσβύτερος αδελφός του, Πρωθιερέας Νικόλαος Γκουντιάεφ είναι Καθηγητής στην Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης, και προϊστάμενος στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Αγία Πετρούπολη.

Η γονείς του Μητροπολίτη Κύριλλου ήταν πολύ ευσεβείς και είχαν αφιερώσει την ζωή τους στην Εκκλησία, γι΄ αυτό ο μικρός τότε Βλαδίμηρος επιθυμούσε να εξυπηρετεί καθημερινά την Εκκλησία.

Αποφοίτησε από το Λύκειο το 1965, και αμέσως μετά εισήλθε στο Θεολογικό Σεμινάριο και στην συνέχεια στη Θεολογική Ακαδημία του Λένινγκραντ.

Ήδη στα κολεγιακά χρόνια ο Βλαντιμίρ συμμετείχε ενεργά, στην κοινωνική ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1968 συμμετείχε στην Τρίτη Παγχριστιανική Ειρηνική Διάσκεψη στην Πράγα, και τον Ιούλιο του ίδιου έτους στην Δ΄ Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Ουψάλα.

Στις ετήσιες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ ήταν νέος σύμβουλος, και στις συνεδριάσεις της επιτροπής της νεολαίας ήταν αντιπρόεδρος.

Στις 3 Απριλίου το 1969 εκάρη μοναχός με το όνομα Κύριλλος προς τιμήν του Αγίου Κυρίλλου του Ισαποστόλου, από τον Μητροπολίτη Λένινγκραντ και Νόβγκοροντ Νικόδημο.

Στις 7 Απριλίου έγινε Ιεροδιάκονος, και στις 1 Ιουνίου του ιδίου έτους σε Ιερομόναχος.

Ένα χρόνο μετά τον Ιούνιο του 1970, αποφοίτησε με άριστα από την Θεολογική Ακαδημία του Λένινγκραντ και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα Θεολογίας.

Αφού υποστήριξε την Διδακτορική του Διατριβή έμεινε στην Ακαδημία ως Λέκτορας της Δογματικής Θεολογίας, και βοηθός επιθεωρητής της Θεολογικής Ακαδημίας.

Στις 30 Αυγούστου το 1970 διορίστηκε προσωπικός γραμματέας του Μητροπολίτη Λένινγκραντ και Νόβγκοροντ Νικόδημου.
Αυτός ο συνδυασμός των δραστηριοτήτων του ως Δασκάλου της Ακαδημίας και Γραμματέας του Μητροπολίτη, ο Κύριλλος συνεχίζει να αφιερώνει πολύ χρόνο στις Εξωτερικές Δραστηριότητες του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στις 12 Σεπτεμβρίου το 1971 έγινε Αρχιμανδρίτης και διορίστηκε εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στη Γενεύη και Προϊστάμενος της Σταυροπηγιακής Ενορίας της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Γενεύη.

Το 1972 ο Αρχιμ. Κύριλλος συνόδευσε τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Ποιμένα, κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στην Μέση Ανατολή, καθώς και στην Βουλγαρία, την Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα και την Ρουμανία.

Στις 26 Δεκεμβρίου το 1974 διορίστηκε Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Λένινγκραντ και του Σεμιναρίου, και το 1975 διορίστηκε Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου της Μητροπόλεως του Λένινγκραντ.

Στις 14 Μαρτίου του 1976 στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ χειροτονήθηκε επίσκοπος με τον τίτλο Βίμποργκ, (βοηθός επίσκοπος της Επαρχίας Λένινγκραντ).

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1977 προήλθε στον βαθμό του Αρχιεπισκόπου.

Από 12 ως 19 Οκτωβρίου 1977 συνόδευσε τον μακαριστό Αγιώτατο Πατριάρχη Ποιμένα, στην επίσημη επίσκεψη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο Α΄ στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 26 Δεκεμβρίου του 1984 διορίστηκε Αρχιεπίσκοπος Σμολένσκ και Βιάζμα.

Αργότερα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 11 Απριλίου του 1989, άλλαξε τον τίτλο του σε Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ.

Στις 14 Νοεμβρίου του ιδίου έτους με απόφαση της Ιεράς Συνόδου διορίστηκε Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, και μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου.

Τέλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας με αφορμή την κοίμηση τού μακαριστού Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιου Β΄, μετά από μυστική ψηφοφορία διορίζεται Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου της Ρωσίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απέστειλε το παρακάτω συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχην Μόσχας (27.01.2009:
«Μακαριώτατε καί Ἁγιώτατε Πατριάρχα Μόσχας καί πάσης Ρωσσίας κύριε Κύριλλε,
Ἐπί τῇ σημερινῇ ἐπαξίᾳ ἐκλογῇ Ὑμῶν ὡς τοῦ νέου Προκαθημένου τῆς Ἁγιωτάτης ἀδελφῆς καί ἐκλεκτῆς θυγατρός Ἐκκλησίας Ρωσσίας, ἀπευθύνομεν Ὑμῖν ἐξ ὅλης καρδίας τόν ἀδελφικόν ἀσπασμόν τῆς Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, καί τῆς ἡμετέρας Μετριότητος προσωπικῶς, συγχαίροντες τῷ διακρινομένῳ διά τήν πίστιν λαῷ, τῷ γνωστῷ διά τήν εὐλάβειαν κλήρῳ καί τῇ πεφωτισμένῃ ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι Ἱεραρχίᾳ τῆς καθ᾿ Ὑμᾶς Ἐκκλησίας ὅτι ἀνέδειξαν ἐν ζηλευτῇ ὁμοφωνίᾳ Πατριάρχην τῆς ἀξίας καί τῆς περιωπῆς τῆς Ὑμετέρας φίλης Μακαριότητος.
Πεποίθαμεν ὅτι κατά τήν Πατριαρχίαν Ὑμῶν, ἥν εὐχόμεθα μακράν καί ἔνδοξον, θά συνεργασθῶμεν ἁρμονικῶς διά τήν δόξαν τοῦ Θεοῦ καί διά τήν κοινήν μαρτυρίαν τῆς Ὀρθοδοξίας ἐν τῷ τεταραγμένῳ κόσμῳ τῆς σήμερον.
Ἀναμένοντες Ὑμᾶς κατά τούς προσεχεῖς μῆνας εἰς τάς αὐλάς τῆς Μητρός Ἐκκλησίας ἵνα ἐγκαινιάσωμεν δι᾿ ἱεροῦ συλλειτούργου τήν κοινήν πορείαν ἡμῶν πρός τό μέλλον, ἀσπαζόμεθα Ὑμᾶς, Μακαριώτατε καί τιμιώτατε ἀδελφέ, φιλήματι ἁγίῳ καί ἀναφωνοῦμεν μετά τῶν περί ἡμᾶς ἐν Χριστῷ ἀδελφῶν Ἄξιος!
+ ὁ Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαῖος
-------------------------------------
Φανάριον, 27.01.2009"

Δεν υπάρχουν σχόλια: