Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Θέσεις - αιτήματα Συνδέσμου Κληρικών Χίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου στη συνεδρίασή του της Τρίτης 2 Δεκεμβρίου 2008 αποφάσισε ομόφωνα την κωδικοποίηση των θέσεων – αιτημάτων του Συνδέσμου και την υποβολή σχετικού υπομνήματος με πρώτο αποδέκτη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Διονύσιο και στη συνέχεια την παρουσίασή του στην κοινωνία.
Οι περισσότερες θέσεις – αιτήματα είναι γνωστά από παλαιότερα «ανακοινωθέντα» και απηχούν αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Συνδέσμου και είναι σύμφωνες με το Καταστατικό του.
Ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου καταθέτει με υπευθυνότητα και παρρησία τις θέσεις και τα αιτήματά του και ζητά απάντηση σε αυτά.

Οι θέσεις - αιτήματα του Συνδέσμου Κληρικών Χίου

1) Κενές εφημεριακές θέσεις.Για κάθε κενή εφημεριακή θέση πρέπει να ακολουθείται η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.
Έχουμε άπειρα παραδείγματα από το επίσημο δελτίο «Εκκλησία» (1), όπου οι ιερές μητροπόλεις προκηρύσσουν τις κενές θέσεις βάσει των κατωτέρω διατάξεων:
Άρθρο 38 § 2 του Ν. 590/1977
Άρθρα 33 – 37 υπ’ αριθ. 2/1969 Κανονισμού (2) της Ιεράς Συνόδου περί Ιερών Ναών και Εφημερίων.
Για το διάστημα μέχρι την οριστική πλήρωση της κενής οργανικής θέσεως ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι προσωρινά διοικητικά καθήκοντα στις χηρεύουσες ενοριακές θέσεις πρέπει να ανατίθενται στους ιερείς-εφημερίους των όμορων ενοριών και να μην συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο περισσότερες αρμοδιότητες.

2) Συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες, σεμινάρια.Ο Σύνδεσμος έχει ήδη ζητήσει να λαμβάνει γνώση των διοργανώσεων Συνεδρίων, Συμποσίων κ.λ.π. στα οποία να συμμετέχουν αξιοκρατικά ιερείς και λαϊκοί από το δυναμικό της Μητροπόλεώς μας, οι οποίοι κατά την επάνοδό τους εξ’ αυτών θα ενημερώνουν διεξοδικά τους αδελφούς.
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ενημερωνόμαστε, δεν γνωρίζουμε αν η Μητρόπολή μας συμμετέχει σε αυτά και με ποιους αντιπροσώπους.
Πρέπει όλοι οι ιερείς να λαμβάνουν γνώση των διοργανώσεων, όταν ανακοινώνονται από τους φορείς που τα διοργανώνουν, κι όχι να διαβάζουν εκ των υστέρων τα πορίσματά τους σε βιβλία που πάλι με πρωτοβουλία π.χ. της Ιεράς Συνόδου φθάνουν σε μας.
Η συμμετοχή των εκπροσώπων της Μητροπόλεως να καθορίζεται αξιοκρατικά από τους επιθυμούντες να λάβουν μέρος, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση επιστρέφοντας να ενημερώσουν σε σχετική ιερατική σύναξη τους συμπρεσβυτέρους τους.
Ο Σύνδεσμος θεωρεί, επίσης, ότι οι ιερείς πρέπει να ενημερώνονται για όλα τα θέματα που τους αφορούν.
3) Ιερατικές Συνάξεις
Επισημαίνεται από όλους η ανυπαρξία ιερατικών συνάξεων σε αντίθεση με άλλες μητροπόλεις και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Είναι απαραίτητες για την ανάλυση των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου ή του Μητροπολίτη και την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους.
Η περίπτωση της εγκυκλίου για την απαγόρευση τελέσεως γάμων και βαπτίσεων σε ιδιωτικούς ναούς και υπαίθριους χώρους, όπως εφαρμόστηκε στη Χίο, καταδεικνύει τα αποτελέσματα της έλλειψης ιερατικών συνάξεων και επικοινωνίας με την «ανομοιομορφία» που επικράτησε ως προς την εφαρμογή της.

4) Λειτουργικά Σεμινάρια – υποδειγματικές Λειτουργίες
Ποιος άραγε έχει την υποχρέωση για την πραγματοποίηση λειτουργικών σεμιναρίων; Και ποιος ευθύνεται για την ανομοιομορφία στην τέλεση των ιερών ακολουθιών από τους ιερείς μας;
Τα λειτουργικά σεμινάρια πρέπει να γίνονται από ικανούς ομιλητές – λειτουργιολόγους.

5) Προσκύνημα Αγίας Μαρκέλλας
Ο Σύνδεσμος κατ’ επανάληψη έχει τοποθετηθεί στο θέμα με ανακοινωθέντα, αλλά και με την απαντητική του επιστολή στην Κίνηση «19» για την Αμανή (3), την οποία επισυνάπτουμε.
Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι εφημέριοι του προσκυνήματος και οι περίοδοι που εφημερεύουν;
Πρέπει να μπορούν να υπηρετήσουν όλοι οι ιερείς με προτεραιότητα στους ιερείς της Αμανής και τους καταγόμενους από αυτήν, τους πολύτεκνους – τρίτεκνους και σε κάθε περίπτωση με αξιοκρατικά κριτήρια.

6) Οφφίκια
Η ακολουθούμενη πρακτική για το προβάδισμα των οφφικιούχων πρεσβυτέρων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον κανονισμό 142/1999 Περί απονομής εκκλησιαστικών οφφικίων εν τη Εκκλησία της Ελλάδος (4), όπου στο άρθρο 10, παράγραφος 2 ορίζει ρητά: «οι Οφφικιούχοι Πρεσβύτεροι άγαμοι ή έγγαμοι προηγούνται βάσει της χειροτονίας των ως Πρεσβυτέρων και ουχί βάσει του χρόνου της απονομής του Οφφικίου των»
Ζητάμε την εφαρμογή του Κανονισμού 142/1999 της Ιεράς Συνόδου, τον οποίο και επισυνάπτουμε.

7) Αρχιερατικές περιφέρειεςΤίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: Τι εξυπηρετούν οι αρχιερατικές εποπτείες και οι επόπτες; Ποιο το έργο τους; Τι εποπτεύουν, γιατί λέγονται επόπτες, αφού ο κανονισμός της εκκλησίας μιλάει για αρχιερατικούς επιτρόπους και η δικαιοδοσία τους είναι αρχιερατικές περιφέρειες; Άλλωστε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος σε τι γενικός είναι; Αρκεί κανείς να δει στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος για το τι συμβαίνει στις άλλες Μητροπόλεις.

8) Ενίσχυση τριτέκνων
Ο Σύνδεσμος προτείνει την επέκταση του μέτρου της ενίσχυσης του τρίτου τέκνου που εφαρμόζεται στην Θράκη και στην ακριτική Χίο και κατ’ επέκταση στα ακριτικά μας νησιά.
Είμαστε περιοχή που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γι’ αυτό θα έπρεπε το ενδιαφέρον της μητρός Εκκλησίας να στραφεί και στα παιδιά της των ακριτικών νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

9) Στο παρελθόν συγκεντρώθηκαν τα προσωπικά στοιχεία των ιερέων με σκοπό την έκδοση εκκλησιαστικών ταυτοτήτων. Ο Σύνδεσμος ερωτά: Πού βρίσκονται αυτά τα στοιχεία και ποιος διαχειρίζεται αυτά τα προσωπικά μας δεδομένα;

Ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου καταθέτει με υπευθυνότητα και παρρησία τις θέσεις και τα αιτήματά του και ζητά απάντηση σε αυτά. Ο Σύνδεσμος δεσμεύεται να υποστηρίξει τις θέσεις – αιτήματά του και να τα διεκδικήσει με κάθε νόμιμο μέσο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
π. Γεώργιος Κωνσταντίνου
π. Ιωάννης Κοντός
π. Δημήτριος Πύρρος
π. Δημήτριος Μαρμαράς
π. Μαρκέλλος Μαλαφής
π. Αλέξανδρος Κατσαρός
π. Γεώργιος Γεώργαλος


(1) Από περιοδικό «Εκκλησία» (δείτε ΕΚΚΛΗΣΙΑ Οκτώβριος 2008 σελ. 741-743)
(2) Άρθρα 33 – 37 κανονισμού 2/1969
(3) Επιστολή 35/30-10-2008 στην Κίνηση «19» (δείτε "Συστράτευση για την Αμανή")
(4) Κανονισμός 142/1999

Δεν υπάρχουν σχόλια: