Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Χάσμα κληρικών - Καταγγελία συνδέσμου κληρικών για τους «πατέρες των γραφείων»

Στο chiosnews.com διαβάσαμε:
Χάσμα κληρικών- Καταγγελία συνδέσμου κληρικών για τους «πατέρες των γραφείων»
Σα 17/1/2009
Στους σκοπούς ίδρυσης του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, παρουσιάζοντας επίσης αιτήματα του κλάδου αλλά τονίζοντας τα κακώς κείμενα που συναντούν στη δράση τους.
Ξεχωρίζοντας τη στάση του Μητροπολίτη Χίου από τους «πατέρες των γραφείων», ο Σύνδεσμος κατήγγειλε την απαράδεκτη στάση ορισμένων ιερέων υπενθυμίζοντας ότι είναι «Συμπρεσβύτεροι».
Επαναλαμβάνοντας την ενημέρωση που είχαν κάνει μέσω επιστολής στο σεβασμιότατο κ. Διονύσιο ανέφεραν σε αυτή την πρώτη συνέντευξη τύπου ότι «οι ιερείς έεοχυν παράπονα με τους αδελφούς των Γραφείων οι οποίοι κατά την απουσία του Σεβασμιότατου γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως».
Φαίνεται πως οι συγκεκριμένοι πατέρες αντιλαμβάνονται με δικό τους τρόπο το έργο διοικητικής και διαχειριστικής διακονίας που τους έχει ανατεθεί. Και όχι μόνο αυτό αλλά χρησιμοποιούν, όπου ίσως νιώθουν ότι μπορούν, την ειρωνεία και τα επικριτικά σχόλια προς τους αδελφούς που επισκπεπνται τα Γραφεία για υποθέσεις προσωπικές ή των ενοριών τους, η ανακριτική και αφ’ υψηλού διάθεση για το ποιοι έχουν εγγραφεί στο Σύνδεσμο δείχνει το πώς αντιλαμβάνονται τη θέση τους και ότι «έχουν καβαλήσει το καλάμι». Ο Σύνδεσμος αδελφικά τους ζητά να αφιππεύσουν και να αντιληφθούν ότι είμαστε συμπρεσβύτεροι», τονίστηκε και στη συνέντευξη τύπου.
Όλα αυτά βέβαια έχουν ειπωθεί στον κ. Διονύσιο από πέρυσι τις 19 Μαΐου. Φαίνεται όμως ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη, αφού δεν υπήρξε απάντηση από πλευράς Σεβασμιότατου, ενώ συνεχίζεται η συγκεκριμένη τακτική.
Λάθος εικόνα
Με όμορφο τρόπο και χωρίς να ξεχνούν στιγμή το σχήμα τους, οι κληρικοί του Συνδέσμου της Χίου, μίλησαν ευθέως για λανθασμένη εικόνα που έχει για τα πράγματα ο Σεβασμιότατος αφού στηρίζεται σε εισηγήσεις δικών του ανθρώπων και παρά τη διάθεση που μπορεί να έχει για επίλυση των προβλημάτων το επιτελείο αυτό δεν τον αφήνει. Τονίστηκε όμως ότι ο Μητροπολίτης είναι αρκετά ακμαίος, από την ώρα που πραγματοποιεί ταξίδια και με την όλη δράση και εικόνα του, οπότε μπορεί να δει σωστά τα ζητήματα αυτά. .
Παρόντες στη συνέντευξη τύπου και οι 7 ιερείς μέλη του Δ.Σ. και συγκεκριμένα ο πρόεδρος π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο αντιπρόεδρος π. Ιωάννης Κοντός, ο Γ.Γ. π. Δημήτριος Πύρρος, ο ταμίας π. Δημήτριος Μαρμαράς και τα μέλη, π. Μαρκέλλος Μαλαφής, π. Αλέξανδρος Κατσαρός, π. Γεώργιος Γεώργαλος.
Τονίζοντας ο πρόεδρος π. Γεώργιος Κωσντασντίνου ότι ειδικά οι νεώτεροι μπήκαν με όνειρα στον κλήρο αναφέρθηκαν σε αιτήματα του Συνδέσμου, όπως:
- να εφαρμοστεί ο νόμος για την πλήρωση των κενών θέσεων. Το σχετικό θέμα καταστρατηγείται και από ότι φαίνεται ορισμένοι μπορεί να ευνοηθούν από τους «πατέρες των γραφείων» που σχετικά εισηγούνται στο Μητροπολίτη.
- σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνονται ιερατικές συνάξεις και λειτουργικά σεμινάρια, ώστε να αναλύονται για παράδειγμα οι εγκύκλιοι και να συζητιούνται τα θέματα των ιερέων. «Διψάμε και πεινάμε για πνευματική τροφή. Ε’ δεν υπάρχει», σημείωσε ο πρόεδρος και τονίζοντας ότι η Μητρόπολη Χίου απουσιάζει σχεδόν από όλα τα συμπόσια. «Ενημερωνόμαστε μόνο για τους δίσκους που πρέπει να βγάζουμε στην εκκλησία, όσοι βγάζουν ακόμη, και αυτό είναι όλο», επισημάνθηκε. Στο θέμα της εφαρμογής των εγκυκλίων κατήγγειλαν και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε η (απαγορευτική) εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για μη πραγματοποίηση των μυστηρίων σε ξωκλήσια και ιδιωτικά εκκλησάκια, όπου ορισμένοι ευνοήθηκαν.
- Ζήτησαν εφαρμογή των κανόνων στην περίπτωση απόδοσης αξιωμάτων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, όπως και με κριτήρια να γίνεται η επιλογή των ιερέων που επιθυμούν να διακονήσουν στην Αγία Μαρκέλλα.
- τέθηκε το θέμα των προσωπικών τους δεδομένων που ναι μεν παραδόθηκαν για την έκδοση αυτότητας ιερέων αλλά κανένας δεν τους έχει ενημερώσει πότε θα γίνει αυτό και ποιος διαχειρίζεται στο διάστημα αυτό τα προσωπικά τους στοιχεία.
- Ζήτησαν τα χρήματα που συγκεντρώνουν για την ενίσχυση των οικογενειών της Θράκης με τρία παιδιά, να μένουν στο νομό στις αντίστοιχες οικογένειες.
- Πρότειναν τα χρήματα που συγκεντρώνονται από το δίσκο που βγάζουν για τη συντήρηση της στέγης του Κοφινά, να πηγαίνουν στο Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αναπηρίες που αυτός έχει την ευθύνη τα τελευταία χρόνια.
Τονίζοντας αρκετές φορές ότι δεν διεκδικούν ότι αυτοί έχουν δίκιο, ζήτησαν από όσους ιερείς διαφωνούν να ενισχύσουν το Σύνδεσμο και να πουν ελεύθερα και δημοκρατικά την άποψή τους.
Ερωτώμενοι, ξεκαθάρισαν επίσης πως αυτό που επιθυμούν είναι μια ανατροπή της νοοτροπίας που υπάρχει και χωρίς να διεκδικούν το αλάθητο των απόψεών τους, παρά μόνο τη δυνατότητα κατάθεσης αυτών.
Για τις επόμενες ενέργειες δήλωσαν ότι είναι θέμα γενικής συνέλευσης, ενώ κάλεσαν τους δημοσιογράφους να παρακολουθούν τα εκκλησιαστικά δρώμενα και στο κατά πόσο θα εφαρμοστούν αυτά που ζητούν.
Τέλος ενημέρωσαν για το συνέδριο που θα διοργανώσουν 10-13 Σεπτεμβρίου 2009, με θέμα τους Κολλυβάδες της Χίου.
Υπέρ Παλαιστινίων
«Η επικαιρότητα ποτέ δεν μας αφήνει αδιάφορους απασχολεί τη σκέψη μας και την προσευχή μας... Είμαστε ιερείς.
Μας συγκλονίζει, μας συγκινεί βαθύτατα το δράμα του παλαιστινιακού λαού. Άμαχοι και ιδιαίτερα παιδιά σκοτώνονται καθημερινά. Συμβαίνει μια φοβερή ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς σταματημό και φαίνεται ότι ούτε οι διεθνείς οργανισμοί εισακούοντο,. Ενώνουμε τη φωνή μας, με όλους εκείνους που αγωνιούν, που διαμαρτύρονται. Με την Ιερά Σύνοδο που εξέφρασε ανάλογες απόψεις και το Μακαριότατο κ. Ιερώνυμο και έτοιμοι να συμβάλουμε σε όποια ανθρωπιστική προσπάθεια που θα προσπαθήσει τοπικά η Μητρόπολή μας αλλά και η Εκκλησιά της Ελλάδας...
Το κλάμα ενός παιδιού, μιας μάνας που υποφέρει είναι το κλάμα της Παναγιάς. Δεν κάνει εξαίρεση.
Από την πλευρά του Ισραήλ απορούμε, γιατί ένας λαός που έχει στην ιστορία του το ολοκαύτωμα αφήνει τη στρατιωτική και πολιτική του ηγεσία να συνεχίζει αυτό τον ακατανόητο πόλεμο».
Καταδίκη της βίας
«Για τα θέματα της πατρίδας μας και τη βία που ζήσαμε , η Εκκλησία καταδικάζει τη βία. Θεωρεί ότι η βία γεννά τη βία. Συμπαραστέκεται και συμπονεί τους ανθρώπους που υποφέρουν και δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στο ποιος είναι το θύμα. Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να την αφαιρεί,. Είναι δώρο Θεού».
Συγχαρητήρια
Το ΔΣ συγχαίρει από καρδίας το χιακής καταγωγή πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, αδερφό του αρχιμανδρίτη Διονυσίου Παπανικολάοιυ που είναι στη Νέα Μονή, ο οποίος με το εξαιρετικό ανθρωπιστικό και ειρηνικό του έργο, χρόνια τώρα δίνει μια όαση μέσα σε αυτά τα κακά πράγματα. Η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε στις 31 Δεκεμβρίου 2008 με ένα βραβείο που αποτελεί και για εμάς τιμή και παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: